Интервю с Иво Прокопиев

БНР, Нещо повече | 04.04.2013

Водещ: Издателят и бизнесменът Иво Прокопиев е гост на „Нещо повече”. Търсихме го още миналия понеделник, когато излезе интервюто с мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, в което Прокопиев е обвинен за задкулисен играч, който в момента се опитва да вземе властта. Тогава той беше в чужбина и ни обеща това интервю. Здравейте, благодаря ви че дойдохте! Г-н Прокопиев, имам много въпроси, не знам дали ще успея да задам всичките, но поне да започнем от най-важните. И така, откъде дойде това ожесточение между вас и г-н Василев и докъде може да се стигне? Какъв е този сблъсък, какъв е залогът?
Иво Прокопиев: Първо, това не е нещо ново. Второ, в някакъв смисъл това интервю има и полезна страна, защото то оголи и показа как стоят нещата в действителност. За да дойда тук, направих една справка, която искам да ви цитирам. За последните 3 години, от 2010 г. досега изданията на г-н Василев, групата около „Монитор”, „Телеграф”, ТВ7, са публикували 843 негативни публикации срещу мен. Така че това очевидно не е от днес, не е от вчера. Представяте си какъв капацитет има…
Водещ: Но защо, какъв е залогът, защо е тази война между вас?
Иво Прокопиев: Нещата започнаха, когато…
Водещ: Днес вие сте олигархът Прокопиев.
Иво Прокопиев: Е, очевидно не съм олигархът, но нещата започнаха когато, ако си спомняте преди, в края на 2009-2010 г. Съюзът на издателите, всичките главни редактори в него поискаха с едно писмо до министър Дянков държавата да разкрие информацията къде държавните предприятия си държат парите. След като тази информация беше направена публично достояние, след като в. „Капитал” публикува едно журналистическо разследване колко опасни са тези взаимовръзки между медия и власт, банки и политика, започна и тази систематична бих казал кампания срещу мен.
Водещ: Вие защо заминахте в Сингапур?
Иво Прокопиев: Атаките бяха по много линии, не само медийни. Също икономически, регулаторни, политически, включително лични, така че комплексът от тези неща доведе до това ние със семейството ми да вземем решение, че е по-добре няколко години да живеем извън България.
Водещ: Но по ред на нещата. Доколко вие сте близък с президента Плевнелиев и може ли да опровергаете подозренията, че вие сте основният кукловод, който стои зад служебния кабинет? Че ваши хора са в този кабинет, че хора от правителството на Борисов също са били ваш избор. Имената на Симеон Дянков, на Трайчо Трайков, на Кристалина Георгиева ги свързват с вас.
Иво Прокопиев: Може би хронологически с ГЕРБ имахме чисто институционални отношения. Тогава бях председател на КРИБ и като председател на най-голямата и водеща работодателска организация общувахме много активно с всички политически сили, включително и с ГЕРБ. Мога да кажа, че КРИБ имаше и има, и в момента доста сериозно влияние върху икономическата политика, тогава повече може би, отколкото сега, и върху смислените неща, които бяха направени през тези години в България – понижаването на данъците и т.н. Така че ако сме имали някакво влияние и взаимодействие с ГЕРБ и формирането на правителството, то е било чисто институционално. Оттам нататък по отношение на служебното правителство сега, абсолютно ясно и категорично мога да кажа, че нямам никакво отношение. Физически даже не бях в България, когато това правителство се сформираше.
Водещ: Т.е. вие отричате да имате каквото… тези хора не са свързани с вас, г-н Плевнелиев, г-н Дянков, Кристалина Георгиева?
Иво Прокопиев: Също честно да бъде казано, че с президента Плевнелиев се познаваме и бяхме дългогодишни близки семейни приятели. Но в момента позицията, на която е той налага много ограничения в тези отношения, които бяха лични и в момента практически са замразени. До момента, до който той няма да е президент.
Водещ: Кольо Парамов твърди, алармира, че вие имате полза от това да се срути валутният борд, защото имате огромни дългове.
