И Google си върза мартеничка

в. Монитор | 02.03.2011

 

Най-голямата интернет търсачка популяризира българския символ за здраве и успех

 

Най-голямата търсачка Google се окичи с мартеница и изписва традиционния си логотип на начална страница с усукана бяла и червена връв с пискюл накрая, което всъщност е традиционна българска мартеница. Точно в полунощ срещу 1 март на страницата за България надписът на популярната ИТ компания беше изобразен под формата на мартеница.
Търсачка номер едно често поставя различно лого, защото има със списък с важни дати и празници. Те са глобални – главната страница на Google по цял свят, и локални. Мартеницата е поставенаака, че ще я видят по целия свят.
Както е известно, Google си поставя като цел "да организира световната информация и да я направи универсално достъпна и полезна за всеки“. Компанията е създадена от американците Лари Пейдж и Сергей Брин (американец от руски произход), докато те са студенти в Станфордския университет и се опитват да измислят ефикасен алгоритъм (машина) за търсене на уеб страници по ключова дума. Фирмата е регистрирана като частна компания на 4 септември 1998 г. Оттогава продължава да се разраства непрекъснато чрез разработване на нови продукти, придобиване и партньорство с други компании. Основните си приходи Google получава от главната услуга, която предлага – Google Търсене – генериране на резултатите от търсене на текст в световната мрежа (търсачка). Сегашен главен изпълнителен директор е Ерик Шмид.

Стр. 11

Leave a Reply