И New York Times налага платен достъп до съдържанието

в. Класа | 27.01.2011

 

В унисон със стъпките, които предприеха много вестници, и The New York Times съобщи, че преминава към налагането на платен достъп до новините на своя уебсайт До края на месеца посетителите на на NYTlmes.com ще могат да видят определен брой информационни материали без заплащане. Но за да прочетат повече, потребителите ще трябва да заплатят фиксирана такса за неограничен достъп. За абонатите на печатното тяло, дори и тези, които имат само седмичен абонамент, ще бъде предоставен достъп до сайта без допълнително заплащане.
От изпълнителния борд на The New York Times Company са на мнение, че с решението си искат да създадат нова система, която ще има малък ефект върху милионите случайни посетители на сайта, но ще осребри в кеш лоялността на верните читатели. Основните характеристики в плана предстои да бъдат уточнени – пакетите и условията за он-лайн абонамента, както и в каква степен общият поток от читателите ще могат да има свободен достъп до опреден процент от съдържанието. "Започваме процес, който ще даде отговорите на много въпроси, които ни занимаваха в последно време" коментира издателят на "Ню Йорк таймс" Артър Сулцбергер. "Не можем да си позволим да пристъпим необмислено, прибързано и половинчато към тази промяна", допълни той. Решението на управляващия борд не е отговор на рекламната рецесия, а част от дългосрочна стратегия за разработване на нови приходи. Мартин Найсенхолц, старши вицепрезидент за цифровите операции, поясни, че целта е да се максимизират приходите не само от дигиталните формати, а по отношение на цялостния финансов поток. Финансовите анализатори, които наблюдават медийния бизнес, квалифицираха като положително решението на "Таймс". NYTimes.com е най-популярният сайт на вестник място в САЩ. Има повече от 17 милиона читатели на месец според Nielsen Online. Наблюдателите отчитат, че онлайн изданието е лидер по приходите от реклама.
"Не може да продължи да функционира сайтът на "Ню Йорк таймс ", ако не се намери нов източник на приходи", заяви Джеймс МакКуиви, медиен анализатор в Forrester Research. Според Майк Симънтън, анализатор в рейтинговата агенция "Фич", "Таймс" ще бъде в състояние да изпълни успешно стратегията за развитие единствено по този начин. Някои критици, сред които Феликс Салмон от Ройтерс, обяснява: "Успешните медийни компании следват аудиторията си, а чак след това съобразяват решенията си за промяна в съдържанието или платформите си с приходите". Според него липсата на такъв подход крие риска аудиторията да бъде отблъсната заради желанието за реализиране на краткосрочни приходи.

Стр. 15

 

Оригинална публикация

Leave a Reply