Илона Станева, директор “Маркетинг и реклама” във Fibank: За да бъдеш разбран, трябва да говориш

Икономика | 10.12.2015

Най-трудни са началото и краят на една кампания, когато просто не ти се иска приказката да свърши

Илона Станева е директор "Маркетинг и реклама" във Fibank (Първа инвестиционна банка). Завършила е маркетинг, реклама и бизнес администрация в УНСС, специализирала интегрирани маркетинг комуникации в университета "Делауеър". Била е директор "Търговска дирекция" в БНТ. Голяма част от опита си в маркетинга е натрупала в FMCG сектора, като маректинг мениджър в "Белла България" АД, Преди това в ролята си на маркетинг мениджър е управлявала маркетинговите и PR комуникации на "Хепи" АД, "Капитан Кук" и "SASA", Член е на Българската асоциация по маркетинг. Зад гърба си има няколко награди на БАМ, награда от конкурса "Бранд мениджър на годината", ФАРА, СПХ в категория "Иновации", Superbrands.

Избрах тази професия, защото обогатява ежедневно – тя ми позволява да комуникарам с клиента, с бизнеса, с арт средите, с широк кръг от хора. Държа на активността, а излизането на рекламната комуникация от нишата на пасивността доведе до диалог, в който се раждат "истинските" продукти и услуги.

Навлизането на социалните мрежи като активен канал за реклама и диалог бавно разми границите "реклама", то стана поетапно, възползвайки се от въздействието на продуктовото позициониране, събитийния мениджмънт, та чак до канала "една жена каза". Всъщност за да бъде една рекламно-комуникационна кампания успешна, а посланието – правилно възприето, аз лично разчитам много на интегрирания комуникационен подход, за който помага и съвместната работа с екипа на дирекция "Корпоративни комуникации".

Моята работа изисква отдаденост към всичко – мисия, визия, ценности, кауза.

Това, което е невидимо в моята работа, са безконечните телефонни разговори … с всички и за всичко. Всъщност всичко е видимо, защото само с прозрачни идеи, съзнание и комуникационни похвати можеш да създадеш успешен проект.

Най-тежките моменти – за тях ще говоря от "камбанарията на маркетолога", са началото и краят на една кампания. Защото всяко начало е трудно, а краят носи носталгия – просто не искаш приказката да свършва.

За да бъдеш разбран, трябва да говориш. Засега ни разбират и ние разбираме, като за това разчитам на ПР-ите, които ни проправят пътека в комуникацията.

Голямо удовлетворение ми носи обратната връзка, дори и негативната, защото създава предпоставка за диалог.

Добре е да се знае, че детайлите са важни.

Стр. 106

Leave a Reply