Иво Прокопиев: Това е в категорията икономически глупости, защото…
Водещ: Вие имате ли такива огромни дългове?
Иво Прокопиев: Първо, огромни дългове спрямо кое? Всяка фирма има активи и пасиви…
Водещ: Пише, Иво Прокопиев дължи 600 млн.
Иво Прокопиев: Това е една от тезите, които… от по-старите тези между другото, това е теза от 2009-2010 г. колко тежки дългове има „Алфа финанси”, как едва ли не фалира, и тя от тогава фалира сигурно 55 пъти. Така че една група, особено една финансова група, каквато е „Алфа финанс холдинг”, тя има активи и пасиви и собствен капитал. Това, което е важно, е доколко добре капитализирана е групата и доколко успява да управлява своята задлъжнялост. Това, което може би г-н Парамов не си дава сметка е, че в България почти всички задължения са в евро и самото твърдение, че ако имаш задължения в евро, имаш интерес да падне валутният борд е нелепо, защото ако приходите са в лева, а задълженията ти в лева, ти имаш обратния интерес бордът да е стабилен. Това е принципен икономически коментар. Защото над 80% от банковия кредит в България е в евро.
Водещ: А ще коментирате ли вашите дългове още. Вие разпродадохте част от активите?
Иво Прокопиев: Да, това беше точно във връзка с реструктуриране и трудностите. Всяка фирма в България има трудности. Въпросът е, тази криза наистина е много тежка и доведе до това, че фирмите се наложи да оперират в извънредни обстоятелства. Това, което ние правим, ние сме инвестиционна група. Ние купуваме и продаваме активи. В последните няколко години повече продадохме, отколкото купувахме…
Водещ: Т.е. вие си връщате дълговете, така ли да разбирам?
Иво Прокопиев: Това казвам, да, точно от гл.т. на управление на задлъжнялостта. Ние нямаме необслужвани задължения.
Водещ: До този момент?
Иво Прокопиев: Да.
Водещ: И не сте избягали в Сингапур, защото имате дългове?
Иво Прокопиев: Най-малко съм избягал в Сингапур или където и да е, защото почти половината от времето го прекарвам в България, където са ми основните бизнес интереси. Просто това, което взех като решение е да намаля значително публичните си изяви и участие в различни НПО и го спазвах до момента, до който не беше премината една граница, която аз видях как се променя отношението на хората в резултат на тези 843 публикации. Все едно виждат някой човек, който не са виждали никога. Гледат с широко отворени очи. Затова в момента съм готов да отговоря на тези въпроси и съм готов да отговоря на всички бъдещи въпроси, които бъдат зададени.
Водещ: Може би публиката ще каже, ами защо сега да му вярваме на този човек. Вие сте страна в конфликта, хората виждат един сблъсък между двама влиятелни хора с много пари и имат чувството, че бизнесът медии не е заради медиите, а медиите са инструмент за бизнеса. Как да се ориентират хората?
Иво Прокопиев: Ами всъщност това, че всички са еднакво лоши, всички са крадци и разбойници и че няма почтен бизнес, че успехът винаги е свързан с нарушение на закона, беше една от целите на тази кампания и въобще на идеологическата кампания, която беше систематично проведена за очерняне на българския бизнес и на българските предприемачи. В някаква степен тази кампания беше успешно проведена. Тя протече успешно, за съжаление. Защото това, което виждаме в момента от протестите, хората наистина, особено тези, които са в по-трудно положение, априорно не харесват никакъв вид бизнес. Казвайки това, в същото време трябва ясно да се каже, че никакъв вид решаване на каквито и да е социални проблеми или проблеми с високата безработица не са възможни без активизиране и подкрепа на тези, които създават работните места. Във всяка пазарна икономика това са частните предприемачи. За да допълня вашия отговор и след това за протестите, ако искате. Другото нещо, което много ясно искам да кажа е, че аз нямам нито личен конфликт, нито какъвто и да е икономически конфликт с г-н Василев. Това, което става, аз от негова страна не знам какво е, но от моя страна е единствено желание да предпазя физически, дори и с цената на моя личен и на моя бизнес интерес, независимостта на групата „Икономедия”, която е една от малкото, не казвам единствената, но наистина една от малкото останали, които си позволяват да казват нещата такива, каквито са.
