И по времето на Тато, и сега времето си е едно и също

в. Show | Анелия ПОПОВА | 23.06.2010

Емил Чолаков е може би най-атрактивният синоптик в България – в прогнозите за времето по bTV, които води, никога не липсва настроение, усмивка или закачки със зрителя. Емо е роден на 12 май 1975 г. в Гоце Делчев, завършва физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", със специалност "Метеорология и геофизика". Живее с приятелката си Краси на семейни начала от близо 9 години и двамата имат прекрасна малка дъщеричка на име Ема, която още няма 4 годинки. С Емил Чолаков се срещна репортер на вестник "ШОУ", за да разбере тайните на времето, има ли интриги и съкращения в bTV, воюват ли колежките му Христина Балинска и Станислава Цалова, както и защо дъщеря му Ема вярва, че времето навън зависи изцяло от баща й.

- Кажи за последните интриги в bTV – напоследък се говори, че напрежението покрай смяната на собствеността е взело връх и всеки си трепери за мястото, вярно ли е?

- Така като ме гледаш, изглеждам ли ти притеснен? Аз дори не се заслушвам за такива неща, защото не ми е работа. Гледам да мисля предимно за j времето, за Ема, за позитивни неща. А в интриги не съм участвал, поради простата причина, че с хората, с които не успявам по една или друга причина да се разбера, просто ги подминавам. Не поддържам контакт с тях и готово. Дистанцирам се и това е най-успешният ход. Дори и някой да се е опитал да ми подлее вода, не е успял.

- Няма ли да вземеш страна във войната между двете ти колежки в медията Христина Балинска и Станислава Цалова?

- Христина е отговорник за прогнозата за времето, но не само тя, но и абсолютно никой не ни влияе. И тримата сме напълно самостоятелни, а интересното тук е, че интриги и такива неща, за каквито говориш, няма и как да се случат, защото ние рядко се засичаме в телевизията. Всеки си има график. Ние почти не се виждаме. Но война между двете категорично няма, това е пълна глупост, в редките случаи, когато се виждаме, се смеем на разни гафове и изобщо си прекарваме добре.

- Близки до медията твърдят, че Христина Балинска ще бъде съкратена от bTV?

- Не, поне аз не съм чувал изобщо да има съкращения, камо ли тя. Не вярвай на такива неща.

- Емо. напоследък времето е прекалено горещо, градусите са по-високи, отколкото би трябвало за този период от годината – на какво се дължи това?

- Това в никакъв случай не са юнски температури, така е, но не мисля, че има място за фатализъм или някакъв страх. Дори не мисля, че е аномалия. Лично аз гледам много да се дистанцирам, да дистанцирам и хората, доколкото мога, защото те в един момент се оплитат в някакви страхове и наистина става страшно. Първо чувам, че еди-какъв си климат се е случвал преди 100 години, после, че бил знаков, че следвали страшни неща и така. Няма такова нещо. Далеч съм от всякакви такива апокалиптични прогнози и видиш ли, глобалното затопляне си оказвало влияние, ставало страшно и след 20 години ще измрем Всички от жега. Няма нищо такова. Във времето няма нищо фатално. Хората по принцип обичат да драматизират. Не знам дали си спомняш, че преди време пък народът настръхна, понеже някой каза, че светът ще свърши през 2012 г. – всеки периодично предрича края на света. Това е пълен абсурд, но парадоксалното е, че хората така всъщност си облекчават живота, казват си, ето, аз нищо не мога да направя, нищо не зависи от мен, светът така или иначе ще свърши, и започва да живее по-качествено.

- Да. но през последните няколко дни след изтощителната жега последва неочаквана градушка – това леко стряска?

- Няма повод за притеснение, наистина, всичко с времето е нормално, просто е малко по-горещо, отколкото трябва. Градушките са за кратко, така че не се стряскайте. Те разхлаждат. Когато преди няколко месеца умирахме от студ, при първата поява на слънцето аз буквално подскачах в ефир и сега стана така, че дори някои хора ми се сърдят, че откакто са тези горещини, аз вече не подскачам. Има хора, които обичат дъждовно време и не им е приятно някой да подскача от радост по телевизията и да възхвалява слънцето. Получих наскоро писмо от малко момиченце, което пък обича да вали дъжд, защото тогава пишело стихове. Хората са различни и времето няма как да угоди на всички наведнъж.
Хубавото време е да си на прекрасно място с хубави хора.
Това е. Например, ако навън вият виелици, но ти си на хижа в планината с чаша вино и любим човек – това не е ли хубаво време?!

- Преди години легендарният ни синоптик Минчо Празников изрече култовата реплика: "В България проблеми със зимата имаше още при Тодор Живков…" И едва след 10 ноември времето се превърна в средство на политиката?

- И по времето на Тодор Живков, и днес, постоянно се чуват оправдания от политиците. Знаеш ли защо по времето на Тодор Живков не е имало такива проблеми като задръствания, непроходими райони по зимно време и т.н. – защото ситуацията е била пълна противоположност на съвременната. В София тогава не е имало 2 млн. жители, имало е 20 000 москвича и 5 000 лади, а сега има 50 000 всякакви модели коли и джипове, че и повече. Просто столицата не е проектирана за такава бройка. Естествено, че ще има проблеми. Ако сега сведем бройката коли до тогавашната, хората просто ще пътуват и ще пеят по пътищата. Но мисля, че е невъзможно вече. Но аз съм много краен в отношението си към онзи режим, това е доста неприятна тема за мен. Имам си обективни причини да го ненавиждам и много се радвам, че го няма вече. Огромната причина е издевателството, което са причинили на хората – опитът им да им отнемат вярата. Най-жалкото е, че до голяма степен са успели, а в момента ние носим последиците от този зловещ експеримент.

- Емо. не мога да не те попитам за куриозите ти пред камера?

- Страшно много са, ежедневие е да ти изчезне аутокюто или да направиш лапсус. Гафовете са непрекъснато, но аз съм си изработил начин, когато такива неща се случват винаги да знам как да отреагирам. Понеже преди да стана метеоролог, съм работил като учител, знам какво е на хората от другата страна да им стане по някое време скучно. Тогава дори съм способен да застана u на челна стойка, за да ги разведря, пък дори и казвайки през това време прогнозата. Макар че не съм сигурен, че съм се справял винаги с всеки гаф, но то е и невъзможно. Пък и искам да ти кажа, че в bTV емисиите винаги са на живо, абсолютно винаги, не е като в другите медии, а това не се знае от хората. Те мислят, че има записи, а не е така. Като започнем от 7 сутринта до 11 вечерта ние нямаме записи!

- Знам, че имаш 4-годишна дъщеричка Ема – тя как гледа на това, че има известен баща, който на всичкото отгоре определя какво ще е времето?

- Ема, тя е толкова над нещата, че направо й завиждам. Не я впечатлява толкова, че баща й е по телевизията. Тя е все още мъничка, но напоследък знаеш ли какво ми казва: Дати, абе защо си го казал такова време, гледай каква жега е?" или пък "Ех, бе, тати, пак буря, защо така направи?"
За нея аз съм направо авторитет, имам някаква власт над времето и определям какво ще е всеки един ден – това си мисли тя.

Стр. 15

Leave a Reply