Интервю с Максим Бехар

БНТ, Денят започва | 11.04.2011 

Водещ: Преди да продължим нататък и да си поприказваме за PR-а на Карибските пирати с г-н Максим Бехар, ако той иска да говори за това, да се върнем на старата максима, че по-добре късно от колкото никога. Преди малко ви представихме журито на академия Аскеер, но пропуснахме да кажем все пак на кои пиеси се спря то – това са Лалугер от Александър Урумов, Паякът от Димитър Димитров и Йордан Славейков и Тест от Елин Рахнев. Както казах – по-добре късно от колкото никога.
Водещ: Сега продължаваме с темата за българския PR. Днес се връчват наградите на BAPRA Bright Awards, второ издание на този първи конкурс за PR в България. наш гост е г-н Максим Бехар, председател на BAPRA.
Максим Бехар: Добро утро.
Водещ: Здравейте. Добре дошли. Съвсем малко съществува този конкурс в България …
Максим Бехар: Втора година.
Водещ: Втора година.
Максим Бехар: Асоциацията вече ще направи скоро 10 години, но в крайна сметка събрахме сили миналата година да направим наистина професионален конкурс И смятам, че е много голямо постижение. Имаме 69 проекта в този втори конкурс, 25 компании, което не е никак малко. Това, което отличава всъщност конкурса от това, което ние очаквахме е, че първо тези 69 компании няма нито една политическа, лично мен ме радва това, тъй като обикновено двете букви, двете магически букви PR често се свързват много с политика и второ, много голяма степен от проектите засягат социалните медии. Което показва всъщност огромната промяна в нашия бизнес през последните 2-3 години.
Водещ: Какви са критериите за успех на една PR кампания?
Максим Бехар: Ами аз се радвам, че говорим за PR в културната рубрика на националната телевизия, тъй като в крайна сметка това е бизнес, който по много странен начин преплита изкуството, културата, творчеството с печалбите, с реалния бизнес, с цифрите, които всички ние в бизнеса на края на всеки месец гледаме отдолу в excel-ските файлове дали са получени. Смятам,ч е PR-а е един изключително творчески бизнес, който до голяма степен разчита на медиите и тъй като медиите се промениха през последните 2-3 години драстично самия бизнес се преобърна изцяло. Както казва нашия председател на международното жури Пол Холмс, феноменален човек, един път идва в България преди около 2 години, аз бях с него в (?) миналия месец и разговаряхме часове и вечеряхме и пихме в бара и си говорехме за какви ли не неща. Както той казва, всъщност социалните медии доведоха до земетресение в нашия бизнес и ще го променят изцяло. Истината е, че за първи път от както има public relations бизнес, нашите клиенти имат медии. До сега те нямаха медии. Те идваха в PR компаниите или идваха при нас И искаха да ги консултираме как да направят така, че техните продукти, услуги, послания, желания и всичко останало да бъде комуникирано до клиентите им чрез медиите. Сега те притежават медия. Всеки един клиент може да си направи страница във Facebook или всеки един клиент може да си направи сайт…
Водещ: Това исках да ви попитам, за социалната мрежа, за силата на социалната мрежа в PR кампаниите.
Максим Бехар: Да, разбира се, тъй като на практика първо, че социалните мрежи дадоха възможност клиентите ни да имат медии, второ – тези медии са интерактивни, те са в реално време. И много пъти ние сме казвали и в нашата асоциация и аз го повтарям по различни форуми и конференции и събития – в крайна сметка социалните медии промениха понятието публичност. Преди 3-4-5 години кой беше публичен в България? актьори, футболисти, политици, тук таме водещи телевизионни…
Водещ: Тук таме и хора на изкуството, свързани обаче със сценичните изкуства, да.
Максим Бехар: Да. Но в крайна сметка сега всеки един човек, който си отвори страница и публикува нова информация за себе си може да бъде публичен. И то много по-публичен от колкото един политик или от колкото един актьор. От друга страна ако приемем, че има 650 млн.регистрирани в мрежата Facebook, взимам Facebook като пример, защото е най-популярна, това означава, че има 650 млн.души, които по някакъв начин се занимават с PR. Защото в крайна сметка защо един човек стои в социална мрежа? Ами за да се изтъкне, за да изтъкне своите положителни неща, да каже нещо на хората.
Водещ: Ще рече, че тази професия става много популярна.
Максим Бехар: Променя се.
Водещ: Казвам на шега, разбира се.
Максим Бехар: Професията може би да или увлечението да, но това води до голяма промяна на нашия бизнес. Всъщност голяма крачка в нашия конкурс е, че ние решихме още от миналата година да поканим изцяло международно жури да оценява предложенията, които PR компаниите дадоха, тази година са 11 души от 11 държави, и Пол Холмс е председател, защото е безспорен авторитет, до колкото аз знам и до колкото той ми каза това е единственото жури, на което Пол Холмс е председател от дълги години насам, което ми прави огромна чест и е голям жест към нашия бизнес. От друга страна Имаме още 10 специалисти в журито, част от които не са стъпвали в България, които абсолютно безпристрастно получават предложенията, влизат в интернет, преглеждат ги, оценяват ги, връщат им оценките и едва вчера ние седнахме и сметнахме крайните резултати.
