Интервю с Нико Тупарев за старта на “Байландо”

Нова телевизия, На четири очи | 19.09.2010

Водещ: Нико Тупарев е вече при нас. Ще говорим за форматите, които тази седмица тръгват по Нова телевизия. Но преди това не мога да не ви кажа, предполагам, че мнозина от вас знаят, но голяма радост ни споходи нас като българи, защото имаше футболен мач – Манчестър Юнайтед срещу Ливърпул, завърши 3:2. И трите гола са на Митко Бербатов, два от които с глава. Честито на Митко, честито на българския футбол. Макар че той представлява друг отбор, но нека това да ни повдигне малко самочувствието. Голяма радост, нали?
Нико Тупарев: Аз смятам, че нашето поколение трябва, когато нещо хубаво стане, да кажеш браво, евала. Няма вечни врагове, а за съжаление по-възрастните, ако решат, че е лош, а той направи нещо хубаво, той остава лош. Така че при всички случаи, супер игра…
Водещ: Българин да вкара три гола в мач от такова ниво, страхотно.
Нико Тупарев: в момента при всичките ни проблеми дано това да е някакъв стимул, че…
Водещ: Че нещо може да тръгне.
Нико Тупарев: Да и да смени ръководството на БФС.
Водещ: Това е твоят призив? Ти като фен така смяташ?
Нико Тупарев: Да.
Водещ: Добре. Наистина поздравления за Митко. Сега обаче да минем към „Байландо”. Това е риалити формат, който тръгва утре?
Нико Тупарев: Да. Всъщност тръгва утре, вдругиден и по вдругиден. Защото имаме три кикофа, три първи епизода. Защото имаме 24 отбора и в трите дни, понеделник, вторник и сряда ще ги представим.
Водещ: Коя е най-интересната съдба в „Байландо”? Имаш ли си собствена номинация?
Нико Тупарев: Не. Когато правихме кастингите, много беше интересно две неща. Първо, много повече жени мечтателки и много по-интересни истории. Драма е с мъжете. Явно ние мъжете в България сме достатъчно комплексирани, но тези 20 години не са ни се отразили добре да мечтаем. Доста по-малко, доста по-скалъпени бяха мечтите на мъжете.
Водещ: Това не е комплекс, аз съм забелязала, българският мъж не обича да показва емоции, той се страхува, той стои затворен, като че ли е уязвим, ако покаже някакво вълнение.
Нико Тупарев: Да, така е, ама надявам се това предаване едно от нещата…
Водещ: Да разчупи този модел.
Нико Тупарев: …които да разчупи е това. Всъщност това предаване освен за мечти, ние вече като някаква фраза, най-основното е това е предаване за любов. Това е, виждаш, че силата на характера, любовта, семейството, приятелството са най-важните неща – много повече от пари, защото всъщност да успее една мечта трябва подкрепа. Първо, трябва много да вярваш, след това трябва да има хора, които да ви подкрепят.
Водещ: А как класирахте мечтите, това е много трудно според мен?
Нико Тупарев: Много. Над 1000…
Водещ: Това е феноменално да класираш мечти на хората.
Нико Тупарев: Първо, ние имаме едно правило, не сравняваме мечти. По-скоро сравнявахме мечтатели. Опитахме се да подберем най-емоционалните мечтатели, хората, които имат харизма да се борят за своята мечта. Защото отборите са пирамида. На върха е мечтателят и героят, звездите ги наричаме герои, защото подкрепят мечтите, това е ядрото на отбора. Но всички бяхме приятели, бяхме от семейство, всичките останали около тях хора са всъщност отбора на въпросната мечта. И колкото повече съмишленици има една мечта, колкото повече хора ни докажат, че на този човек наистина му е важно това, за което става дума, толкова е интересна историята. Ние този път ще се (…) изцяло в това да разказваме интересни истории.
Водещ: Добре, тези мечти, повече тъжни истории ли се крият зад тях или повече весели?
Нико Тупарев: От кастингите нещо, което ме шокира е, няма човек, който да не дойде на кастинга, който да не е ревал. Просто като застанеш там…
Водещ: Ама от мъка или от радост?
Нико Тупарев: От истории, о т драмата, от случайностите понякога, от всичко това, което се случва. Нито един от мечтателите обаче не е ревал. Те са хора, които живеят със своята мечта, или със своя проблем, те знаят за него и продължават напред. Те са хора, които са готови на всичко, което е най-хубавото за тази трудна зима, която ни предстои е едно такова предаване, което да се опита да помогне на обществото да знае, че трябва да имаш вдигната глава, да вярваш в доброто и да продължаваш напред. Не до мрънкане и до отказване.
