Интервю с Красимир Гергов, партньор на СМЕ

БТВ, Тази сутрин | 2010-06-01

Водеща: На днешната дата точно преди 10 години БТВ стартира работата си. И така цели 10 години. На днешния ден решихме да поканим в студиото Красимир Гергов, бивш доскоро партньор на „Нюз Корпорейшън” и настоящ на СМЕ, новата компания, която вече е собственик на БТВ Медия Груп. Добро утро!
Красимир Гергов: Добро утро и много се радвам, че след 10 години съм в това студио!
Водеща: Честит празник, както се казва! Да се поздравим за всичко, коетко направихме с общи усилия през изминалите години.
Водещ: Рядко давате интервюта.
Красимир Гергов: Ами аз имам лоша дикция затова не давам обикновено интервюта, понеже не ме разбират. И сега (…) няма да ме разбират, когато говоря, но ще се опитам да говоря бавно.
Водеща: С един въпрос клише да започнем, с какво се промени телевизията в България след появата на първата частна национална телевизия? И така 10 години, много или малко са 10 години?
Красимир Гергов: 10 години са много време за една телевизия. И от преди 20 години имаме демокрация и 10 години след това има и първата национална частна телевизия, но в различните страни демокрацията се изразява по различен начин. Примерно в Америка, ако не сте американски гражданин, не може да имате собственост американска медия. В Австрия все още няма частни медии. В България 10 години по-късно има вече, може да се похвалим, че нашият телевизионен пазар е достатъчно развит и дава достатъчно свобода на словото на всички журналисти. Спомням си когато за първи път направих в България първата част на локална телевизия заедно с Тед Търнър, тогава ми спряха тока на предавател 97-а, 98-а година…
Водещ: Кой го спря?
Красимир Гергов: Правителството тогава, което беше. Но разбира се аз не обвинявам министър-председателя или президента Стоянов тогава, но те позволиха това да се случи. Аз съм пращал 20 писма да пуснат в ефир Си Ен Ен, който предавахме на български…
Водеща: Вие бяхте представител на Си Ен Ен в България?
Красимир Гергов: Да. Но не получих нито един отговор. Така че тези времена смятам, че са минали и смятам, че тогава е било в името на демокрацията всякакви такива приумици. Така че… След което по същия начин не беше (…) един друг закон, в който нямаше право хора, които имат рекламен бизнес да правят електронни медии.
Водещ: Сега вече това е разрешено.
Красимир Гергов: От тази година. И аз затова през годините е трябвало да бъда консултант или някакъв друг партньор на тези компании, в които съм участвал, електронни медии. И разбира се, бях и недоволен, защото в крайна сметка ти не носиш никаква отговорност. А когато има много хора няма носене на отговорност. И така аз можеше да се скривам спокойно пред големите компании като „Нюз корпорейшън”, Си Ен Ен…
Водеща: Вие сам повдигнахте въпроса за свободата на словото. Мислехме малко по-назад в интервюто да ви питаме, но знаете, тези дни има една престрелка между президента и премиера. Президентът казва, има натиск върху българските медии. Премиерът пък как отговори, изпрати писмо до всички централни…
Водещ: Сами да си кажат медиите…
Водеща: Сами да си кажат дали са притискани или не.
Красимир Гергов: Аз смятам, че българските медии са вече достатъчно големи деца, за да може някой да ги бие по дупето и да слушат какво им казват от горе. Така че ние винаги ще намерим начин, ако някой ни притиска, да излезем от ситуацията. Затова не смятам, че политиците са толкова глупави да налагат ежедневен контрол върху медиите, защото тава ще бъде краят им.
Водещ: Опитват ли се? Въобще през този период имаше ли опит, дали през… България е малка държава, дали чрез финансова угроза и заплаха някаква за бизнеса, дали чрез лицензионни или разрешителни режими, дали чрез приятелство, по някакъв начин да се обаждат и да казват: Краси, можеш ли да спреш този материал, може ли да пуснеш онзи? Продължават ли да го правят?
Красимир Гергов: За мен лично телевизията в годините, колкото и да е странно за вас, е като плод и зеленчук. Аз искам да имам такава фирма, която да е като плод и зеленчук, като отиваш сутринта, отваряш и хората купуват, ако са хубави продуктите, ако са лоши, те не купуват. Така стана в Би Ти Ви. Смятам, че…
Водещ: Чисто пазарен похват?
