Хвани ме, ако можеш: Сребрин Ватралов от Gepime.com за свободата на избора, бизнеса и възпитанието

в. Капитал, Light | Биляна ДИМОВА | 2010-02-13

Само на 28 години Сребрин Ватралов е собственик на уеб компанията, която разработва един от най-популярните сайтове за онлайн запознанства в България – Gepime.com. Потърсихме го, за да разберем защо 250 хиляди души влизат в неговия сайт, за да открият своя партньор – независимо дали става дума за една вечер или за цял живот.

- Защо решихте да разработите именно такъв тип сайт?

- Сайтовете за запознанства съществуват от момента, от който реално има интернет, защото отговарят на една основна човешка нужда – всеки човек иска да намери някого. Проучвайки модела, разработен в Щатите, разбрах, че той е едно от нещата, които доста често са успешни от гледна точка на бизнеса. В началото копирахме adultfriendfinder.com, макар че откривахме в модела им неща, които не ни допадат – те буквално лъжат, като качват фалшиви провокативни голи снимки, за да привличат посещения, изискват да се плаща месечна такса, само за да се пишат съобщения, и са направени с изключително комерсиална цел. Аз търсех да създам такъв модел, който се смята за по-скоро аматьорски, но позволява сайтът да се използва и безплатно. Преди да се появи Gepime.com, имаше поне дузина български сайтове, които рекламираха идеята "намери любовта, намери еди-какво си", но не смееха да бъдат по-конкретни. Ние се опитахме да се разграничим маркетингово от тях, защото в противен случай нямаше да имаме никакъв шанс на пазара. Първият ни слоган беше "Секс тази вечер", което действаше силно първосигнално, особено на мъжете. Сайтът тръгна ударно и още от първия си месец през март 2007 излезе на печалба. За да бъда откровен, трябва да кажа, че в началото това си беше чисто и просто бизнес идея, която видимо работи. За мен това е важно, защото и преди съм разработвал проекти изцяло в интернет, които не се оказаха успешни. Аз се занимавам професионално с интернет от 17-годишен, изцяло съм потопен в това. Интересна е историята как стигнах дотам…

- Как стигнахте дотам?

- Ами, аз съм израснал по домове. Случи се така, че в един момент се намери един господин, който беше склонен да инвестира в някаква моя амбиция и желание да се развивам. Затова ми даде един компютър, като ми постави изискването да направя нещо смислено с него. Това ме мотивира в началото.

- Мислите ли, че вашето детство ви е мотивирало да направите сайт, който да събира хората?

- Не, не мисля. Търсех такъв род услуги, които провокират емоционалната привързаност. След като човек е привлечен емоционално, той няма нужда от маркетинг – спечелил си го за дълъг период от време, той сам ще сподели на приятелите си и т.н. Това е един вид по-гъвкав бизнес, който не зависи само от реклама.

- Какъв е приоритетът на сайта – да събира хората за дълго или да им помага да се запознават само с цел секс?

- Аз бих се радвал, ако заради нас в крайна сметка се случва нещо позитивно, като покачването на раждаемостта например. В България ние годишно намаляваме с 40 хиляди души, почти сме обречени като нация, така че ще бъда щастлив, ако успея да създам някаква положителна среда. Заради това се опитвам да търся такива послания, които да създават приятна нагласа към секса и любовта. В секса няма нищо лошо, благодарение на него съществуваме.

- Не мога да не ви попитам – откъде според вас идва по-скоро негативното отношение към вашия сайт сред хората, които не го използват?

- Негативната реакция се случва по две причини. Първо, всяка жена, която качи на профила си снимка, на която се вижда лицето, почти автоматично получава огромен интерес към нея. Затова и лесно може да се злоупотреби, например някой да сложи чужда снимка – на бивша приятелка, любовница, да напише телефонния й номер, някакви по-специфични желания и т.н. Ние трудно можем да го избегнем подобни случаи, макар че се стараем да затягаме поддръжката. Другата негативна реакция се появява, когато един мъж влезе в сайта и нещата не се случат така, както ги очаква – да има купища жени на разположение още на същата вечер. Тези мъже, които са подходили първосигнално и не са положили никакво усилие, остават разочаровани.

