Интервю с Ивелин Николов, главен редактор на в. “Дума”

БНР, Преди всички | 2010-04-26

Водещ: 20-те години на в. „Дума” ще започнем с цитат от рубриката „Ние пак сме тук” на изданието тази сутрин. Автор е Велислава Дърева. „За 20 години българската журналистика пожълтя съвсем, изгуби своя инстинкт за самосъхранение, днес пише обратното на това, което е писала вчера, за да пише утре обратното на онова, което пише днес. Без памет и без свян. Има един вестник, който не извърши тази измяна към журналистиката, това предателство към читателя, това престъпление към обществото въпреки. Въпреки всички неистови усилия, въжделения, мераци, помисли, подлости на твърде много персони и персонажи. Този вестник се казва „Дума” – вестникът, който пречи, който е неудобен, който е трън в дебелото око на всяка власт и камъче в нейната божествена пета. Който е свободната територия на българския печат, защото свободата не е нито трън, нито камък, а талант.” Ивелин Николов, главен редактор на в. „Дума”, член на НС на БСП е наш събеседник на 20-ата годишнина на в. „Дума”. Добро утро и честит празник! Пречеше ли „Дума”, г-н Николов и тогава, когато БСП беше на власт?
Ивелин Николов: Мисля, че да. Пречеше разбира се на тези, които се опитваха да упражняват властта некадърно, доколкото ги е имало. И казваше истини, които бяха неудобни на всички. Но това е типично за в. „Дума”, защото един основен принцип е истината на информацията, във вестника да има различни мнения и да има хора с позиция.
Водещ: По-трудно ли се прави сега вестникът на фона на наистина пожълтяването на пресата, което е очевидно?
Ивелин Николов: По-трудно да се прави не бих казал, по-трудно върви неговото разпространение, тъй като вестникът освен борба за чистота на словото и професионална журналистика, води и борба с фирми на разрпостранителския пазар, които очевидно се влияят по някакъв начин от новата диктатура и трудно се намира вестникът, и въпреки че го даваме на пълна консигнация, него го няма по павилионите.
Водещ: Верни ли са ви читателите, какво сочи вашата собствена социологическа проверка?
Ивелин Николов: Нашите изследвания, преди около 3-4 месеца имахме представително изследване за читателската аудитория, това е вестникът с аудиторията, която има най-голямо доверие на вестника. Знаете, някога се разказваха анекдоти за това, но за нас това е важно, че имат доверие в позицията на журналистите и в информацията, която имаме. Оказва се, че и вестникът с най-голям процент хора с висше образование в аудиторията, с най-много хора,ползващи Интернет. Мисля си, че въпрос на кауза е вестникът да бъде такъв, какъвто е.
Водещ: Поехте го в много труден момент, когато беше дори въпрос на оцеляване дали ще се намери кой да подкрепя финансово вестника?
Ивелин Николов: Да, не искам да си спомням за тези времена. Тогава, когато се случи, че новият екип започна да работи в „Дума”, вестникът беше на минимума на възможния тираж за всекидневник. Десетина души правеха всекидневник, което всеки журналист знае, че е невъзможно. Мисля си, че този момент е преодолян и настроението в колектива е много различно.
Водещ: Аз поне доколкото ми се налага да чета вестника ви професионално, забелязвам, че давате възможност на изява и на представители на мнозинството. Кажете обаче как успявате да осигурите място на толкова многото течения и идейни различия, които самата партия продуцира?
Ивелин Николов: Не е лесно, но така или иначе за нас всяко мнение, в което няма интрига или лична нападка и обида е важно. Ние имаме специална страница, в която пискаме различни мнения с различни възгледи. Така че някой път може да се забави някоя публикация, но в никакъв случай не я отказваме.
Водещ: Как бихте определил моментът, в който се намира сега, този настоящия, БСП. Днес отново темата е актуална във всички вестници с твърденията, че събира подписка, която да инициира извънреден конгрес за смяната на Сергей Станишев. Между другото във в. „Стандарт” се твърди, че вие, Кирил Добрев, Корнелия Нинова и Антон Кутев стоите зад тази подписка?
Ивелин Николов: Звучи несериозно. Не ми се иска днес да говорим за измислици. Вие правилно цитирахте днешния коментар на Велислава от първата ни страница. Очевидно много хора подмениха словото с ласкателство, лакейство и какви ли не измислици. БСП е в трудна ситуация, но всичко, което се случва около нея означава, че БСП е жива партия и че в нея има много хора с идеи за нейното развитие. Убеден съм, че при такъв интерес и извън БСП към партията тя има много силни възможности да върви напред. Времето е покаже. Тъй като все пак в БСП се произвежда политика и не се правят снимки пред камера.
