Интервю с Христо Грозев

БНР, 12+3 | 12.06.2012 | 12:58

Водещ: В „12+3”, както винаги впрочем, с внимание към подробностите от събитията, които пишат новините днес. Знаете, издателите на „Труд” и „24 часа” са с обвинения за документни престъпления и пране на пари. Сутринта те бяха в НСлС. Силвия Великова е на пряката линия, трябва да кажем, че също така имаме връзка и с г-н Христо Грозев, един от, как да кажа, г-н Грозев, бивш съдружник на Донев и на Павлов. Първо към Силвия, за да ни разкаже най-напред за това, което се случи през НСлС и знам, че в момента е пред прокуратурата, където се очакват мотивите.
Репортер: Пред НСлС беше голямото чакане, с много голям медиен интерес към събитието и очевидно през този медиен интерес прозираше кой чия срана заема в този спор. Доста емоции и определения, които са далеч от правото, прозвучаха, след като приключиха чисто процедурно повдигането на обвиненията. Абсурдно обвинение, смехотворно обвинение, закани за насрещни сигнали дойдоха от Любомир Павлов към Христо Грозев и към онези, които внесоха СРС във в. „Преса”. Аз сега искам малко да вкараме този случай в правото. Дали ще издържат всички тези формулировки, за които сега ще кажа, ще разберем по-нататък. Но какви са точно обвиненията. Три обвинения има по отношение на Любомир Павлов – за пране на пари, за документна измама и за използване на документи с невярно съдържание. Огнян Донев е с едно обвинение, то е за пране на пари. От какво са били изпрани парите? Това е станало чрез документната измама. Любомир Павлов е използвал четири неистински, фалшиви документа, казано разбираемо, чрез които е дал възможност на Огнян Донев да придобие 43% от Медийната група България, това очевидно са дяловете на другите съдружници в групата, след това Огнян Донев връща тези пари на Любомир Павлов и така е из вършено прането на пари, за което и двамата имат обвинения. Какво е невярното съдържание, което е декларирал Любомир Павлов? То е пред Агенцията по вписванията, където е изложил неверни факти за това, че се е провело заседание на ръководството на Медийна група България, предоставил е дружествен договор от 27 март, който според прокуратурата не отговаря на истината. Така малко набързо казвам всички тези неща, защото не наблюдаващият прокурор, а ръководителят на Софийската градска прокуратура ни запозна с подробностите по случая. Да кажа и за гаранциите, които са определени на Донев и на Павлов, те са по 50 хил. лв. Поне Любомир Павлов заяви, че ще обжалва. Какво мисли Огнян Донев не знаем, тъй като той избра да мълчи. Адвокатската къща на Даниела Доковска, Ина Лулчева и други известни адвокати са поели защита на тримата. Това е по случая. Това, което можем да отправим и като първи въпрос към Христо Грозев, доколко всичко това, което днес се случва в прокуратурата е негова заслуга и как приема предизвикателството, което днес Любомир Павлов отправи към него, доколкото подписа във връзка с прехвърлянето на дяловете е истински и в този смисъл няма документно престъпление, г-н Грозев?
Христо Грозев: Между другото аз от програма Хоризонт разбирам за съдържанието на обвиненията в този един момент, така че не съм имал възможност да се запозная нито с текста, нито с мотивите и дори с обхвата на обвинението. Сега разбирам, че те са за 3 различни неправомерни според прокуратурата действия на единия и за едно на другия. Да, мисля, ч е те отговарят в значителна степен на сигналите, които сме дали на прокуратурата през изминалата година и половина, макар че имаше няколко различни сигнала в различни институции и не съм сигурен кои от тях са били обединени и присъединени към тази преписка. Така че ще мога да коментирам малко по-подробно съдържанието на обвинителните актове едва следобед на пресконференцията…
Водещ: Ние също сега ги научаваме, така че заедно ги чухме от Силвия Великова. Но кажете това, за което твърди г-н Павлов, че подписът ви е доказано автентичен и че са правени експертизи, които доказвали това. Имате ли представа, първо, къде са правени тези експертизи, знаете ли?