Красимир Гергов: Да, чисто пазарен. И не смятам, че трябва да има проблеми по-различни от това, което продавам на плод и зеленчука. Но за съжаление, аз имам по-различни проблеми. През годините аз мога да ви разкажа много истории, специално зададени закони, които да са против хора като мене..
Водещ: Пример?
Красимир Гергов: Ами закона за спиране на тези, които имат рекламна дейност да правят публични компании с телевизия, което всъщност лишава телевизиите от публичните компании да събират средства и акционери от всеки един българин, и поради тази причина нямаме нито една публична електронна медия. Което всъщност е гаранция за свободата на словото, което вече е възможно. И другото нещо, което е гаранция са свободата на словото, е начинът на издръжка на една медия. БТВ 10 години, до този момент се е издържала с пари от реклама, които са влизали. И затова ние сме чувствали единствено задължение само към пазара…
Водеща: Към публиката.
Красимир Гергов: Към публиката, да ни гледат повече. Ние сме по-независими. Даваме повече свобода на словото, имаме по-хубави програми, ние ще вземем по-голямата част от пазара.
Водеща: Кой беше най-трудният момент за БТВ и в личен план за вас през тези 10 години?
Красимир Гергов: В началото, когато започна този конкурс, аз разбира се не можех да участвам в това нещо, но така или иначе тогава ние пуснахме документите в тогавашната комисия, без значение как се казва, защото те ги смениха няколко пъти поради политически причини. Помните, едното правителство дойде, направи специален закон, с който уволни шефа на БНТ, след това направи друг орган, след това се случиха много такива неща през последните 20 години. И така на 30 септември, когато аз съм роден, ние подадохме документи, което беше знак за мене, че ние ще спечелим. Аз тогава бях консултант на две компании, едната беше Ес Би Ес, другата беше „Нюз Корпорейшън”. Едната се класира на първо място, другата на второ място. И екипът, който прави документите на Би Ти Ви беше изцяло български, той в момента е във вашия мениджмънт.
Водеща: Всъщност това е моментът, в който Би Ти Ви кандидатства за лиценз за национално разпръскване.
Красимир Гергов: След това започна обаче една много сериозна кампания върху това, че Би Ти Ви е една офшорна компания…
Водещ: От кого?
Красимир Гергов: Ами о хората, които тогава бяха под властта, т.е. първите най-големите доносници, най-големите клюкари и хора, които искаха да притискат медиите, за да ги рекетират за влияние и за пари разбира се. Те (…) в това ръководство на Негово величество, което се занимаваше с медиите, не вярвам Негово величество да е знаел за това нещо, но хората под него, всички знаят в медиите кои са, те бяха доста силно крило в тогавашното правителство, което беше оглавявано от Стоян Ганев… След това имаше един агент Димитър, който беше съставил целия СЕМ и беше направил така, че да поискат лиценза на Би Ти Ви. Гого, който в момента е шеф на СЕМ, може да потвърди според мене това нещо, че е имало такъв натиск за вземане лиценза на Би Ти Ви.
Водещ: Това беше най-тежкият период?
Красимир Гергов: Да, защото тогава ме караха да плащам рекет, да плащам… имах дела, от 10 години аз имам дела в прокуратурата. Чак тази година мога да ви кажа, че няма дела в прокуратурата.
Водещ: Приключи ли всичко там?
Красимир Гергов: Там приключи, но 10 години съм водил дела заради вас, вие да имате право да говорите това, което трябва да говорите.
Водещ: Докъде е истина влиянието, механизмите за вашето голямо влияние и откъде започват легендите и митовете? Знаете ли, вашето име, така, се прошепва понякога, хората имат може би някакъв страх понякога, когато някой е влиятелен да говорят, да му казват името…
Красимир Гергов: Аз обаче не го осъзнавам, защото аз самият смятам, пак ви казвам, че гледам на Би Ти Ви като на едно място за бизнес. Ако гледах на Би Ти Ви като място за влияние, сигурно щях да бъда пръв приватизатор, или да имам някакви такива сделки, а нямам такива сделки, за които някой да може да ме обвини нещо. И поради тази причина аз смятам, че журналистите си правят тяхната работа. Ако те не я правят добре, те биват уволнявани, без значение дали са звезди или не. И най-жалкото е когато един журналист не е балансиран, защото аз смятам, че журналистиката е нещо, което човек трябва да започне да работи, само при условие че иска да бъде балансиран, а не да започва бизнес и да става бизнесмен. Ние знаем много журналисти, които имат доста страничен бизнес и за смятам, че това нещо е нещото, с което вие трябва да се борите.