Водещ: Това е интересен подход към случващото се в партията. Виждате ли обаче и хора от средите от БСП, които предпочитат снимките пред камера и публичните събития вместо това да работят за партията?
Ивелин Николов: Сигурно ги има, има ги навсякъде, но аз си мисля, че през последната година тези хора не са сред тези, които вземат решенията и определят политиката. За мен е важно на днешния ден, когато ние събираме своите почитатели в 19 ч в Народния театър, отново да си кажем, че четенето на „Дума” е гражданска позиция. Особено във времена, когато тотално се нарушава свободата в България. Мисля си, че е време гражданска позиция да вземат колкото се може повече хора.
Водещ: Между другото като казахте за свободата и за нарушаването й, винаги е актуална темата за закон за печата. Напоследък отново покрай новия председател на СЕМ Георги Лозанов беше припомнено, че такива намерения има. Как гледате на това?
Ивелин Николов: Аз си мисля, че идеята за етичен кодекс на журналиста е достатъчна и той няма нужда да бъде правен от законодателите. Той има нужда да бъде правен от журналистическата колегия. Може би закон срещу пошлостта всеки трябва да има в своята глава, тъй като в момента пошлост се появява не само от електронните медии.
Водещ: Да, то всъщност пошлостта няма как да я насочим към една конкретна професия, пък и понякога ние журналистите просто отразяваме тази пошлост и тя стига в медиите…
Ивелин Николов: Стига да не я създаваме ние. Вижте, очевидно нищетата и озлоблението и омразата водят и до някакъв вид естетическа нищета. Напоследък става все по-модерно и чалга телевизията, и чалга културата и чалга политиката. Нормално е обаче да има стожер. Българското в българина не е изчезнало, както човешкото.
Водещ: Надявам се това да е така. Въпреки че вие предпочитате да не влизаме в тази тема, аз все пак не мога да не ви попитам и за това. Това, което се случва в БСП по някакъв начин е уникално, защото ако в другите партии има някакви разделения, течения, те, да кажем, се превръщат в други партии. При вас обаче всички, които критикуват настоящото ръководство на партията, не се отделят от нея, а стават нейни идейни течения. Това някакъв специален социалистически феномен ли е?
Ивелин Николов: Той не е феномен от вчера, той е феномен още от 91-а година. Когато споделяш едни и същи ценности и имаш само спор по начина на правене на политика, нормално е тогава хората да търсят свобода на своето мислене и защита на позиции. Това, да кажем, е един от принципите пред колегите във френската социалистическа партия. Там една година преди конгрес всички, които искат да участват в ръководството, изготвят свои идейни течения и там се борят с платформи на конгреса. Нормално е. Така беше и 90-а, и 91-а в БСП за тези, които не си спомнят. Важно е разбира се спорът да бъде на принципна основа, а да не бъде за някакви лични интереси.
Водещ: Така ли изглеждат нещата в момента с появата и на новото гражданско движение на Татяна Дончева и със заявките, които дават левите? Принципно ли е?
Ивелин Николов: Различно изглеждат нещата. Винаги е имало хора, които спорят на принципна основа и хора, които искат да запазят мястото си в политиката. Движението на г-жа Дончева е едно от многото граждански движения. Аз самият членувам поне в три граждански движения. Не всяко едно от тях иска да променя политиката. По презумция от политологията се знае, че когато едно гражданско движение влезе в политическия процес,то даже без да е регистрирано се превръща в партия. Колегите от т.нар. ляво крило са хора, което очевидно имат идеи как да се води по-лява политика, досега не са формулирали кое политическо действие е по-ляво. Аз с интерес моля колегите от вестника да разговарят с тях, да търсят тяхното мнение. Те винаги имат място на страниците на вестника.
Водещ: Последно, вашата прогноза, извънреден конгрес на БСП още преди лятото или тогава, за когато е насрочен? Какви са настроенията, които…
Ивелин Николов: Конгресът още не е насрочен. Съгласно устава той трябва да се провежда всяка година. Аз си мисля, че най-вероятно конгресът ще си има своето заседание в началото на есента. Това е нормално. Предишният конгрес беше октомври. Така или иначе БСП има постоянно действащ конгрес и аз не виждам идеи защо трябва нещо извънредно да се свиква.
Водещ: А смяна на лидерските елити?
Ивелин Николов: Това може да го направи всяко заседание на конгреса. Въпросът е дали делегатите преценяват, че е необходимо. За мене в момента ръководството от седмица на седмица работи все по-ефективно. Да, искам ми се още повече и още повече действия, но не винаги това, което ни се иска е възможно.

Leave a Reply