Ходи се снимай!

в. Капитал | Андриан ГЕОРГИЕВ | 03.03.2011


Софтуерите за споделяне на изображения през телефона заемат бизнес ниша, пренебрегвана от Facebook и Flickr

 

Бъдещето
Въпреки растящия брой мегапиксели в камерите на телефоните, като цяло те не успяват да създадат висококачествено изображение. Причината е, че те не могат да съберат достатъчно светлина и да обработят пълноценно снимката.
Трудността идва от ограниченото пространство на телефона, заради което сензорите са малки, а лещите са с фиксиран фокус. Понякога резолюцията на сензора е по-голяма от резолюцията на лещите, което принуждава производителите да вграждат по-големи лещи в телефоните, обяснява статия в сайта GigaOM.
Другият проблем е, че производителите увеличават пикселите върху сензорите, без да увеличават физическия размер на сензорите. Така растоянието между пикселите намалява, заедно с размерите на самите пиксели. В резултат качеството на изображението не се подобрява, защото по-малко количество светлина попада върху пиксела. Затова по-големият брой пиксели не означава по-качествена снимка.
Pelican Imaging е софтуерна компания, която опитва да реши тези проблеми. Тя разработва нов дизайн на камерата и по-добър софтуер за нея. За целта Pelican раздробява камерата на 25 по-малки и запазва досегашната й форма. Благодарение на напредничавия софтуер камерата може да улавя триизмерна дълбочина, да бъде управлявана с жестове и да позволява редактиране на изображението преди да бъде заснето.
За да се разпространи технологията на Pelican Imaging, компанията предприема подхода на ARM. Тя ще лицензира своя софтуер на производители на телефони, които да го внедрят в своите устройства. От своето създаване през 2008 г. досега компанията е набрала финансиране от $17 млн.
Twitter се нуждаеше от две години, за да достигне 1 млн. потребители. При Foursquare този период беше само 12 месеца. В края на 2010 г. хитът се нарича Instagram. Миналия декември мобилното приложение се похвали с 1 млн. потребители. Това е само десет седмици след пускането на услугата. Месец и половина по-късно техният брой стана 2 млн. Постижението е още по-значимо поради още един факт: софтуерът работи само с iOS, операционната система на Apple.
Instagram е услуга за публикуване на снимки онлайн през телефона. С нея можете да заснемете изображение, да го редактирате, да му сложите маркери от типа на "храна" или "море" и да го качите в мрежата на Instagram, Twitter, Facebook или Foursquare.
Конкуренти на Instagram са PicPlz, Path, DailyBooth, Hipstamatic, Burstn и т.н. По-специфични приложения за снимки са услугата Occipital, която прави 360-градусови панорами, Foodspotting, където се качват само изображения на ястия, или пък World Lense, която превежда надписи от испански на английски и обратно. Въпреки спецификата си целият този сегмент привлича огромен потребителски и инвеститорски интерес.
Чрез тези мобилни приложения можете не само да публикувате свои снимки в движение, но и да гледате изображения на ваши контакти от социалните мрежи. По всяка вероятност те се радват на такъв небивал успех, защото Flickr, Picasa и Facebook с години не могат да предложат мобилно приложение с подобна функционалност. Друга причина за популярността им е растящият брой телефони с добри камери. Увеличава се и интересът за брандиране на софтуери като Instagram, което е знак, че бизнесът ги припознава като нов инструмент за общуване с клиентите.
Повечето от подобни услуги са безплатни и все още с неясен бизнес модел. Това обаче не охлажда ентусиазма на инвеститорите ни най-малко и те щедро финансират развитието на мобилни приложения от този тип. Тези надежди са провокирани и от проучване на Forrester Research, според което през 2015 г. световният пазар на софтуер за телефони и таблети ще достигне $37.5 млрд., при положение че през 2010 г. е бил само $2.2 млрд.
От популярност, през брандове, към приходи
Един от очевидните бизнес модели е позициониране на брандове в състезания за снимки. Безалкохолната напитка Brisk например обяви, че най-добрите изображения, маркирани с #briskpic, ще се появят на етикетите на 4000 бутилки на предстоящия фестивал SXSW. Марки като Playboy, Starbucks, Pepsi, NBC News и CNN също имат профили в Instagram. Starbucks например публикува новото си лого, за да получи обратна връзка от потребителите на услугата. National Geografic също публикува свои изображения в Instagram. Playboy пък качват снимки от своя офис.
Въпреки че Instagram изостава по брой функции в сравнение с PicPlz, софтуерът е по-популярен най-вероятно заради по-простия си и естетически вид. Той засега води по брой филтри (11), които хората могат да наложат върху снимките. По този начин изглежда, все едно фотографиите са заснети през 70-те години или със стар руски фотоапарат. Не е ясно обаче доколко добавянето на филтър е мода или устойчива тенденция. Затова Instagram и PicPlz например позволяват на хората да запазят оригиналното изображение в интернет, преди да го редактират. Едно от неудобствата е, че тези услуги не са съвместими помежду си, така че ако ваш приятел качи снимка във Facebook през PicPlz, вие не може да я видите с Instagram.
Затворени онлайн клубове
Скоро Instagram ще разработи версия за мобилната операционна система Android и другите подобни платформи. Сайтът на услугата също не е достатъчно развит и към момента на него има само линк към приложението за iPhone. Затова сайтът Instagre.at се възползва от тази липса и позволява на хората удобно да гледат снимки от Instagram, докато са пред компютъра или с таблет. Трябва да се отбележи също така, че в началото на февруари PicPlz и Instagram представиха програмно-приложни интерфейси (API). Чрез тях те свързват своите бази данни с външни сайтове, така че скоро могат да се очакват интересни съвместни услуги със снимки.
Любопитното е, че Instagram започва като Burbn – социална мрежа, базирана на местоположението на своите потребители. Тя привлича интереса на инвестиционния фонд Andreessen Horrowitz. Когато обаче създателите Майк Кригер и Кевин Систром решават да се съсредоточат върху проекта Instagram, фондът прекъсва работа с тях и през ноември инвестира $5 млн. в конкурента PicPlz. Instagram обаче далеч не страда от липса на пари. В началото на февруари компанията привлече финансиране от няколко фонда и бизнес ангели в размер на $7 млн.
Друга компания, която споделя естетическия подход на Instagram, е Path. Тя е основана от Дейв Морин, бивш ръководител на проекта Facebook Connect. Интернет потребителите виждат резултатите от него всеки ден, а именно възможността да влизат в сайт само с потребителско име и парола от Facebook. Чрез Path можете да споделяте снимки и видео само с 50 души в мрежата на услугата, която от своя страна работи само с iOS. Наскоро беше добавена функционалността за изпращане на снимки по електронната поща до хора извън Path.
Досега в компанията са инвестирани малко над $11 млн. От премиерата на софтуера в края на 2010 г. досега Path е привлякла "стотици хиляди потребители", твърдят създателите. Те обещават, че скоро ще има и приложение за Android. По-нататък ще бъде добавена и възможност да се публикуват снимки във Facebook и Twitter.
Path може би показва в зародиш какво е бъдещето на мобилните приложения за споделяне на снимки. Вместо да вървят по пътя на Facebook, където сте "приятели" с различни хора, които нямат участие в живота ви, софтуерите като Instagram и Path вероятно ще се опитат да бъдат мрежи с ограничен достъп. Един вид клубове, където споделяте само с близки приятели. Само със снимки.

Стр. 37

Оригинална публикация

Leave a Reply