Водещ: Пряк конфликт на интереси.
Водеща: Т.е. да няма конфликт на интереси и да се занимаваме единствено и само с журналистика?
Красимир Гергов: Да, точно така. Защото е много малка разликата, примерно един външен продуцент, който за разлика от вас има продуценти и водещи, които получават милиони годишно, и вие, които работите на една заплата и някаква премия допълнителна, и кое бъдеще ще си изберете, едното е несигурно, другото е малко по-сигурно, но ако сте балансирани, само тогава ще бъде сигурно. Тъй като хора като мене, които са собственици на медии, ще ви уволнят, тъй като това не е вашият бизнес. Вашият бизнес е да правите рейтингова програма, нищо повече.
Водещ: Станало е клише изречението, че след цифровизацията нищо няма да бъде същото на телевизионния пазар. Така ли е наистина и защо? Виждаме, че ще имаме мултиплекси, ще окрупняват няколко програми. Кое е коренно различно от зрителска гледна точка обаче? Или нищо?
Красимир Гергов: Нищо няма да бъде същото, защото ще се дават повече възможности. Ако сега има ограничен ресурс, четири национални медии да приемем, тогава ще бъдат възможни 36 поне. Т.е. всеки един, който реши да инвестира и да прави електронни медии, и по-точно телевизии, ще е възможно да го направи, тъй като обхватът на тези 36 станции ще бъде един и същ. Т.е. Би Ти Ви ще може да се състезава с 35 подобни станции. И който е най-добрият в това, което прави, ще вземе най-голяма част от пазара.
Водещ: Жестока конкуренция се очертава, много по-жестока от тази, която е сега.
Красимир Гергов: За мене най-страшното не е това, че ще има конкуренция, защото аз смятам, че този екип, който е тук в цялата група, ще издържи тази конкуренция, защото контентът, който правите вие, е най-качественият на пазара. Това е безспорно. Но тогава ще се появят според мен много влиятелни и по-малко влиятелни хора, които ще се опитат да правят медия, която ще използват за влияние. И тогава вече е страшното за обществото.
Водеща: Как може да се справи истинската журналистика, тази, която е обективна, казвате не се занимава с нищо друго освен със собствената си работа, а именно да прави журналистика?
Красимир Гергов: Това е много лесно и ще ви кажа, че за това не трябва да се притеснявате. Защото ако вие сте честна към това, което правите и давате най-добри продукти, давате възможност на всички хора, всички гледни точки и вашите новини са едно огледало на обществото, тогава вие със сигурност ще бъдете №1…
Водеща: Т.е. публиката надушва…
Красимир Гергов: Ако сте тенденциозни, ако изпълнявате поръчки на собственика, който да кажем се занимава с… не знам, не искам да обиждам никой, но с нещо, някоя приватизационна сделка или отглежда кокошки, и вие по цял ден давате кокошки тук и само хора, които се занимават с този бизнес, или които са свързани с този бизнес, няма кой да ги гледа…
Водещ: Но какво намеквате, че ще се появят такива играчи?
Красимир Гергов: Могат да се появят.
Водещ: Имате не що предвид?
Красимир Гергов: Не, нямам предвид, това ще бъде естествено нещо. И дай боже, да има хора, които да опитат това да направят и да не бъдат балансирани, за да можем да ги бием, както сме ги били досега.
Водеща: Пак ми се иска да ви върна в сферата на журналистиката, защото всъщност това е, което ежедневно вижда публиката, продукта, който вижда. Взехте ли отношение по този казус, който възникна между премиера Бойко Борисов и Слави Трифонов? Имаше реплики между тях.
Водещ: …искрено да вземете отношение.
