Хора на Кадафи пребиха репортери на Би Би Си

в. Монитор | 11.03.2011
 

Трима репортери на Би Би Си са били задържани, пребити и подложени на симулирана екзекуция от войници и въоръжени мъже, верни на режима на Муамар Кадафи в Либия, след като се опитали неуспешно да достигнат град Зауия, за да отразят водещите се там боеве между силите на властта и бунтовниците, съобщиха агенциите.
Британският журналист Крис Коб-Смит, турският оператор Гоктай Коралтан и кореспондентът от палестински произход Ферас Килани били задържани за 21 часа и били преместени няколко пъти, преди да бъдат освободени и да се върнат във Великобритания със самолет.
Репортерите завчера били откарани в сграда в Триполи, в която те предполагат, че се помещава централата на либийската служба за външно разузнаване. Войниците им заповядали да наведат глави и да се наредят до стената.
"Един мъж в цивилни дрехи опираше дулото на малък автомат в тила на всеки от нас. Когато стигна до мен в края на редицата, той дръпна спусъка два пъти. Изстрелите профучаха край ухото ми", разказва Коб-Смит.
На едно от местата, в които били отведени репортерите, Ферас Килани бил принуден да коленичи, а един от пазачите произвел изстрел, симулирайки екзекуция. "Мислех, че ще ме застрелят", разказва Килани. Той бил обвинен, че е британски шпионин, тормозен заради палестинския си произход и пребит от пазачите. Един от похитителите му го удрял с юмрук и го ритал, докато бил в безпомощно състояние. "После намери пластмасова тръба на земята и започна да ме удря с нея. Тогава войниците му подадоха дълга тояга", спомня си кореспондентът.
В един момент журналистите били затворени заедно с още четирима души, които им казали, че не са се хранили от три дни и
са били измъчвани многократно
Единият от тях имал видими следи от изтезанията. Виждали се и счупените му ребра.
Междувременно град Зауия, намиращ се на 40 км западно от Триполи, падна след няколкодневни боеве в ръцете на силите, лоялни на полковник Кадафи. "Градът в момента е под контрола на армията", заяви пред АФП местен жител, пожелал анонимност. "Сраженията приключиха миналата вечер. Днес положението е спокойно. Ще се възползвам от възможността да напусна града със семейството си", допълни той.
Зауия беше подложен на непрестанно нападение с танкове и артилерия през изминалите няколко дни от силите, лоялни на Кадафи. Бунтовниците по-рано бяха превзели града, където много офицери от армията имат домове.
Това се случи няколко дни след избухването на бунтовете срещу режима на Кадафи, които започнаха на 15 февруари.
Бойни самолети бомбардираха
вчера петролното пристанище Брега, разширявайки обсега на ударите си по-дълбоко в контролираната от бунтовниците източна част на Либия.
Брега от няколко дни не е ставала мишена на войските на режима. Градът се намира на около 90 км източно от Рас Лануф, който също бе подложен на бомбардировки вчера.
Междувременно очевидец съобщи пред Ройтерс, че два танка, изпратени от силите на Кадафи, са се приближили към Рас Лануф и са обстрелвали позициите на бунтовниците в града.

Стр. 29, 30

Leave a Reply