ГУГЪЛ ДАВА ПАРИ ЗА ДИГИТАЛНАТА ЖУРНАЛИСТИКА

в. Дума | 28.02.2011

 

2,7 милиона долара от Гугъл ще получи Международният институт по журналистика, като целта била да се насърчат иновациите в журналистиката.
Институтът, който е базиран във Виена, ще използва парите за конкурса за новинарски иновации на МИЖ. Конкурсът ще финансира както проекти с цел печалба, така и такива с нестопанска цел. Проектите трябва да са насочени към развитието на дигитализацията на новинарските платформи, новите бизнес модели за журналистика и обучението на журналисти в дигитално отразяване на новини. Конкурсът обхваща страни от Африка, Европа и Близкия изток.
Дарените от Гугъл пари са част от петте милиона долара, които компанията обеща да дари на неправителствени организации, подпомагащи развитието на дигиталната журналистика, през октомври 2010.
Към момента компанията е дарила $2 милиона на Knight Foundation в САЩ. Както Институтът за журналистика, така и фондацията Knight финансира отворени проекти, които се отнасят до иновациите в дигиталната и мобилната журналистика, новите икономически модели за новинарство и развитие на обществото.
Заявки за участие в конкурса на МИЖ ще се приемат до 1 юни 2011 г.

Стр. 5

Leave a Reply