IFJ и EFJ загрижени за съдбата на европейските журналисти

в. Класа | 05.05.2011

 

Европейската федерация на журналистите (EFJ) и Международната федерация на журналистите (IFJ) изразиха своята загриженост във връзка с процесите на преструктуриране и съкращаване, които се провеждат в по-големите обществени медии в Европа .
"В рамките на няколко седмици бе съобщено, че трите големи международни обществени медии в Европа, BBC World Service, RFI-France 24 и Deutsche Welle, ще предприемат преструктуриране на техните дейности и се очаква да съкратят стотици журналисти . Това е изключително неприятна новина, както за обществеността, така и за всички колеги от гилдията, които са застрашени да останат без работа", заяви президентът на EFJ Арне Кьониг.
BBC World Service обяви наскоро, че прекратява излъчванията на няколко езика както и излъчването на средни вълни за Европа, като част от кризисния план на корпорацията заради ограниченията на бюджета.
Radio France Internationale и France 24 пък оповестиха решението си за сливане на редакциите на двете медии, което неизбежно ще доведе до съкращението на близо 120 журналисти и ще повлияе чувствително на качеството и разнообразието на производството на новини.
Германското обществено радио "Дойче веле" също спря предавателите на средни вълни в рамките на "Програмата за реформи 2010-2013 г." и префокусиране върху развитието на медията в онлайн средата.
По думите на президента на EFJ Арне Кьониг, хората се нуждаят от независима и плуралистична информация за всичко, което се случва както по света , така и в отделните страни , а международните тв и радиооператори, които са изградени на основата на силните обществени ценности в дейността си и независимата журналистика, трябва да обезпечат производството на информация в интерес на обществените очаквания.
От Европейската федерация на журналистите призовават членовете на професионалните организации във Великобритания, Франция и Германия да отстояват качеството на предоставяните услуги от обществените медии, а така също призовават компетентните регулаторни институции да гарантират интересите на журналистите и правото на гражданите да бъдат информирани.

Стр. 15

Оригинална публикация

Leave a Reply