Илиана Беновска за срещата си с премиера

www.actualno.com | 08.11.2011

Предложих на министър-председателя Борисов лично да разпореди проверка на КЗК и да проследи паричните потоци в медиите на Делян Пеевски и Красимир Гергов. Това заяви журналистът и мениджър на Радио „К2" Илиана Беновска по повод състоялата се на 2 ноември 2011 година в Министерски съвет среща между нея, министър-председателят, на която е присъствал и началникът на политическия кабинет г-жа Румяна Бъчварова. Според нея КЗК трябва да провери от коя банка се теглят кредити за тези медии; кой ги обезпечава; какви са обезпеченията; откъде идват рекламите.
Съобщих на г-н Борисов и какви ще бъдат верните отговори, ако КЗК действа добросъвестно, допълва Беновска. По думите й всички тези медии са кредитирани от КТБ; обезпеченията им са от фирми и с активи на Делян Пеевски и Красимир Гергов; обезпеченията са едни и същи; рекламите са от КТБ и фирми на Пеевски и Гергов.
Предложих да се проследят паричните потоци, защото само по този начин може да се установи свързаността на лицата и монополното положение на тези медии, тъй като в ТР излизат различни подставени лица като собственици, допълва журналистката.
В разговора с премиера Борисов си послужих с факти, че тези медии сеят клевети, лъжи, омраза, противопоставяне и се опитват да подменят важните за обществото теми. Поставих въпроса, че собствениците и ръководителите на медиите трябва да имат висок ценз, висока култура, висока гражданска съвест, висок морал. Поставих и въпроса за това, че собствениците на тези медии забогатяват неправомерно, не с пазарни методи и в конкурентно състезание на качеството, а заради близостта си до властта. Обърнах внимание на министър-председателя Борисов, че ако медиите са безсъдържателни и манипулативни, изводът е и че политиката на ГЕРБ е такава.
Разговаряхме още за финансирането на медиите – чрез евросредства и обществени поръчки и нуждата от промяна и създаване на съответстваща на световните стандарти на развитите демокрации нормативна база за финансирането и регулацията им, допълва Беновска. Обърнах се към г-н Борисов открито, на публична пресконференция след местните и парламентарни избори 2011 и знам, че диалогът ни с министър-председателя Борисов ще продължи открито и ще доведе до качествени промени. Каквато и кампания да се води срещу мен, чрез определени медии, тя няма да промени световните критерии за свободата на словото, за качеството на медиите, за прозрачността на собствеността им, за прозрачността на финансирането им и съм уверена,че и България ще излезе от стадия на "диви медии" и ще влезе в световните стандарти за мястото и ролята на медиите в една демократична държава. Гражданското общество бавно се утвърждава в България и получих уверенията на министър-председателя, че отношението на ГЕРБ към финансирането, регулацията и качеството на медиите в България ще бъде за прозрачност, законност и по правилата на демокрацията, гражданското общество, плурализма и свободата на словото, казва още за срещата си с премиера мениджърът на Радио „К2".

Оригинална публикация

Leave a Reply