GSM монополът в САЩ ще стигне и до Белия дом

в. Пари | Пламен ДИМИТРОВ | 23.03.2011


Обединението на AT&T и T-Mobile ще бъде гледано под лупа от различни регулаторни органи, за да не бъде застрашена конкуренцията на пазара

 

Големите сливания са повод за радост на Уолстрийт, където доминиращата теория е, че по-голямото е по-добро. Предложеното обединение на два телекомуникационни оператора, едни от най-големите в САЩ – AT&T и T-Mobile, обаче вероятно ще срещне силна съпротива от страна на регулатори, законодатели и потребителски организации. Сделката на стойност 39 млрд. USD, една от най-големите от началото на финансовата криза през 2008 г., ще спести на двете компании много пари. Въпреки това само часове след нейното обявяване анализатори започнаха да обсъждат какъв ще е ефектът върху най-голямата група потенциални губещи -потребителите.
Под лупа
Ако бъде одобрено от регулаторните органи, сливането ще остави САЩ с три големи телекома, само един от които използва стандарта GSM. Мнозина защитници на правата на клиентите смятат, че това в крайна сметка ще доведе до увеличаване на цената за всички мобилни услуги. Освен това, въпреки че първоначално потребителите ще забележат някои непосредствени предимства от сливането, като подобрено качество на мрежата, те едва ли ще имат особена полза от нея в дългосрочен план, казват експерти от индустрията. По тази причина сделката вероятно ще предизвика засилен интерес от страна на администрацията във Вашингтон. Сделката ще подейства и като тест за Белия дом. По време на своята кампания сегашният президент на САЩ Барак Обама критикуваше предишното управление за заниженото внимание към монополите и обеща да засили разследването на предложения за придобивания. Все още е твърде рано да се каже дали сделката ще бъде одобрена, тъй като за това трябва разрешението на Министерството на правосъдието и Федералната комисия по комуникации. Допълнително, американският Конгрес най-вероятно също ще се намеси при обсъжданията.
Отговор
AT&T вече се подготвя да отговори на обвиненията и да защити позицията си. В рекламните материали, обявяващи сливането, се използват изрази, взети директно от последното обръщение на президента Обама към нацията. В тях се говори за доставяне на високоскоростен интернет на почти всички американци в следващите пет години. Телекомът използва и националистическите настроения на гражданите – все пак американска компания се освобождава от европейските си собственици и се връща в САЩ. Въпреки това обаче Deutsche Telekom придобива около 8% от собствеността на AT&T като част от сделката, превръщайки се в най-големия инвеститор в компанията.
Проблемен пазар
Германският оператор от своя страна се освобождава от един пазар, който през последните години му носи повече разочарования, отколкото печалби. Германците са толкова притеснени, че сделката няма да бъде одобрена, че са договорили огромни компенсации от страна на AT&T в случай на провал след регулаторна намеса. Таксата "неуспех" е 3 млрд. USD плюс отпускане на честотен спектър. Ако сделката обаче бъде сключена, Deutsche Telekom ще стане изцяло европейски играч за разлика от основните си конкуренти Vodafone, France Telecom, Telefonica и др. Американският пазар винаги е бил проблемен за европейските телекоми. Vodafone – британският оператор, притежаващ 45% от Verizon, не е получавал дивиденти от дяловото си участие от 2005 г. насам. Испанският Telefonica, който има силни позиции в Латинска Америка, никога не е правил опит за пробив в САЩ въпреки растящото испаноговорeщо население на страната.
Капка позитивизъм
Не всички анализатори са толкова песимистично настроени за ефектите на сделката. Ако бъде одобрена, тя ще спести 3 млрд. USD на двете компании годишно. Това свиване на разходите, съчетано с притока на милиони нови клиенти, може да убеди обединената компания да предлага по-конкурентоспособни цени. Друго потенциално следствие би било намаляването на цените на субсидираните смартфони, които в момента са около 200 USD с договор и биха могли да паднат до 100-150 USD. Това, което почти сигурно няма да се подобри, е обслужването на клиентите. Досега AT&T е била оценявана като най-слабия американски телеком в това отношение, а при такива сделки обикновено се възприема моделът на по-голямата компания.
НЕПРЕДВИДЕНИ ОБСТОЯТЕЛСТВА: КАК IPHONE ДОВЕДЕ ДО ПРОДАЖБАТА НА T-MOBILE
Десетгодишният експеримент на Deutsche Telekom на американския пазар скоро ще приключи. Оказва се, че той е бил отчасти подкопан от едно определено събитие – появата на смартфона iPhone. Германският оператор получаваше стабилни приходи от своята американска операция, където ръстът в някои години задминава дори този в Германия. През 2007 г. обаче Apple изкарват на пазара своя iPhone, който впоследствие се превръща в един от най-успешните смартфони на всички времена. Устройството обаче е заключено към мрежата на AT&T, а впоследствие и на Verizon. Оставена без възможност да продава глезеното дете на компанията от Купертино, T-Mobile се превръща в тежест за Deutsche Telekom. Операторът губи най-доходоносните си клиенти -тези на фиксирани месечни планове, като броят на абонатите на договор пада на 78.3% през 2010 г. от 85% през 2006 г. Само през 2010 г. T-Mobile USA губи над 390 хил. клиенти на договор, които отиват при конкуренцията.

Стр. 19

Leave a Reply