Интернет форумите – гражданската сила е в тях

в. Сега | Наделина АНЕВА | 2010-04-12

Гражданската битка срещу промените в Закона за ГМО се водеше основно на виртуалния терен, но победи на реалния

Ако беше жив Иван Вазов, дали нямаше да нарече интернет новото Ганково кафене."То беше сборният пункт и на стари, и на млади и там се разискваха общинските въпроси и възточния, и всичката вътрешна и външна политика на Европа. Един малък парламент", написа по въпроса Патриархът на българската литература.
Във виртуалната мрежа днес се зараждат приятелства, идеи, протести, дори се коват закони. Последният отчетлив пример за това е гражданската победа със закона за ГМО. Властта имаше намерения за либерализация, но големият парламент изкова доста рестриктивен закон, вслушвайки се в истинския глас на обществото.
Тезата на Алвин Тофлър, че информационното общество ще създаде ново равнище на демокрация и Третата вълна в развитието на обществото ще доведе до появата на "когнитариата" – нова класа, основана върху знанието и използването на ума, се потвърждава. Тофлър е прав и за друго – демасовизацията на икономиката положи основите и на демасовизирани политически движения. Днес мнозина регистрират феномена "полудели форуми" по даден проблем и липса на протестиращи по площадите, без да могат да си го обяснят. Управляващите обаче са наясно, че активната част от обществото вече живее в интернет и е важно там какво се говори. Демокрацията търпи тотално реформация и властта не може да оцелее, без да се съобрази с новите правила.
В интернет се акумулира енергия, която, естествено, не намира изражение в старомодните вече митинги и протести, които впечатляват с кресливостта си. Форумците – предимно по-млади хора, са носители на една нова свобода, която им осигурява виртуалната мрежа – да се сдружаваш, с когото си искаш.
Изговарянето докрай на един проблем и липсата на информационни дефицити значително ограничават привилегията на властта да манипулира. Традиционните медии са принудени да се съобразяват с по-знаещия и по-можещ анонимен форумец, който сам по себе си се превръща в медия, ако има достатъчен авторитет сред конкретната аудитория.
Свободата в интернет вече подкопа партийните електорати. При протестите срещу ГМО или срещу намерението на управляващите да превърнат държавата в "Биг брадър" с промени в Закона за електронните съобщения трудно можеше да се различи къде свършва електоратът на другите партии и къде започва електоратът на ГЕРБ. Гражданите вече се групират по други критерии и те са неуправляеми, а често неузнаваеми за властта.
Два основни инкубатора на обществени протести могат да се открият в българското интернет пространство в момента. Единият е социалната мрежа "Фейсбук", където ежедневно се формират десетки групи по различни теми, които в голямата си част са протестни. Във "Фейсбук" например варненци си организираха протестите срещу дупките по пътищата.
Има специални групи в защита на българската природа
Най-мощна в момента е групата в защита на животните, след като стана ясно, че изверг посегна на кучето Мима. Сериозни дискусии се родиха и в групите срещу вдигането на ДДС и облагането на пенсионерските доходи.
Друг сериозен форум, който се превърна в инкубатор на редица важни обществени теми, е "BG mamma". Там се зароди и протестът срещу ГМО, който бързо се пренесе и във "Фейсбук", а после пламнаха и сайтовете на пчеларите, биоземеделците, зелените. Майките от форума вече имат успешни протести зад гърба си. Те бяха в основата на промяната на наредбата за здравословно хранене на учениците. Инициираха дебата и издействаха вместо мазни тестени изделия на децата да се дава плод в училище. И днес продължава техният граждански контрол, като във форумите им родители дават данни къде какви закуски предлагат на децата. Майките застанаха зад каузата "Децата от Могилино". В началото на януари 2008 г. пък родители от Варна инициираха във форума кампания срещу флуорирането на водата. Майките са активни и в защита на природата. В момента се заформя ново ядро на интереса им – идеята у нас да има хранилище за ядрени отпадъци.
