Интервю с Кремена Георгиева, PR редактор в списание SignCafе, за PRактики

PRактики, Информационно издание на БДВО, Брой 44 I 6.02.2012

Kремена Георгиева е PR консултант със сериозен опит кaкто в PR, така и в медиите. Към момента е и редактор на PR раздела в единственoто българско издание за PR, реклама и маркетинг – SIGNCAFE. Автор е на поредица научни и научно-популярни статии, посветени на връзката между PR, реторика и медии, както и на едноименна авторска книга „PR. Реторика. Медии”. Има специализация в Амстердамския университет по „Реторическа аргументация”, а в следващите месеци й предстои защита на докторат в СУ, свързан с ефективната комуникация между PR специалисти и медии. Лектор е на множество обучения и семинари, както в България, така и в чужбина. Автор е на блога www.KremenaGeorgieva.com.

Г-жо Георгиева, с какво PR професията Ви спечели и кое е най-ценното, което откривате в нея?

Предвид динамичността на самата професия, както и на естеството на моята конкретна работа, почти всекидневно намирам нови неща, свързани с PR. Разбира се – не всички мои открития ме изпълват с възторг и позитивизъм, но определено доста често се случва конкретна кампания истински да ме вдъхнови. За съжаление, към момента вдъхновяващите кампании идват повече от международните фестивали, но дълбоко вярвам, че е въпрос на много малко време когато и у нас ще ставаме често свидетели на изключително креативни и като че ли изпълнени „на един дъх” PR концепции.

Всекидневното общуване с различни хора предизвикателство ли е и какво носи в по-голяма степен – удовлетворение или умора?

PR професията е нещо изключително интересно. Всекидневно се убеждавам, че тя спокойно може да се нареди до останалите изкуства, независимо, че доста хора все още като че ли не я дооценяват подобаващо. Убедена съм, че да си PR специалист е призвание, на което не бива да се слагат рамки – нито концептуални, нито свързани с работно време. В тази връзка обаче PR специалистите определено имат нужда от вдъхновение, което означава, че модерният такъв трябва много добре да умее да балансира между работа-за-другите и работа-върху-себе си – или с други думи – почивка. В последните няколко години, из PR офисите се ширят неписани закони, свързани с ултра-работохолизъм и почти денонощна свръхкомуникация. В отговор на това бих добавила категорично, че няма нищо по-непродуктивно от изморения или дори – изхабения PR специалист. В тази връзка и в отговор на Вашия въпрос, бих казала, че всекидневното общуване с различни хора ми носи изключително голямо обогатяване, но винаги, когато мога, не пропускам да се отделя от този ритъм и да презаредя батериите.

Според Вас кои качества отличават добрия PR практик от псевдоспециалиста?

Подходът към PR професията и зарядът, с който се работи. Не мога да приема за нормално, че истинският PR професионалист би могъл да се възприема като чиновник. Той трябва да бъде артист, донякъде и ексцентричен, и безкрайно любопитен. Освен това не бива да спира да чете. На голяма част от съвременните PR специалисти, по мое скромно мнение, им липсва четене.
Практиката и ежедневието, разбира се, страшно много обогатяват, но знанията, впечатленията и идеите, които се генерират при четене и на специализирана, и на художествена литература – нямат равни. Неслучайно световните блогове за PR непрекъснато публикуват статии, посветени на темата „най-вдъхновяващите книги, от които можем да потърсим вдъхновение”.

Какви са предимствата и недостатъците на малкия пазар, какъвто е PR пазарът в България?

Размерите на пазара могат да послужат единствено и само за оправдание на хора, които си търсят такова. В тази връзка, малкият пазар е като кризата – повишава и конкуренцията, и старанието. Борбата за големите клиенти е изключително трудна, но това по-скоро мотивира малките агенции. Доказателство за това бяха и последните наградени кампании на „PR ПРИЗ” 2011.

През 2009 г. издадохте книгата “PR. Реторика. Медии.”. Какви бяха целите, които си поставихте в началото на този Ваш проект, и удовлетворена ли сте от крайния резултат?

Дори и нескромно да звучи, този мой проект премина многократно целите, за които беше създаден. Процесът на писането и реализирането на тази книга беше изключително интересен за мен и мисля, че в голяма степен именно той предупредели хода на последвалото ми кариерно развитие. Най-ценното обаче за мен беше това, че книгата събуди у мен изследователска страст, която и до днес одухотворява по интересен начин отношението, което имам към всичко, свързано с PR.

