“Гугъл” зарибява арт ценители

в. Труд | 03.02.2011

17 световноизвестни музея "отвориха врати" в новия проект за изкуство на "Гугъл" на Google Art Project. В интернет артценителите могат да влязат в Музея за модерно изкуство или в Метрополитън в Ню Йорк, в Лондонския Тейт, Парижкия Версай, Третяковската галерия в Москва, Ермитажа в Санкт Петербург, Музея на Ван Гог в Амстердам… Сайтът предлага обиколки на 350 зали с творби от над 450 художници.
Репродукциите на картините са с изключително високо качество, а някои от шедьоврите могат да се гледат под лупа, с увеличение, позволяващо да се изследват детайли, недостъпни за невъоръжено око. Сред такива избрани творби са "Раждането на Венера" на Ботичели, "Звездна нощ" на Ван Гог, "В консерваторията" на Едуар Мане…
В сайта е публикувана подробна информация за картините, както и за художниците. Всеки може да си създаде и собствена артколекция.
"Надяваме се проектът ни да вдъхнови различни хора по света, които обичат изкуството, а също и да запали онези, които досега не са познавали тази страст", коментира Нелсън Матос от "Гугъл".

Стр. 22

 

Оригинална публикация

Leave a Reply