"Инстинктът при майките е най-силен, другите хора могат да бъдат приспивани с битовизми, но майките мислят само за децата си – да са здрави и щастливи в бъдеще", смята Биляна, една от основните организаторки на протестите.
"На последния митинг пред парламента точно когато се гласуваха най-спорните текстове в закона за ГМО, една майка така извика на микрофона: "Чиста земя, здрави деца!", че енергията й сумарно се равняваше на цялата енергия от всички протести до този момент", спомня си Манчева. Според нея всички бъдещи протести ще се зараждат и организират в интернет. "За един от протестите в средата на март майка от форума доброволно платила и направила 5000 плаката, в които съобщават за митинг пред "Ал.Невски". 1000 от тях били разлепени, а 4000 – раздадени на ръка. "На края на протеста дойдоха 150 души и почти всички казаха, че са научили за това от интернет", спомня си Биляна.
Каузите, които се защитават във виртуалното пространство, раждат и нов тип лидери и организатори
Една от тях е Ани, майка на едногодишния Олег. Тя е кърмачка, но активно участваше в подготовката на митингите срещу ГМО. С бебето е била на 7 от тях. "Когато си във вихъра, действаш, без да се замислиш", обяснява майката на Олег. "Исках да съм с чисто сърце пред детето си и когато порасне, да му кажа направих всичко, което беше по силите ми", допълва тя. Ани определя случващото се в интернет като създаване на кошери с пчели. Пчелата майка е темата, която ни обединява, казва тя. По всяка от темите на майките се формират няколко лидери. Липсва класическият лидер, който води останалите. На въпрос с какво печелят тези лидери, казва – с интелигентността си.
Част от форума на "Сега" – http://www.segabg.com, също се включи активно в протестите срещу Закона за ГМО. "За мен форумите са жив катализатор, а заедно с форума "BG Mamma" си прехвърляхме топката по информирането и организацията на протестите срещу ГМО", казва Doctora, един от ключовите форумци на "Сега" в този процес. "Преди рок концерта по Skype се свързахме с наши съмишленици от цялата страна, за да ги поканим", спомня си той. И допълни, че това, което по времето на Левски е ставало с миткане по села и паланки, днес става за минути. Протестът срещу ГМО, който приключи с победа за гражданското общество, той определя като успешен експеримент. Сега обаче на форума му предстои още работа. Внимателно вглеждане в бъдещи поправки в закона за храните, за да е ясно как точно се обозначават и контролират храни, които съдържат ГМО или други вредни съставки. Doctora отбелязва, че и на Закона за лекарствените средства слабо място са т.нар. хранителни добавки.
Друг форумец от "Сега", Die Hexe, си спомня как при откриването на темата за ГМО в началото имало 50-70 страници с коментари, в които всеки знаел откъслечни неща по въпроса. След което като лавина се завихрила информация по темата с всякакви линкове, становища, аргументи. "Всичко се усилваше и едни друг се стимулирахме да търсим допълнителна информация", казва Die Hexe. Според нея във форума се е събрало такова количество информация, каквато отделен човек не може да събере
"По друг начин освен в интернет няма как да се събере такъв интелектуален потенциал и такова количество информация", обобщава Die Hexe. Тя е майка на две деца, едното е само на пет месеца, но е един от активните организатори на протестите по площадите. Едновременно е член и на форума на мамите. Казва, че във форума на "Сега" е трупана информация по проблема, а във форума на мамите се научила как конкретно се прави организация на протест. Die Hexe съжалява, че не са й стигнали силите да се включи и в другия протест, зародил се също в интернет – срещу промените в закона за научните степени и звания.
Изводът дотук е, че колкото и да е парадоксално, обвиняваните в полицейски забежки ГЕРБ са обречени да се съобразяват с гражданското общество. Което на практика сториха след 3-месечен натиск по темата с ГМО.
Цената на това партньорство е висока и стотици хиляди българи следят on line как постъпват политиците.

Стр. 12

Leave a Reply