Водещ: Когато ставаше дума за цената на тока, пак беше замесено вашето име.
Иво Прокопиев: Да, по един нелеп начин. Как варовикът вдигал цената…
Водещ: Заради прекаленото използване на зелената енергия…
Иво Прокопиев: А, за зелената енергия.
Водещ: Да, за зелената енергия, и за „Каолин” също така.
Иво Прокопиев: Тази кампания имаше две фази. Първата беше за варовика, но беше толкова нелепа, че няма накъде. Но след това за зелената енергия, това е много по-голямата, и може би това е отделен разговор. Но там това, което има смисъл да бъде казано, защото и днеска е тема, според мен днеска бяха извършени доста незаконни действия спрямо инвеститорите в зелена енергия. Ако…
Водещ: Има огромен излишък на ток, сега това е положението.
Иво Прокопиев: Зелената енергия беше секторът, който, в българската енергетика, в който инвестициите станаха по правила по силата на закон и правила, които важаха за всички. Който беше готов да мобилизира капитала и да поеме риск, имаше възможност да участва в този пазар. Не е проблем на инвеститорите, че се получи това, което се получи. Заради слабата регулация може би наистина се построиха повече мощности, отколкото държавата имаше нужда и енергийният пазар в момента. Но това не е проблем на инвеститорите, а е изцяло проблем на регулатора и на политиката на парламента и на правителството, които са ги създали тези правила. Така че сега да се сатанизират хора, които са рискували собствен капитал, и те буквално да бъдат унищожавани с незаконни мерки, е абсолютно недопустимо, защото ако това става в момента срещу ВЕИ инвеститорите, утре може да стане срещу минни компании, вдругиден може да стане срещу търговията на едро. И оттук нататък да убедите някой да дойде да инвестира в България, ще става все по-трудно.
Водещ: Тристранният съвет се разпадна заради този закон на Яне Янев за публичност на имуществото на участниците и в частния бизнес. Вашето мнение какво е?
Иво Прокопиев: Ами това е популистки закон. Аз видях…
Водещ: Днес президентът призова тристранният съвет да заработи.
Иво Прокопиев: Това, доколкото разбрах, работодателите са напуснали тристранката заради този закон. Яне Янев е един от говорителите в кампанията срещу мен, бих казал един от най-активните. Не знам доколко мотивите на този закон са били насочени срещу мен персонално или принцип, така или иначе подобен подход не постига никакви цели, а обратното. Той засилва точно това подозрение към бизнеса, че всички са бандити и престъпници и прави…
Водещ: вие бихте ли декларирали имуществото си?
Иво Прокопиев: Аз нямам никакъв проблем, въпреки че не попадам в обхвата на този закон. Но това, което този закон и подобни кампании на базата на този закон правят, е, че правят невъзможно участието на нормални, на свестни хора в обществени организации, които са подложени под ударите на този закон, по две причини. Едното е защото това засяга тяхното privacy, тяхната степен на лична свобода и на защита. И не случайно казвам защита, защото криминогенната обстановка в момента е такава, че ако ти декларираш доходи и имущество, моментално ставаш цел на потенциални всякакви атаки. А институциите са такива, че няма кой да те защити.
Водещ: Да ви попитам и за сересегейта, ако мога така да се изразя. Вашето име беше споменато. Вие да знаете да се подслушван, да…
Иво Прокопиев: Аз няма как да знам дали съм подслушван.
Водещ: Имате ли такива съмнения, че сте подслушван?
