Идват нови модели в онлайн рекламата

в. Класа | Иван ВЪРБАНОВ | 28.10.2010

WEBIT AMNASSADORS HONORARY BOARD беше учреден в София

Управляващите мениджъри на световния елит в областта на маркетинга, рекламата и дигиталната индустрия се събраха в София, за да учредят нова обща структура, наречена WEBIT AMNASSADORS HONORARY BOARD. В рамките на официалното откриване на форума бяха обявени и посланиците на държавите от региона на Централна и Източна Европа. За България като най-успешни и изтъкнати професионалисти в рекламната и дигиталната индустрия бяха делегирани: Иво Цеков, изпълнителен директор на "Пиеро 97“, Николай Неделчев, изпълнителен директор на "Публисис Марк Груп“, и Ненад Лозович, управляващ собственик на New Moment New Ideas Company. Експерти, специалисти и утвърдени имена в индустрията разискваха върху темата за новите модели в света на рекламата. Сред тях са капацитети от ранга на Блейк Чендли – вицепрезидент на Facebook, Марвин Лиао – директор на Yahoo за Европа, Средния изток и Африка.

Какво се случва в онлайн бизнеса в момента?

Много от нещата, които се случват в онлайн комуникацията, въобще не са свързани с рекламата, а с икономика. Рекламистите се обединиха около тезата, че има дисбаланс между търсенето и предлагането в онлайн рекламата, което обуславя по-силната позиция на тези, които купуват спрямо онези, които продават. Това е трайна тенденция в момента. Затова най-важното е ефективността на продажбата на посланието. Тя трябва да стигне до правилния човек в правилното време и този човек да извърши подходящо действие.

Промените в сравнение с миналата година?

Трябва да разберем сегашната ситуация, за да проектираме решенията си в бъдещето – така започна коментара си за "Класа“ Онур Кабадай, продукт мениджър на турската Hurriyet. "Реалната реклама онлайн започна да се развива миналата година. Между нас битува една шега – преди време търговският директор издаваше указанието да се изпращат електронни съобщения, което създаваше много работа. Ситуацията днес е много по-различна. При всички положения парите не идват наготово и трябват огромни усилия, за да имаме активни продажби. За да обясним ползата от интернет рекламата, ние ползваме консултанти за нашите клиенти, защото допреди година много хора рекламираха, без да разбират защо го правят именно в интернет.“ По думите на Онур Кабадай в първата част на годината за онлайн рекламата в Турция се отчитат 30 % растеж. " Но трябва да се работи упорито и усилено. Съгласен съм, че няма значение какво средство за реклама използваме, а е важно как да се брандира продуктът и как той да бъде показан пред аудиторията“, казва той. На фона на трудностите пред много фирми в Европа, Кабадай допълва: “В Турция мога да кажа, че повечето от рекламите са класически. Миналата година имаме много нови продукти. Сред тях е и онлайн телевизията, която има 3 милиона зрители всеки месец. Видеорекламата е много добра област за нас, а и клиентите за мобилна реклама нараснаха, но ние въведохме и приложенията за iPhone. Правим нови експерименти, например работим с компания, като се опитваме да рекламираме различни канали и RSS информацията. Резултатите са много обещаващи. Трябва да се пробват нови платформи, за да се намери верният бизнес модел.

Структурата от 2010 г. няма да се запази

Драгос Станка от румънската F5 допълва: "Рекламният модел и миналата година, и тази не беше много постоянен. Тази година бе трудна за нас и доста предизвикателна. В 2010 г. ние успяхме да се развиваме и да влезем в нови медийни канали като мобилните и социалните медии. Сега предизвикателството е да интегрираме всички медийни канали – не само да предоставяме едно послание на социалните или мобилните мрежи, а по-скоро да интегрираме общо медиите. По този начин можем да представим нов специален проект, който събира всички медии не само един канал. Нашата аудитория не е само в мрежата или мобилните услуги – тя е навсякъде. Ако успеем да локализираме аудиторията си и да предадем посланието, било то дали стигаме до потребителите си в интернат или в мобилните услуги, то това би било идеално. Мисля, че през тази година можем да атакуваме нови начини за реклама, но не само това. “

Банерите излизат на мода

Рекламата с банерите става все по-популярна и в България. Банери искат всички рекламни агенции, признават експертите. Но от гледна точка на потребителите нещата са по-различни, защото те казват, че пространството е пренаситено с банери. Въпросът който си задават хората от маркетинг и дигиталната индустрия е как да превърнат в пари посещенията в сайтовете?
Том Баумат от Би Би Си обяснява: "Трябват ни повече реклами в интернет пространството, но не повече от някакъв разумен брой. Трябва да уважаваме аудиторията, не само рекламодателите. Много от собствениците на уебсайтове слагат на първо място рекламодателите и не уважават потребителите. Това не е правилно. Спорен е моментът дали хората искат или не искат да гледат реклама. Нужно е информацията да бъде редуцирана и поднесена ясно. Би Би Си новините няма да бъдат никога с ограничен достъп или платени, защото ние съзнаваме, че хората ще получават информацията от други източници. Това, което иска да направи рекламата, е може би да защити печалбата си, но мисля, че е важно как хората управляват бизнеса си и каква е цената за рекламиране на продуктите. Не може да се гледа само към рекламодателите, а е важно как предаваме посланието си.“

Бъдещият успех трябва да се предвиди

"Важното е посланието да достигне по правилния начин до аудиторията чрез медиите, които използват рекламодателите“, казва Драгос Станка. "Става дума за управление на идентичността на аудиторията – това е бъдещето на рекламата… да познавате добре аудиторията си! Става дума за разработване и навлизане в нови медийни канали. Ние навлизаме на мобилния пазар, добре се справяме в уебсайтовете, в интернет, но трябва да следваме потребителя между отделните медийни канали.“

Да използваме всички възможни платформи

Използвате мобилния си телефон, за да проверите информацията или последните новини. Друг го прави, гледайки телевизия или чрез компютъра. Бъдещето за нас е да достигнем до различни видове платформи. Трябва да имаме система за рекламиране, която да ни позволява да видим колко потребители има в отделните платформи.“ казва Том Бауман. "Повечето от най-големите ни сделки в момента са в областта на телевизията, интернет и другите медии. Но става дума предаване на посланието по многобройни платформи. Има много голяма разлика между мрежата и интернета. Защото всъщност новините са част от интернет, но не са част от мрежата. По думите му, това разделение между интернет и мрежата всъщност ще се увеличава и ще бъде от решаващо значение през следващите години. "Има и големи производители на тв програми, които искат да добавят нещо към IPTV новините. Очевидно новините идват и по други средства не само по телевизията. Явно ангажиментът ни днес е информацията да стигне до потребителите, а не просто да присъстваме онлайн. Съдържанието трябва да се разпространява във всички платформи – това е в основата на успеха.
Допълнителните услуги често имат различна гледна точка към една и съща новина. Ако използвате приложенията, вие не сте в мрежата, а преминавате от една в друга услуга. Рекламирането ще бъде част от това, както и контактът с аудиторията. Правопропорционална е зависимостта големина на аудиторията – реклама – приходи. Много важно е не само да се достигне до по-голяма аудитория, но и до правилната аудитория“, казва Бауман..

Стр. 15

Leave a Reply