Guardian спечели титлата “Вестник на годината”

в. Класа | 07.04.2011

 

Модерният и новаторски журналистически стил на британския Guardian и стремежът към създаването на нов продукт бяха сред мотивите на Британската прес асоциация за присъждането на титлата "Вестник на годината" на церемонията Press Awards 2011, която се състоя в Лондон. Главният редактор Алън Ръсбриджър изказа и адмирациите към колегите си, като ги определи като "великолепен екип, с който той работи ". Алън Ръсбриджър също така посочи изключителното значение на публикуваните в изданието разкрития на сайта WikiLeaks от кореспонденцията между американски дипломати. "Все още е твърде рано да се определи ефектът на публикациите за събитията в Близкия изток и Северна Африка, но за нас те имаха стратегическо значение", каза той от сцената на Savoy Hotel в британската столица.
Главният редактор на изданието, обявено за "Вестник на годината" в Обединеното кралство, изрази надеждата си, че в Белия дом ще обмислят внимателно подхода си към Джулиан Асандж – основателя на WikiLeaks, и информатора Брадли Мейнинг – американски войник, предал над 90 000 документа за войната в Афганистан и обвинен в държавна измяна.
Алън Ръсбриджър призова администрацията на САЩ за оправдателна присъда и подпомагане на лечението на Мейнинг, който се намира във военен затвор, след като бе арестуван през май 2010-а.
Guardian получи също така признание и в други категории. Политическият наблюдател Андрю Спароу, който постигна рекорден брой читатели на неговия блог по време на парламентарните избори, е обявен за "Политически журналист на годината". Амелия Джентелмън, която пише по социалните въпроси и публикува серия от критични статии за човешката цена на рецесията, спечели приза "Автор на годината ". Спортният отдел на вестника спечели в категория "Специално приложение на годината" за създаденото от екипа World Cup 2010 guide.
Чарлз Кловер – шефът на московското бюро на Financial Times, бе отличен в категорията "Чуждестранен репортер на годината“.
The News of the World спечели четири награди в категориите "Шоубизнес репортер на годината" – за Стивън Мойс, Мазер Махмуд бе титулуван за "Новинар на годината" за разкриването на корупционни практики в пакистанското първенство по крикет,
Кейтлин Моран взе две от общо петте награди за "Таймс", които бяха присъдени в категориите "Критика на годината" и "Интервю на годината".

Стр. 15

Оригинална публикация

Leave a Reply