- Как ще коментирате мнението, че сте терен за проституция?

- Ние твърдо не толерираме проституция или някакъв друг вид платени услуги.

- По какво се разбира, че те не се случват?

- То може и да се случва, но въпросът е, че нашият сайт не подтиква към това. Опасно е, аматьорско е и не ми е интересно. Имали сме случаи, в които сме помагали на полицията да хване сводници, за които впоследствие се оказва, че наистина са използвали сайта. Но искам да кажа, че първо това може да се случи навсякъде, чрез всеки сайт, и второ, за да не стават такива ексцесии, почти всичко от архива ни се пази. Конкретно се сещам за един случай, в който дама зарибяваше мъже – излизат на кафе, после тя ги завежда някъде, упоява ги и ги ограбва. Оказа се, че съществува цяла банда от такива жени по всички сайтове за запознанства, които развиват бизнес.

- Какви са хората, които ви посещават?

- Характерното при нас е, че жените са около 20-25% – т.е. доста по-малко от други сайтове за запознанства. В сайта жените получават наистина изключителен интерес заради липсата на равновесие между половете, а качи ли се снимка, става истински фурор. В общия случай обаче мъжете подхождат доста елементарно с реплики като "Здрасти, търсиш ли си нещо". Сега мислим как да се опитаме да разчупим подхода им, като извадим статистика за успешните реплики, да се опитаме да ги накараме да бъдат по-оригинални.
В Gepime.com се срещат и хора със сериозни професии, образовани – доктори, адвокати – които искат да опитат нещо различно и практикуват суинг, размяна на двойките, много популярна в западните държави. Те, разбира се, държат да останат анонимни.

- Вие самият възползвали ли сте се от услугите на Gepime.com?

- Опитвал съм се, да. Намирал съм доста симпатични девойки, но досега не съм успявал да изляза на среща. Обръщат ми внимание, но когато видят, че съм администратор на сайта, си изграждат респект, който ги дистанцира, не се получава същият тип отворена комуникация, или пък ме занимават с конкретни казуси.

- Печелили ли се от този вид бизнес?

- Никой бизнес няма как да просъществува, ако не печели. Печели се дотолкова, доколкото малкият екип, ангажиран с него, е ефективен и е щастлив от продукцията, която създава. Освен това ние нямаме нищо общо и с рекламния бизнес, не слагаме банери или други реклами – издържаме се от есемеси, което доста ни улеснява и в момента, в кризата, стабилни сме.

- Къде минава границата между бизнеса и възпитанието?

- Какво значи възпитание? Ние не сме училище. Аз съм доволен, че сайтът е достатъчно голям в България, за да се възприема като някакво явление и да има нужда от него. Смятам, че за нашето общество е добре да има тази по-голяма свобода в отношенията, защото дългосрочно погледнато, така ще създадем по-добри атомни единици между двойките. Преди хората често са се събирали от няма накъде – ами дай да раждаме, да се случват нещата… В момента сме на другата крайност – разполагаме с много информация, възможности за избор, ставаме придирчиви, което може би създава по-добри двойки, по-устойчиви семейства. За съжаление нещата се случват все по-трудно – хората се събират в по-късна възраст заради мисълта, че винаги могат да намерят нещо по-добро. Gepime.com може да помогне в някакъв по-общ план – ако сме разделили едни, за да се съберат други, то е защото така е трябвало да се случи. Целта на сайта в крайна сметка е да събира хора за някакви положителни емоции.

- Имало ли е моменти, в които сте се срамували от бизнеса си?

- Случвало ми се е веднъж – бях на една start up конференция само с професионалисти, които се занимават с бизнес в мрежата. Когато казах откъде съм, усетих леко неудобство, защото всички се спогледаха: "Аха, Gepime… този ли е бил…" На публични места също внимавам къде ще си отворя лаптопа със страницата, защото все пак предпочитам да не ме гледат въпросително някакви възрастни хора.

Стр. 4-5, 6

Leave a Reply