Водещ: Успяват ли българските PR агенции да работят извън България, в чужбина?
Максим Бехар: До голяма степен това е местен бизнес. Някой може да успее в съседните страни, може би Сърбия, Македония, Румъния, но по принцип това е местен бизнес, защото той разчита на местните медии, на местните контакти, местното отношение между хората, манталитет. По-скоро ние разчитаме в чужбина на наши сестрински, братски или приятелски компании.
Водещ: Вие преди малко казахте, че се радвате, че водим този разговор точно в рубриката за култура на националната телевизия, всъщност в това направо самостоятелно предаване, но как мислите, следите PR пазара в България, дали PR-ите на развитите културни институции работят адекватно, според вас, защото стана ясно, че това е много важна част от това да популяризираш разбира се своя, хайде, продукт, колкото и пазарно да звучи, но е така.
Максим Бехар: Ами знаете ли, аз мисля, че голямата драма на България е, че самата държава няма добър имидж, няма добро представяне в чужбина или това, което най-общо се нарича PR. От дълги години сме свидетели на най-различни откъслечни кампании на парче..
Водещ: За съжаление е така.
Максим Бехар: … които идва едно правителство и казва- ние сега правим това, след това идва другото и казва – ние правим онова. И през тези 20 години на практика няма последователност, в която да има една концепция, една стратегия, едни послания, една визия за държавата.
Водещ: И приемственост.
Максим Бехар: Що се отнася до колегите от министерства или от различни институции – някой си върши работата, някой не си върши работата, но това не е чак толкова важно, тъй като те идват и си отиват. Най-важното е образа, който се изгражда… българския образ в чужбина и смятам, че това е един от големите проблеми, тъй като всички знаем, че сме в криза и че има един-единствен изход от тази криза, няма други, и това е да се направи България атрактивна за чуждестранни инвеститори. Това е единствения изход. Кой каквото и да говори, че ние може да почнем да произвеждаме и всякакви неща – според мен това са приказки, както се казва, на търкалета.
Водещ: Как оценявате кампаниите, извинете, че ви прекъсвам..
Максим Бехар: Трябва да направим България атрактивна за чуждестранните инвеститори. Това може да стане само с развитие на една много добра кампания за подобряване на имиджа. България има Най-ниските данъци в Европа. Никой не го знае. От години това е най-добре пазената тайна сред европейския бизнес елит и когато се срещам по различни форуми с хора и им казвам, че Имаме 10% корпоративен данък, че имаме 5% данък дивидент и всичко останало, те казват – наистина ли? Как така не го знаем? Защото като си включим CNN виждаме рекламите за Македония. А те казват, че имат много добри данъци. Не е вярно. Македония има два или три пъти по-високи данъци. Но ние не можем да го комуникираме, не можем да отправим това послание и това е проблем на PR-а на българската държава.
Водещ: Понякога PR-а на държавата зависи от отделните усилия и от културните събития. Ето напоследък българските филми имат много добри кампании. Мисия Лондон, Тилт, сега предстои сериала Под прикритие на БНТ, което също стъпка по стъпка тази седмица ще тръгне..
Водещ: Да, и там PR кампанията доста добре върви, поне според мен разбира се, аз не съм специалист, вие ще кажете.
Водещ: Как оценявате тези кампании?
Максим Бехар: Ами Мисия Лондон направи една много добра кампания. Разбира се и самия филм има качества. Но филма може да е гениален, ако той бъде промотиран пред потенциални зрители разбира се, той ще си остане единствено и само в един кръг от хора, които така или иначе ще отидат да го гледат. Струва ми се, че българската култура, колкото и да се оплаква в последно време, колкото и да смята, че държавата не и помага, има много добри примери на това как силни творчески личности могат да постигнат успехи. Камен Донев, НДК, Мисия Лондон и още много други примери има. Театралните салони започват да стават все по-пълни, има супер постановки. Това, което прави Христо Мутафчиев в неговия театър и няколко пъти ми е разказвал как актьорите са мотивирани да играят по-добре, за да пълнят по-добре салона, струва ми се, че професионалните PR усилия трябва да бъдат насочени към културата, защото тя е един добър посланик на страната ни не само тук, сред зрителите, сред ценителите на културата, но и извън страната. Знаете, че спорта и културата са два сектора или две полета, в които България стана много по-разпознаваема в чужбина.
Водещ: Тук трябва да сложим край на нашия разговор. Връчването на наградите…
Максим Бехар: Аз ви благодаря. Тази вечер в 7 часа в Шератон е връчването на наградите, на Bright Awards, знаете Bright на английски означава светъл, ярък, дори леко прозрачен, но Bright означава И умен. И аз съм много доволен, че регистрирахме марката…
Водещ: И тук да се похвалим, че водещ на събитието е колегата ни от По света и у нас Спас Кьосев.
Максим Бехар: За което благодаря на БНТ. Заповядайте довечера.

Водещ: Благодарим ви.

 

Leave a Reply