Иво Прокопиев: В България всички казват, че са подслушвани. Не мога да кажа доколко това е основателно. Може би в различни периоди съм представлявал интерес, точно заради този медиен балон, който беше надут около моето име. Но нямам някакви доказателства дали съм бил подслушван. Нямам и доказателство, че не съм, така че няма как да дам коментар.
Водещ: Вчера прочетох статия за вас: „Иво Прокопиев трови Шумен”. Гражданска организация, която заявява, че тровите и хора в Меричлери. Вашият бизнес предизвиква онкологични заболявания.
Иво Прокопиев: И това е поредната вълна глупости и лъжи, които се разпространяват. ..
Водещ: Но има цяла гражданска организация.
Иво Прокопиев: Е, да, има гражданска организация на бивши агенти от ДС.
Водещ: Това твърдите ви, така ли?
Иво Прокопиев: Не, аз не го твърдя, мисля, че това е публично достъпна информация, това е факт. Така че точно такъв тип говорители са използвани в тези клеветнически кампании и тяхната роля е да бъдат бушони. Защото всъщност те са тези, които аз съдя за клевета…
Водещ: А вие кого съдите?
Иво Прокопиев: Г-н Емил Георгиев, който е председател на „Екогласност”, го съдя точно за тези твърдения, които вие цитирахте. В тях няма…
Водещ: За Шумен, за Меричлери…
Иво Прокопиев: За Шумен е нещо ново. Но само да кажа, че степента на достоверност, кариерите, които се споменават там, са на 40-45 км от Шумен. Само това мисля, че е достатъчно ясно, за да стане ясно, че няма как нещо, което е на 50 км да твори нещо друго. Но така, другата кампания за Меричлери беше доста дълго дъвкана и продължава да се дъвче. Така че там мисля, че ако не са направени сигурно 10 проверки на най-различни здравни, екологични и всякакви ведомства, всички казват, няма нищо, и въпреки това по стария принцип на ДС, една лъжа се повтаря 105 пъти, докато започне да звучи като истина познато.
Водещ: Сега да ви питам как оценявате работата на служебния кабинет?
Иво Прокопиев: Нямам достатъчно контекстуална информация, за да дам някаква подробна оценка. Според мен основните неща, да върне усещането за управляемост и стабилност на икономиката на държавата се справи. Това, което чувам като коментари по отношение на изборите е, че е относително безпристрастно, което в крайна сметка е най-важната му роля, да бъде равноотдалечено от всички и да даде възможност да има честно състезание. А по отношение на събитията в енергетиката, по-скоро бих дал негативна оценка, защото това, което става в последните в енергийната система е в общи линии пълен хаос.
Водещ: Какво трябва да стане според вас?
Иво Прокопиев: Ами, първо, информацията трябва да стане публично известна. Защото в момента има едно замерване с цифри, числа, факти, полуказани, полунедоказани, аргументите са повече улични, правото на по-силния и на този, който може да извади хора на улицата да протестират, той е в по-привилегирована позиция с тоя, който има право по закон. Така че ако трябва да се каже план за действие в две стъпки. Първо, да стане ясно каква е фактическата ситуация. Тя да се анализира и след това да се търсят решения, които са в рамките на закона. Независимо колко е тежко положението в един или друг сектор, ако ние като икономика, държава и общество си позволяваме да извършваме действия, с добра умисъл може би на тези, които ги правят, но в нарушение на законите, ние нямаме никакъв дългосрочен шанс и дългосрочна перспектива. Това е което се случва в момента в българската енергетика.
Водещ: Вие кога ще се върнете от Сингапур и имате ли политически амбиции?
Иво Прокопиев: Нямам политически амбиции. За другото нямам конкретни планове засега.
Водещ: Нямате планове да се завърнете в страната да работите?
Иво Прокопиев: На този етап да.
Водещ: Сега да поговорим за протестите. Този въпрос зададох и на д-р Михайлов. Какво мислите за разслоението бедни – богати в България? както казва Иван Кръстев, вече разслоението няма ляво-дясно, а положението е горе-долу, има голяма пропаст между богатите и бедните. Имаше последно изследване, 6,5 пъти е разликата в България.
