Imoti.net вече е собственост на “Инвестор.БГ”

в. Пари | Ивана ПЕТРОВА | 28.06.2011

Сайтът за недвижими имоти e част от стратегията на медийната компания за диверсификация на портфолиото

Медийната компания "Инвестор.БГ" АД е придобила портала за недвижими имоти Imoti.net. Собствеността ще бъде разпределена в съотношение съответно 80 на 20% между "Инвестор.БГ" и досегашния собственик на сайта Маргарита Лазова. Стойността на сделката ще остане в тайна засега, но се очаква на бъдещ етап да бъде обявена в отчетите на дружеството, обясни председателят на борда на директорите на "Инвестор.БГ" Любомир Леков.

Без промени в управлението

"Инвестор.БГ" придобива марката, базата данни и софтуера на портала. Маргарита Лазова ще остане начело на сайта, а екипът й няма да претърпи промени. Новите собственици ще се намесват основно чрез контрол на финансите. Според Леков сайтът е бил избран за присъединяване към медийната група главно заради сходния бизнес модел и корпоративна политика. "Сайтът е пазарен лидер в сегмента си и очакваме повишаване на приходите от него благодарение на очакваното раздвижване на пазара на недвижима собственост у нас", допълни Леков. През миналата година Imoti.net е реализирал 264 хил. лв. приходи, като прогнозата на Любомир Леков е за следващите две години да нараснат с 40%.

Разрастване на медийната група

В официалната информация се споменава, че купуването на Imoti.net е част от стратегията на медийната група за разнообразяване на портфолиото и засилване на позициите в classified рекламния сегмент (приходи от реклама от обяви). Леков коментира, че е рано да се каже какви са бъдещите планове на групата за засилване на тези позиции и какъв тип сайтове може да се очаква да бъдат купени. Ясно е единствено, че няма да се ограничат с Imoti.net.
Маргарита Лазова обясни, че сайтът за имоти ще се възползва от технологичното и маркетинговото ноу-хау на голямата компания. "Сериозно ще се увеличат ресурсите за разработка на нови услуги и като цяло Imoti.net ще стане много по-ефективен за хората, които търсят и предлагат имот, както и за агенциите за имоти", коментира Лазова в официалното съобщение за сделката.

Профил на "Инвестор.БГ"

►"Инвестор.БГ" управлява 14 сайта, като достига до 54% от интернет потребителите в страната (по последни данни на "Гемиус").
► Част от сайтовете в групата са Investor. bg, Dnes.bg, Tialoto.bg, Start.bg и др.
► Едноименният бизнес портал реализира над 4 млн. импресии месечно и се посещава средно от 170 161 уникални потребители.

Профил на Imoti.net

► Imoti.net започва работа през април 2000 г.
►Той е и първият подобен портал в българското интернет пространство.
► По данни на "Гемиус" за май 2011 г. Imoti.net е имал 80 202 уникални посетители, които са направили 619 638 импресии.
► Средното време за престой на един потребител е 9 минути, като се разглеждат средно по 7.73 страници.
► Порталът достига до 2.37% от интернет потребителите у нас.

Стр. 13

Leave a Reply