Интервю с Мартин Кадинов за крос медиите

тв. ТВ7, Уикенд с Миа Сантова | 20.05.2012

Водещ: От 10-ти до 13-ти юни в курорта Албена ще се проведе 13-тото издание на международния медиен форум „Медия микс”. Тази година „Медия микс” ще бъде със състезателен характер, вместо познатите фестивални форми, ще бъдат организирани два съвсем нови фестивала – фестивал за крос медии и фестивал за български телевизионни сериали. Повече сега ще ни разкаже Мартин Кадинов, който е специализиран във фестивала на крос медия, защото вчера в предаването на Емил Кошлуков стана дума за сериалите и за това, че сега наистина те са хит в българските медии. Кажете ни за крос медийния фестивал. Първо да обясним на хората, така съвсем с две-три думи, какво точно означава това.
Мартин Кадинов: Ами аз по-много различни начини се опитвам да дефинирам крос медията. За мен крос медията е най-ефективният инструмент за създаване на лоялна аудитория. Това е, когато се генерира един интелектуален продукт – било то предаване, филм, музика или някакво съдържание, което си комуникира по различните медийни канали, съобразявайки тяхната специфика. Т.е. ако имаме едно телевизионно предаване като Вашето, съдържанието от него да се развие в web сайт на базата на генерираната обратна връзка от зрителите, да се доразвие темата. Т.е. това е една постоянна ангажираност с аудиторията, която води до…
Водещ:Т.е. както преди малко говорихме, докато текоха рекламите, не просто да се репликира, буквално да се пренесе едно съдържание от една медия в друга, от да кажем телевизия в интернет буквално, а да се добави…
Мартин Кадинов:До голяма степен това не е ефективно. Т.е. не познавайки спецификата на един медиен канал, не може да бъде постигнат търсеният ефект. За мен едно от най-важните неща е достатъчна ангажираност на зрителя и на потребителя. Да го наречем медиен продукт и една лоялност, т.е. да се създаде едно крайно усещане за нужди и за потребност от негова страна да консумира дадения медиен продукт.
Водещ:И да участва вероятно.
Мартин Кадинов:И да участва, да. Което при едно просто репликиране на съдържанието, то не е интересно. Т.е. ти няма чувайки го веднъж или виждайки го веднъж по телевизията, ако то не е доразвито, ти няма да прочетеш информация. Т.е. ти искаш доразвита темата.
Водещ:Добре, а В България случва ли се това нещо на такова ниво, защото аз така, откакто ние сме заговорили, си мисля за примери, които да са добри в тази област?
Мартин Кадинов:Ами то това е интересното, само да разкажа малко повече за самия фестивал. Има 5 основни категории, т.е. 5 категории, 4 са примерно телевизионен продукт, който успешно се комуникира по други медийни програми и същата логика се запазва, както за телевизионни, така и за радио, печатни и интернет. И има една малко по-широка категория за медийни продукти, използваща крос медията като комуникационен инструмент, което вече включва на практика всяка една комуникация на идеи. Било то събитие, фестивал, форум, реклама. Горе долу всяко едно послание се опитва да се комуникира по повече от един канал, защото използването само на един канал в крайна сметка не е ефективно. Особено в днешния океан от комуникационни средства, повечето от тях безплатни и ставащи все по-популярни като социални мрежи, интернет, портали за видео споделяне.
Водещ:Та, въпросът ми беше има ли в България вече традиция в тази област? Има ли компании, които да отговарят на световни изисквания?
Мартин Кадинов:Ами ние в момента все още набираме участници до 31 май. И има, има интерес определено към крос медийния фестивал. Това, което до голяма степен всеки използва крос медията, но не всеки се съобразява със спецификите и си го слага в основата на планирането. Със сигурност има какво много още да научим и да продължим. Т.е. има примери като BBC, които са наистина… Гениално управляват съдържанието си. Защото в крайна сметка за крос медията това, което е отварянето на медийния пазар, така да го наречем, със социалните медии, с дистрибуцията на информация, всеки става автор и това, което се търси, е качественото съдържание. Т.е. хората повече от всякога имат…
Водещ:И добрия начин, по който той е поднесен. Аз сега се замислям, не знам дали има пък и достатъчно добри специалисти в тази област вече.
Мартин Кадинов:Ами те се създават такива. Това по-скоро са екипи. Каквото е и журито всъщност на фестивала. Ние сме избрали журито, така че да има експертна гледна точка от почти всеки един аспект на медийния бизнес. Имаме си печат, телевизия, web, медия планиране, PR имаме, наистина експерти, които да могат да оценят от всеки ъгъл във всеки един проект, за да може да получим една цялостна оценка колко добре е планиран и респективно изпълнен проектът на всеки един участник.
Водещ:А това, че пък има състезателен характер този фестивал, ще го развие ли в по-сериозен или?
Мартин Кадинов:Според мен, да. Това е едно… Ефективното използване на крос медията е едно огромно предизвикателство и може да донесе наистина голям успех. И в голяма част от случаите може да намали много разхода за усилването на аудитория. И това е един сложен процес, който на индивидуално ниво не би могъл да бъде лесен. По-скоро на екипно, експертно ниво с една добра симбиоза и действително познаване на спецификите на всяка една медия. Има десетки примери, които витаят в интернет пространството с непознаване и неправилно използване на това. Не знам до колко е удачно да цитирам Вашите колеги по тези проекти.
Водещ:Не, по-добре недейте. Но пък има и много добри примери на медии, които наистина успяват адекватно да се държат.
Мартин Кадинов:Да, така е. Имаме един от, това лично мен много ме зарадва, БНР си диктализират музикалния хит, който е най-богатият музикален хит в България – публикува в модерните дистрибуционни канали като AbbStore, Android market или Market place на Microsoft. Което е един изключително удобен начин за достигането на това съдържание до хора, които искат да го чуят по една или друга причина. Било то българи в България или българи в чужбина, което предполагам, че ще са основната част от потребителите. Дефакто за тях ще се открие едно огромно богатство в тяхната длан, с едно натискане ще могат да се сдобият с нещо, което е реално един много естествен и смислен ход, и дори аз приветствам и съм изключително доволен от това, но то не е кой знае колко иновативно само по себе си. То е иновативно за България и просто тази…
Водещ:Самата изненада. И не на последно място това може да генерира много средства за медиите, което е винаги от полза.
Мартин Кадинов:Все повече и повече от всякога съдържанието и крайният потребител са царете на медийния бизнес и в общи линии от една страна нещата технологично са така, че крайният потребител има абсолютно всичко в дланта си и в момента, в който го пожелае, в общи линии, буквално по начина, по който го пожелае. Трябва и съдържанието да стигне до него.
Водещ:Така е. Много Ви благодаря. Пожелаваме Ви наистина да е много ползотворен този морски фестивал. Да не е само купон, а наистина да се свърши сериозна работа. Благодарим на Мартин Кадинов. Останете с нас. Продължаваме след малко със спортните новини.          

Leave a Reply