От скоро създадохте и поддържате собствен блог. По какъв начин блогърстването допълва работата на PR специалиста?

Интересът ми към блогърстването, според мен, е естествен етап в моето лично развитие. Все още съм съвсем начинаеща в блогосферата, но пък подхождам към нея с изключително любопитство и всеки ден откривам много нови възможности, които тази форма предоставя. Прави ми силно впечатление, че у нас няма силно развит блог единствено и само за PR. Вярвам обаче, че е въпрос на време тази ниша да бъде запълнена, тъй като това би бил и естественият резултат на процеси, които протичат в световен мащаб. В тази връзка, не бих имала нищо против да разглеждаме моя блог като една малка крачка в тази посока!

Работите като PR редактор в списание SIGNGAFE – може би най-значимото издание у нас за реклама, PR и криейтив. От къде черпите вдъхновение в работата си и смятате ли, че има достатъчно качествени кадри на родния пазар, чиято работа си заслужава да бъде представена?

На страниците на SIGNCAFE преобладават чуждестранните кампании. Основният мотив за това е идеята списанието не само да прави месечен обзор на родните достижения, а да представя най-новите световни тенденции чрез мнения на експерти и селекция от впечатляващи (на световно ниво) PR кампании. Така по един уникален за българския периодичен печат начин списанието предоставя най-качественото от световната PR, рекламна и маркетинг сцени, като спестява време на читателите си сами да търсят и селектират най-важната за професията
информация, която да ги поддържа винаги добре осведомени и, разбира се, вдъхновени да измислят още по-добри и по-ефективни собствени
кампании.

Списание SIGNCAFE е медиен партньор наградите на БДВО PR Приз и на PR Фестивала. Смятате ли, че наградите допринасят за развитието на PR пазара у нас и ако “да” – по какъв начин?

Една от най-силните черти на списанието е това, че отразяваме всеки месец кампании, селектирани като „най-добри” от най-реномираните световни фестивали за PR и реклама. Наред с това, ние сме партньори на голям брой световни конкурси, факт, който повишава изискванията към представяното от нас качество. Въпреки това, чест за нас е да сме партньор и на PR наградите с най-голяма история у нас – PR Приз. И аз, както и моите колеги, сме убедени, че всяко едно участие на конкурс оказва позитивен ефект върху начина, по който самия екип гледа на собствената си работа, на клиентите, дори на бизнеса като цяло. В тази връзка, определено бих насърчила българските агенции да проявят още повече смелост и да участват колкото се може повече на различни родни и международни конкурси.

Член сте на БДВО. Как решихте да станете член на Дружеството и оправда ли очакванията Ви организацията?

Дълбоко съм убедена, че истинският професионалист трябва да има принадлежност. БДВО е мястото, което позволява на хора със сродни интереси и проблеми да намерят „себеподобни”. Освен това, колкото и талантлив PR специалист да си, PR си остава една дълбоко колективна професия и за ефективната реализиция на целите трябва повече от един човек. Свидетел съм как благодарение на БДВО и възможностите за контакти, които Дружеството предоставя на родния PR пазар, са се реализирали много добри проекти, които преминават
отвъд рамките на конкретен офис. Това е нещо похвално и нещо, от което практически печелят както отделните PR специалисти, така и целият PR бизнес.

Как бихте довършили изречението “Успешните PRактики в България са:”?

Всеки си мечтае да реализира кампания, която да го превърне в легенда. Убедена съм в това. По пътя до постигане на тази професионална цел, обаче, всяка една кампания, която се реализира, трябва преди всичко да ни носи удовлетворение. В тази връзка бих казала, че успешните PRактики в България са онези, които донасят удовлетворение на хората от екипа, който ги реализира.

Какво послание бихте отправили към родните практици?

Посланието, с което стартирах новата година и в PR рубриката на списанието, беше – нека през 2012-та да обърнем повече внимание на собствената си личност като професионалисти. В тази връзка малки наглед неща – като това да си обещаем да посетим поне един специализиращ курс през тази година, да си подновим членството към някоя браншова организация и да се абонираме за поне едно специализирано издание – се оказват дребни стъпки в посока повишаване на професионалното самочувствие, личната информираност и оттам – ефективността на работата.

Оригинална публикация

Leave a Reply