Христо Грозев: Тези експертизи, доколкото знам, са правени в самата НСлС, като документите са били предоставени директно от Павлов и неговия адвокат, директно на експертите без самите документи да сап оставали дори за секунда в разпореждане на НСлС или да са били анализирани от тях. Искам само да кажа с две думи, без да влизам в подробностите, тъй като съм подписал декларация за неразгласяване на следствена тайна и не съм сигурен дали тя вече е изтекла след обявяване на постановлението за привличане на обвиняемите. Но това, което мога да кажа е, че има абсолютна манипулация по отношение на тези подписи, тъй като ние говорим за неистински документи, а не за неистински подписи. През цялото време ние сме твърдели, че никога не е имало подпис, или подписи, под документ, даващ право на г-н Павлов да се разпореди със 73% от дяловете.
Репортер: Всъщност това каза и прокуратурата, че става дума за неистински факти, а не за подписи.
Христо Грозев: Да. Това, което мога да намекна като една аналогия, без да влизам в подробности, за да не наруша декларацията си, ще сам следния пример. Ако човек отиде в ресторант и изяде сметка за 40 лв. и получи сметката, малко по-късно се сеща, че иска и едно еспресо да си поръча, получава вече адаптирана сметка за 43 лв., с 3 лв. за еспресото, и изведнъж идва един келнер с големи мускули и казва, искам сега 83, защото има една сметка за 40 и една за 43. Надявам се да се е разбрало горе-долу за какво става въпрос!
Репортер: Много важно сега да уточним извън следствената тайна. Има много сериозно обвинение от г-н Павлов, че прокурорът по делото, повдигнал обвиненията, станали очевидно и по ваши сигнали, е взел много пари. Г-н Грозев, давал ли сте пари на някого, за да повдига обвинения срещу Любомир Павлов и Огнян Донев?
Водещ: 1 млн.лв.
Христо Грозев: Това е абсурд. Мисля, че г-н Павлов си измисли това в последните 24 часа, 48 часа. Ако той беше чул нещо такова, негово задължение е било, а не право, да отиде и да докладва и да сигнализира до прокуратурата. Но това е пълна измислица, която не знам как да я коментирам.
Водещ: А това, че сте изпращали представител при г-н Павлов как ще коментирате, ваш човек, човек близък до вас е бил изпратен?
Христо Грозев: Доколкото знам, но това е предмет на отделно разследване от вчера, доколкото разбирам, г-н Павлов е правил опити да подкупи човек, който работи за мен, с цел той да краде документи от мен и да ги предоставя на него, за да си подобри позициите в следствието. Така че това е факт. Всичко останало са негови измислици, и това ще бъде доказано то следствието.
Репортер: Вие бяхте набъркан и в скандала с в. „Преса” и публикуваните много интересни разговори, които манталитетно неща притеснителни подсказват какво се случва в държавата. Стана ясно, че Любомир Павлов е имал среща с главния прокурор и след това вие сте казал на главния прокурор, че Любомир Павлов, от негово име се хвали, че ще си опече делото. Кажете тази част от сюжета каква е истината по нея?
Христо Грозев: Разбира се. Имаше един момент, в който аз бях върнат за няколко дни като особен представител, като съуправител на вестникарската група и имах възможност да се видя с г-н Павлов очи в очи в сградата на вестникарската група. Когато Павлов слезе при мен и каза, аз ще спечеля делото, ти правиш глупости, ще пуснем сигнал за набеждаване, когато спечеля делото. Всичко това ми е обещано от главния прокурор. Това са негови думи, които ми каза на мене. След което аз веднага, излизайки от тази среща, написах писмо до главния прокурор и казах, г-н Главен прокурор, убеден съм, че това едва ли сте го обещавали, но г-н Павлов прави такива твърдения, предполагам, че ги прави не само пред мен, а и пред други, и това уронва престижа на прокуратурата. Моля ви да вземете мерки и ако това не е така, вие да се занимаете с този случай. Оттам нататък нямах никаква обратна връзка с главния прокурор. До момента, в който чрез в. „Преса” разбрах вчера, или завчера, че всъщност той се е запознал с това мое писмо и запознавайки се с него, е прекратил всякакви срещи с г-н Павлов тогава. Това е всичко, което знам по темата.
