Хаосът с рекламата в София се удължава до септември

в. Пари | Красимира ЯНЕВА, Боряна НИКОЛАЕВА | 2010-02-26

Изясняват кой може да отдава под наем площи в метро станциите

Най-късно до 30 септември да останат сегашните билбордове, павилиони и други преместваеми съоръжения в София. Това реши Столичният общински съвет, като промени наредбата за преместваемите обекти и за рекламата в София. Дотогава трябва да бъдат проведени конкурсите за отдаване на рекламни площи и търгове за разполагане и отдаване под наем на павилиони и т.н.

Забавяне

Това е поредното удължаване на срока. Главният архитект Петър Диков настояваше той да е до 1 юли, защото Дирекция Архитектура и градоустройство (ДАГ) е изготвила схемите за преместваемите обекти и билбордовете и е подготвила съответните конкурсни документи. Съветниците обаче решиха срокът да е с 3 месеца по-дълъг, за да е сигурно, че всички процедури ще бъдат приключени.

Одобрение

Удължаването на срока за провеждане на конкурсите е разумно решение от страна на общината, коментира за в. Пари Андрей Иванов, съсобственик на рекламна агенция Метрополис. Лятото е най-силният сезон за външната реклама в столицата и бизнесът щеше да изгуби много, ако точно тогава се извършваха преместванията на обектите, допълни той.

Статут

Общинските съветници обаче откриха друг проблем – при отдаването под наем на рекламни обекти в метростанциите. Досега това се правеше от общинското дружество Метрополитен ЕАД, което искаше да отдава площи и в новите станции от СУ Св. Климент Охридски до Младост 1. Общинарите обаче поискаха да се изясни статутът на метростанциите. Според някои съветници те са публична общинска собственост и не можело частното общинско дружество да се разпорежда с нея. Сега юристите на столичното кметство ще търсят решение на проблема.
***
Текст под снимка
Главният архитект на София Петър Диков смята, че кметството може да проведе конкурсите и по-бързо

Стр. 7

 

Leave a Reply