Иво Прокопиев: Да, и това е големият проблем. Защото това, което се случи в България всъщност е в ситуация на изключително лоша и враждебна външна среда, откъдето дойдоха проблемите за българската икономика, тези, които отговаряха за българската икономическа политика, бих казал последните два мандата не успяха в достатъчна степен да подготвят и да приспособят икономиката да поеме този външен шок. И в резултат се получи това, което се получи. Нови 400 хил.безработни, които са макроикономическото обяснение на тези проблеми с бедността и всички други социални проблеми, които хората имат. Оттук нататък става много сложно да се прави каквато и да е икономическа политика точно поради тези изострени социални отношения, от една страна, а от друга страна, поради невъзможността да бъде проведен нормален разговор в общественото пространство, защото много от участниците, от агентите в този разговор са фалшиви. Те априори обслужват други интереси, стоят като независими медии, като независими социологически агенции, като независими НПО, но всъщност са хванати и са заложници на някакви интереси. При наличието на такъв голям бъг в системата много трудно протича разговора и се мобилизира обществена подкрепа за непопулярни действия, а няма как дългосрочно България да бъде конкурентоспособна икономика, ако не продължи да върви напред.
Водещ: Какво очаквате от изборите през май, какво ще стане в България според вас?
Иво Прокопиев: Не мога да дам прогноза, защото в момента е чист хазарт, ако трябва да започна да отгатвам кой какви резултати ще има и какви коалиционни планове са възможни. Това, което мога да кажа от гл.т. на политиката и на ценностите е, че България в последните месеци извървя с големи крачки много дълъг път назад. В момента е там, където беше може би като разговор в обществото 2006-2007 г., ние какъв тип икономика и общество искаме, искаме ли пазарната икономика, как да защитим тези най-слаби слоеве, обществени, които са, безспорно, подложени на удари при такъв тип преход. Хората са уморени от това да чакат, и те са прави да са умерени, защото толкова дълъг период нищо радикално не се случи в подобряването на живота, на благосъстоянието на хората.
Водещ: Хората стават по-бедни.
Иво Прокопиев: В последните четири години обаче. В периода, трябва да сме честни, в периода 2001-2008 г. имаше доста значително подобряване на жизненото равнище. Така че за мене, ако трябва да кажа положителните страна, то е във връщането на разбирането, че една икономика, едно общество могат да са успешни, само тогава когато институциите и законите в тях работят в интерес на хората. Това, което беше разбито, до голяма степен и това, което сега трябва да се ремонтира, усещането за законност и за върховенство на закона, откъдето идва и усещането за справедливост. А негативният сценарий е обратният. Просто това разрушаване на институциите, те да бъдат доразрушени и хората съвсем да загубят надежда.
Водещ: Между другото още ли сте посланик на Канада?
Иво Прокопиев: Почетен…
Водещ: Почетен консул, да, на Канада.В България?
Иво Прокопиев: Да.
Водещ: Извършвате тази дейност?
Иво Прокопиев: Е то няма, то е по-скоро представителна функция.
Водещ: Какво още накрая да ви попитам? Очаквания, пак да се върна в началото, докъде ще стигне тази война?
Иво Прокопиев: Аз за себе си мога да кажа, че не водя война.
Водещ: Защо мълчахте досега 3 години?
Иво Прокопиев: Бях взел такова принципно решение и си го спазвах. Мисля, че за по-дългия период от време това беше правилното решение да не бъда обществено активен. Просто в момента е мината една граница…
Водещ: Защо решихте сега да дадете това интервю?
Иво Прокопиев: Защото вие ме поканихте, няма друга причина.
Водещ: А друг никой ли не ви е канил през тези 3 години?
Иво Прокопиев: Имаше епизодични покани. Между другото това е оценка и за Хоризонт, защото Хоризонт е една от медиите, които показват характер и са независими и хората могат да вярват на информацията, която Хоризонт дава.
Водещ: Благодаря ви!         

Leave a Reply