Репортер: Г-н Грозев, като човек, който очевидно има интерес, не знам дали е само бизнес или някакъв друг, да има свое присъствие във вестниците „Труд” и „24 часа”, изобщо в Медийна група България, мислил ли сте за ефекта, който това, което се случва, се оказва върху медиите в България? СРС с конкурентни на вестниците медии, скандалите с телевизиите, които също враждуват, този въпрос вълнува ли ви?
Христо Грозев: Той ме вълнува, но аз често съм отговарял с аргумента, т.е. какво би било, ако това не ставаше сега? Смятате ли, че тези вестници не биха били манипулативни и ако нямаше тази открита война между две групи, да речем, които имат причини да воюват и да изкарват кирливите ризи на повърхността, дали нямаше да е много по-зле за обществото, защото никой нямаше да знае какво става в ежедневен план и никой нямаше да може да разчита между редовете какво става на първите страници. Сега поне хората могат да се пазят и могат да не обръщат внимание. Затова мисля, че съм не абсолютно съгласен с тезата на г-н Захов по Хоризонт, която чух вчера, че дори тези записи на г-н Павлов да са истински, какво цели тяхното публикуване – дали това било доброто на народа, след като това би показало евентуално, че всички са маскари? Ами добре, ако това показва, че всички са маскари, това също е постижение, нали?
Водещ: А вашето мнение, истински ли са тези записи? Бяха качени и в интернет, могат да се чуят?
Христо Грозев: Като човек, който цял живот е работил в радио, така че ние сме колеги, мога да ви кажа, че при 6 или 7 прослушвания аз съм абсолютно убеден, че това са истински записи, тъй като нито един продуцент не може да имитира интонация, да имитира (…) от тонове по начин, по който г-н Павлов твърди. А отделно от това, вече извън професионалното поприще мога да кажа, че нещата, които чувам там, съм ги чувал от него лично. И последната ни среща с него всъщност беше, след като той ме следваше по улицата с молба да си поговорим преди около месец и половина, на която той частично ми каза същите неща.
Репортер: Последно от мен, г-н Грозев, това дело и тези обвинения, които ще видим как ще се развият във времето, защото г-н Павлов е имал и други обвинения, които са били прекратявани, няма да възстанови състоянието между собствениците в Медийна група България, вярвате ли, че има друг механизъм, по който вие да си върнете дяловете и да започнете да управлявате групата?
Христо Грозев: Разбира се, има търговски дела, които вървят в момента и които постоянно се бойкотират с абсолютно незаконни средства от г-н Павлов. Но така или иначе те през тази година ще бъда решени. Като незаконни средства мога да цитирам само едно. Поредното дело, което заведохме за разваляне на договорите, които са очевидно, и прокуратурата смята, че са в основата (…) документи, по това дело г-н Павлов се е подписал като страна по делото, под моето име, подписвайки се под моето име и представяйки пълномощно да ме представлява, пълномощно, което е официално оттеглено преди година и половина, за което всички знаят. Това е ноторен факт. Просто давам пример по какъв начин се опитва Павлов да саботира търговските дела, но рано или късно през тази година те ще бъдат решени.
Водещ: Още нещо, появи се информация, че заедно със сигналите, които сте дали пред българските власти, такива са подадени и до разузнавателните служби на Великобритания и Кипър, както и до Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Имате ли отговор от тях, какво става със сигналите, които..?
Христо Грозев: Тези служби нямат практика да връщат обратна информация. Всички те регистрират и потвърждават получената информация, задават допълнителни въпроси, които са ми били задавани, след което продължават работата. Освен службите, които вие споменахте, искам сам ода допълня и ФБР, тъй като голяма част от офшорната дейност, за която ние сме сигнализирали, се е развивала и се развива на американска територия.
Водещ: Благодаря ви!         

Leave a Reply