Хиляда телевизора разпределят милиони

в. Банкер | Борис ГЕОРГИЕВ | 26.11.2011

Хиляда и петдесет български домакинства имат съдбовно значение за българските телевизии и продуцентските компании. Те определят рейтингите на предаванията им и от тях зависи в коя медия рекламодателите ще "налеят" пари. Когато започват нови шоупрограми, телевизиите тръпнат в очакване да получат данните от пийпълметричните изследвания и да разберат колко българи са се задържали на канала им. Ако повечето от 1050-те домакинства не са гледали дадено предаване, вероятността то да изпадне от програмната схема е много голяма.
Никъде другаде по света пийпълметричният метод за изследване на телевизионната гледаемост не е толкова жизненоважен за рекламния бизнес и електронните медии, както у нас. При това в случая не става въпрос за "престиж" или "слава", а за много пари. По данните на TNS/TV Plan приходите от реклама през 2010-а на двете най-големи частни телевизии btv и Нова са общо 349 млн. лева. Btv е привлякла 217 млн., а Нова тв – 132 млн. лева. Двете са получили тези средства благодарение на рейтингите, съставени въз основа на тв предпочитанията на споменатите 1050 домакинства.
Допреди година в България имаше двама основни играчи, които предлагаха мониторинг върху гледаемостта на телевизионните предавания – TNS/TV Plan и GfK Audience Research Bulgaria (GARB). В края на 2010-а TV Plan бе продадена на GARB. Но в момента доставката на рейтингова информация и мониторингът на тв рекламата се осъществява на базата на пийпълметричния панел на TV Plan, тъй като тя е сключила дългогодишни договори с медии и рекламодатели, обясни за "БАНКЕРЪ" Доротея Дервишева от GARB.
Клиенти на пийпълметричната агенция са и търговски компании, които се интересуват от специфичната таргет група, която следи даден канал или предаване. Изследванията от този род отговарят на въпросите "кой", "от колко до колко часа", "кой тв канал гледа", "какъв е този човек", както и какъв е социално-демографският му профил. Устройството, използвано от ТV Plan, измерва с точност до секунда коя телевизия се гледа. Ако в една минута зрителят се е спрял на два или повече канала, тя се приписва на този, на който се е задържал по-дълго.
До неотдавна в изследванията на GARB бяха включени 750 домакинства. Сега броят им е увеличен и според Дервишева вече става дума за близо 2800 души. Но и така числото е твърде скромно, особено като се има предвид за какво се използват телевизионните им предпочитания. С нищо не прави по-ясна картината и обстоятелството, че всеки град има своя "квота" за съоръженията и че в София те са най-много.
От GARB упорито ни убеждават, че данните от проучванията им и рейтингите на тв каналите и предаванията са изключително точни. Днес договори с нея имат btv, Нова телевизия, "Диема", bbt, TV7, "Диема", "Диема 2", "Диема Фемили", както и продуцентските компании "Сиа адвертайзинг" и Seven Eight Production. Само че не са ли някои от тях в привилегировано положение, след като бившите собственици на TNS/TV Plan – социолозите Кънчо Стойчев и Андрей Райчев, са в близки бизнес отношения с рекламния бос и съсобственик на btv Красимир Гергов? Този въпрос стои отдавна заедно със съмненията, че изследванията са нереални и дават висока гледаемост на btv, за да може тя да получи по-голяма част от рекламите. През 2003 г. БНТ и bbt директно обявиха, че данните на агенцията са манипулирани. Оказа се, че според данните на TV Plan в деня, когато БТК е провеждала профилактика на ретранслаторите, btv е имала 70% пазарен дял, без да е излъчвала изобщо.
***
КЗК все проверява bTV за "господстващо положение"
Комисията за защита на конкуренцията все още не се е произнесла по жалбата на "Нова телевизия" за господстващо положение на btvна пазара на тв реклама. В момента експертите й правели проверка на посочените от "Нова тв" факти за практиките на конкурента им.
През юли "Нова Броудкастинг Груп" АД обвини btv в прилагане на хищническо ценообразуване и некоректно привличане на клиенти. Като доказателство бяха посочени необосновано големи отстъпки за рекламодатели. Те получавали бонусни излъчвания срещу условието да не рекламират в други канали. "Т.нар. "хищническо ценообразуване" е една от най-често срещаните ценови злоупотреби с господстващо положение", отбелязват от "Нова телевизия" и дават за пример промоциятa "Зима 2011", при която клиентът е трябвало да заплаща неустойка на btv, ако рекламира в други канали. В "Нова" са недоволни и че конкурентът им е предлагал отстъпката предварително. В случай че рекламодателят не реализирал гарантирания обем, той дължал неустойка.

Стр. 35

Leave a Reply