Красимир Гергов: Вижте, аз не си спомням даже дали някой е искал такова нещо, но аз определено мога да кажа, че Слави е бил един от най-близките приятели на Бойко Борисов. Това че те двамата в момента се карат, ако примерно някой каже за мен, че аз съм бил приятел с някого навремето, и аз съм прекарвал цели вечери с него, а мога да кажа защо съм го правел. Но ако… За мен по-важно е те, когато са били близки (…) не са ли разбрали един друг, че единият не става за другия, или по-точно, че Слави е лош човек, или пък че Бойко не става за премиер, защо тогава Слави не го е казал. Това е по-важното и това е нещото, което според мене движи правилните сили на обществото в правилната посока.
Водещ: Какво предстои за Би Ти Ви? Как си представяте лед 5 години да речем Би Ти Ви? Има в момента едно вълнение сред екипите на двете телевизии, и на ПРО.БГ, и на Би Ти Ви, и от зрителска гл.т. как ще изглежда програмата, сливането как ще стане?
Красимир Гергов: Силно се коментира, обаче тук според мене няма две мнения, че ние като собственици… Искам да кажа само, че новият собственик на Би Ти Ви е президентът на Джуиш конгрес Роналд Лаудър и „Уорнър”, която е най-голямата медийна компания, може би заедно с „Нюз Кор.”. Така че всъщност вие сте собственици, ваши собственици са мои партньори, едни от най-сериозните и влиятелни хора в целия свят. Така че те не биха могли да дадат друга възможност на мениджмънта да направи нещо различно от това да избере най-качествените хора да работят в екипа, който ще остане. Да, наистина ще има уволнения, сигурно, но това го има навсякъде, при всяко едно обединение. Тъй като не може да има, примерно казвам, двама юристи, или двама шефове на охраната, или двама не знам какви…
Водещ: Свиването септември-октомври предстои, програмата кога ще стане?
Красимир Гергов: Ами това, което е вървяло и което (…) на пазара, който се свива, за съжаление, ще остане в ефира и няма компромиси в това отношение да има. Защото примерно, представете си, че вие работите в един плод и зеленчук и хората не купуват плодове и зеленчуци. Ако имате пет продавачи, единият от тях ще уволните. Ако пазарът падне, след това ще уволните втори и трети. Накрая може би сам ще се продавате. Така че пазарът е такъв, какъвто е и ние се съобразяваме само с това. Иначе, ако знаете, че ние губим всяка година и вие продължавате да работите, значи някой друг ви плаща сметката. Това трябва да е политическо лице или много голяма компания отвън.
Водеща: Когато става въпрос за пазар, тези неща са невъзможни. Така ,за новините, които ще идват за екипите вътре в двете телевизии, да ги оставим да идват на вътрешно ниво. Но новините за публиката какви ще бъдат?
Красимир Гергов: Новите за публиката. Трябва да гледат на една телевизия като Би Ти Ви, като част на фирма, която за разлика обаче от другите фирми, примерно ако питате един депутат, който е работил независимо какво и е отишъл в парламента, смята, че аз като собственик, или Лаудър като собственик може да дойде и да каже, абе ти сега направи еди-какво си, то в медия това не е възможно, защото там съществуват други закони, които регулират и те правят медията успешна, т.е. свободата на словото. И затова новините ще бъдат същите, т.е. ние няма да позволим да има зависимост от политически сили или от големи спонсори, които да плащат сметките на Би Ти Ви и ще се съобразяваме с пазара. И вие трябва да приемете, че това е най-честният начин да се отглежда една медия. Иначе ние може да направим сделка с някого… Повечето хора в България смятат, че Би Ти Ви е държавна медия или фирмата се управлява както една обикновена фирма. И двете не са верни. Това са най-сериозните неща, които вие трябва да опровергавате. Това не е държавна медия и тя не е зависима от нещо друго освен от пазара.
Водеща: Може би хората се бъркат и смятат, че е държавна медия по други причини. Всъщност Би Ти Ви изпълнява обществени функции, Би Ти Ви е обществена телевизия, тя се ангажира със социални и обществени казуси.
Красимир Гергов: Съгласен съм.
Водеща: И всъщност затова и толкова хора й се доверяват.
