Хубавата Моника – от къде дойде и къде отива

в. Show | 23.02.2011

Чаровната пиарка и медийна експертка, която чака дете от Станишев, е щерка на известния ляв журналист и публицист, кадър на в. "Земя" Любомир Янов. Той бе бохем, колоритна личност, любител на чашката и сладкодумен разказвач, винаги заобиколен от много приятели, които го слушаха със зяпнала уста – най-често в събота и неделя, на маса в кафенето на супермаркет в столичния квартал "Младост-3", където Янов живя до смъртта си 04 рак на белите дробове"
"Моята кариера започна като репортер в "По света и у нас" с Нери Терзиева през 1991 г. След първи курс журналистика, едва на 19, се озовах в БНТ. В началото не знаех, че журналистиката ще ми е толкова интересна. Тя не беше моята голяма детска мечта. Исках да стана адвокат. Журналистиката беше първият избор в документите, които попълвах за Университета, и се класирах за нея. После мислех след първи курс да се прехвърля. Но започнах работа в телевизията и ми хареса, бях репортер там до 1994-а. Отразявах СДС и бях безкрайно впечатлена от сините митинги, от идеите за промяна, за демокрация, за нов живот… След това работих известно време в радио "Витоша". После отидох във в. "24 часа" като политически репортер, отразявайки БСП. Мисля, че в "24 часа" се чувствах най-добре. Специално си спомням Венелина Гочева, която тогава беше зам.-главен редактор. Не са много хората, които човек среща в живота си и които искрено му помагат. Венелина е един от тях", изповяда се пред столично списание шефката на агенция "Актив груп". Преди да оплете Станишев в любовните си мрежи, Моника бе известна с близостта си с Георги Първанов.
По време на президентските избори тя измести Нидал Алгафари и обсеби рекламата на Първанов, като прибра хонорар от няколко милиона според информация от вътрешни хора. За Йосифова се знае, че бе изключително близка и със Соломон Паси по времето, когато той беше външен министър. Тогава рекламната й агенция пак след конкурс усвои средствата, отпуснати от Външно за популяризация на Евросъюза, твърдят бивши служители на МВнР. "Ние започнахме като пиар агенция -PR Media, преди 7 години. Иначе фирмата е регистрирана през 1999-а, но първите две години се пробвахме да продаваме… месо. Хората не знаят този факт, но това са първите ми опити да навляза в бизнеса. До този момент бях минала през журналистика, учене в Лондон, завръщане в България, семейство, деца, проблеми със съдебната власт… И в един момент просто трябваше да почна наново отнякъде! Мислехме, че там, където има приятели, ще стане лесно. Със съпруга ми решихме, че можем да бъдем дистрибутори. В началото беше на месо. Оказа се абсолютно неуспешно. Аз това просто не го разбирам, не го мога, не го усещам! След което се пробвах да бъда дистрибутор на кафе, на минерална вода… Навсякъде провалът беше тотален! И в един момент разбрах, че човек е силен там, където средата му е позната и привична. Където усеща атмосферата дори на интелектуално ниво и може да се чувства креативен. Тогава нещата се случват и даже не ти тежат. Така стартирах с пиар агенцията през 2001 г. Постепенно започнаха да идват все повече клиенти, решихме да се занимаваме и с реклама. В един момент установихме, че просто дрешките ни са много отеснели – защото, когато кажем "ние сме PR Media", хората предполагат, че се занимаваме само с пиар. А ние всъщност отдавна работим върху големи проекти, интегрирани комуникации. Реклама, пиар, производство, правене на клипове, всичко!", очерта бизнес териториите си новата любима на Сергей. Бившият главен редактор на в."Труд" Тошо Тошев не крие неприязънта е и към чаровната брюнетка, обсебила сърцето на БСП лидера и към нейния бивш съпруг – банкера Венцислав Йосифов. В книгата си "Лъжата – Жан, Иван и другите" той описва гротескно двойката и дори цитира изцепката на пияния и потен Йосифов, че Тошо най-добре знаел "как се чукат репортерки на бюро" /намек за свалката с десетилетия по-младата Моника/.
По време на брака си с бившата журналистка създателят на ПЧБ си имаше доста проблеми със закона. Ексбанкерът дори бе задържан по пижама рано сутринта при шумна спецполицейска акция в дома му на ул. "Шипка" в столичния кв. "Бистрица".
Двете деца на Йосифов и Моника се събудили от виковете на баретите и тропота на кубинките им."Какво е било толкова спешно, че да го извадят от леглото въоръжени хора и да го изведат от къщи, все едно че продава наркотици!", възмути се тогава неговата половинка. И заяви, че със задържането му се "преследвали политически цели".
В заповедта за арест пишело, че Йосифов е закопчан за финансови нарушения, извършени през 1993-1995 г. Делото се водело от 1999 г. в Столичната следствена служба.
През 1995 г. ексблаговерният на жената, която през април ще дари Сергей Станишев с дъщеричка, бе издигнат за независим кандидат-кмет на София,
подкрепен от левицата и коалиция. Негов противник на изборите бе Стефан Софиянски. Банкерът успя да стигне до балотаж, но загуби изборите. Делата срещу бившия шеф на Първа частна банка стартираха още през 1996 г., когато БНБ затвори трезора. На 16 май 1996 г. УС на БНБ реши да поиска от съда да обяви в несъстоятелност Първа частна и Минералбанк. Още тогава прокуратура.та започна следствие срещу Венцислав Йосифов за отпускането на $2 млн. на финансово -брокерска къща "Ралица" – Пловдив. На банкера бе забранено да напуска страната. Следствие срещу него обаче не беше образувано. Тогавашният главен прокурор Иван Татарчев не намери достатъчно основания за виновността на шефа на ПЧБ.
Лошата за трезора 2000 година се оказа щастлива за бившия й шеф. Венцислав Йосифов се ожени за 24 години по-младата от него ексрепортерка в БНТ Моника Янова, с която живееха на семейни начала от 1995 г. Дъщеря им – също Моника, бе шаферка на сватбата.

Стр. 16, 17

Leave a Reply