Красимир Гергов: Ами недейте да (…) много. Ако видите, че във вашите изследвания това не носи рейтинг, няма нужда да правите чак толкова обществени функции. Аз ще ви кажа кое (…) рейтинг на Би Ти Ви. Примерно ако сложите много порно… и какво може още да сложите…
Водещ: Сутрин така от 7 до 10.
Красимир Гергов: Обаче с разрешение на СЕМ.
Водещ: А какво мислите за СЕМ, дискусията в момента, вето е наложено от президента за това намаляване на броя!
Красимир Гергов: Вижте, това са неща, които ние трябва да коментираме, ние да взимаме отношение, обаче ние говорим за двама политици, затова недейте да смятате, че за мене лично нещата, които са бизнес са различни от тези, които смятат политиците за пазара, за медиите, за всяка една фирма. Затова нека да оставим хората да има този диалог и ние само ще можем да го използваме, за да направим по-голяма демокрацията, ако все още не е такава, каквато бихме искали да бъде. Но засега аз не мога да кажа, че има натиск, аз мога да кажа, че има диалог, който е по-ежедневен, много по-отворени са в момента и министър-председателя… Ако направите една статистика колко пъти той е ходил в медиите, ще видите, че тя се различава коренно да кажем от Симеон Сакскобургготски и насам. Така че има по-голям диалог. Когато има диалог, тогава нещата се оправят, решават и излизат материали, които са проверени. Тъй като лесно можеш да събереш информация дали един материал е…
Водещ: България е малка.
Красимир Гергов: Но има и много материали, които и вие сте давали, които не са били добре проверявани. И това разбира се това са (…) грешки, но грешки има всяка една фирма и всяко едно правителство. И те в момента правят грешки. Но не трябва да се даваме. Аз смятам, че независимо, че има много добър диалог, свобода на словото, наистина няма голям натиск върху медиите, аз смятам, но ние трябва да кажем, че има огромен натиск. Защото иначе…
Водеща: Превантивно.
Красимир Гергов: Да, превантивно. Ние трябва да казваме, вижте какво, има страхотен натиск. Ама от кой, няма значение от кой.
Водещ: Има.
Красимир Гергов: Важно е, че има.
Водещ: За рекламния пазар две изречения?
Водеща: Свива ли се?
Водещ: Кофти ли ще бъде за медиите до края на годината?
Водеща: Тези, които се издържат от реклама единствено и само.
Водещ: Или се променя тренда?
Красимир Гергов: Засега пазарът пада, за съжаление. И пада, защото пада цялата икономика. (…) понеже рекламата е (…) от Джи Ди Пи, затова сравнявайте какво е нашето Джи Ди Пи в месеците и така ще разберете горе-долу как ще пада и пазарът. И затова аз смятах, че тази година ще падне към 25%. Т.е. и вашите заплати трябва да паднат 25%.
Водещ: Звучи обнадеждаващо…
Водеща: Това последното не беше много добре като за 1 юни, 10-годишнина за рождения ден това…
Красимир Гергов: Това беше майтап естествено. Вие знаете, че това не е вярно, точно обратното, защото ние сме отрязали други хора там, които иначе имаха по-високи заплати от вас.
Водеща: Понеже остава 1 мин. до края на разговора, все пак е празник, 10-годишнина, сериозна годишнина…
Водещ: Обръщение към нацията.
Красимир Гергов: Не, обръщението вие ще го направите, защото вие сте тези хора, които контактувате с нацията. Ние само ползваме вашия труд, ние го експлоатираме собствениците вашия труд.
Водеща: Меко казано, експлоатирате ни
Водещ: Звучи откровено.
Красимир Гергов: Да, по-добре така да стане ясно, защото иначе едни си мислят, че ни експлоатира, другите си мислят, че не работят и накрая. Знаете ли колко време трябва на един българин да се адаптира, колко по-малко работи от един германец – четири пъти. Колко време му трябва да се адаптира да работи в Германия колкото един германец. Нула.
Водеща: А защо е така?
Красимир Гергов: Защото в България ние си правим компромиси с всичко. Много сме големи…
Водеща: Ние ви обещаваме, че и в следващите 10 години, живи и здрави да сме, компромис с работата, която ви предлагаме всяка сутрин, няма да има. Благодаря! 

Leave a Reply