Водещ: А кажи ни за героите, кой ще видим там?
Нико Тупарев: Ами те са 24 на брой. Ако тръгна да ги изброявам…
Водещ: Кажи някои от тях, да знаят хората какво да гледат утре.
Нико Тупарев: Ами цялата кампания вървеше по периодичното им обявяване на героите. В момента единственото нещо, което зрителите не знаят са всъщност историите. Ние оставихме историите да бъдат центърът, и това е магията. Иначе имаме адски интересни, много сме щастливи, че успяхме да навием хора като г-жа Местан, което е интересно събитие за телевизията – жена на политик от такъв ранг да се навие в такова предаване.
Водещ: Тя какво ще прави, ще пее или ще танцува?
Нико Тупарев: Ами тя ще танцува.
Водещ: Добре. нашите политици като че ли обичат да танцуват.
Нико Тупарев: Има, ето, най-младата депутатка, която е от "Атака" също.
Водещ: Калина Крумова, точно така, и тя ще участва.
Нико Тупарев: И тя ще танцува.
Водещ: А добре ли танцуват, добре ли пеят т.нар. звезди, хората, които ще водят отбора?
Нико Тупарев: Опитваме се, смисълът на предаването да е важно колко искаш и колко усилия полагаш. Не е важен само крайният резултат. Това е предаване, където всеки може да се спасява кой както намери. Ако не можеш да пееш, измисли как – с приятели, с гости, с хора, които те подкрепят. Ако искаш само речитатив.
Водещ: Значи каузата е преди всичко, отколкото професионално?
Нико Тупарев: Мечтата и усилието и желанието да я сбъднеш.
Водещ: А кой ще класира мечтите, журито или хората?
Нико Тупарев: Има няколко елемента. Първо, имаме доста по-различни водещи – Стефания Колева, която…
Водещ: Тя е прекрасна актриса.
Нико Тупарев: Да. И първо е адски емоционална след това има чувство за хумор, аз съм й фен. И Мамалев, който е с доста настроение, днеска се бъзикахме, той изглежда доста по-млад, отколкото всъщност е, хора на духа, специално той, с много енергия. Опитваме се по всякакъв начин около предаването да я има тази енергия, че животът продължава, животът е прекрасен и трябва каквото и да ни се случва, трябва да продължаваме напред. Защото аз смятам, че това трябва и на България. Журито е най-доброто според мене жури в подобен тип предаване, и сме изключително…
Водещ: Нешка Робева ще бъде там, нали?
Нико Тупарев: Нешка е най-професионалният член на журито…
Водещ: Искам да ти кажа, че моят приятел и колега от новините Христо Калоферов, който участва при вас, така се е стегнал от участието на Нешка Робева, че той само за това говори – как ще танцувам пред Нешка Робева, тя ще ме оценява, ох боже, аз ще отпадна. Моля ви се, помогнете му на този човек, много се е притеснил от Нешка.
Нико Тупарев: И други ваши колеги трябваше да участват, за съжаление, не можахме да им намерим правилните партньори. Иначе ние искахме, много хубаво пее Косьо…
Водещ: Косьо пее прекрасно.
Нико Тупарев: Обаче не можахме да му намерим правилния партньор. иначе той има адски хубав глас.
Водещ: Много хубаво пее, слушала съм го много пъти.
Нико Тупарев: Татяна Лолова е изключително интересно събитие, отново човек на духа…
Водещ: Е тя е огън човек…
Нико Тупарев: Тя е който може да съчетава актьорството и танците, тя е по-скоро в тази си роля. За мене най-голямата българска звезда в поп музиката си остава и до ден-днешен Васко, който също е член на журито. Така че… Той има жестоко отношение, едно от любимите му предавания е „Те мислят, че могат да танцуват”. Той има много отношение към танца, не само към пеенето.
Водещ: Той въведе като че ли танца в българския поп. Той е човекът, който раздвижи като че ли сцената.
Нико Тупарев: И да не забравяме все пак Йорданка Христова, която е също много висока класа. И всичко това са хора, които са успели, и това е най-важното.
Водещ: А те ли ще класират мечтите? Какво ще е моето участие на зрител?
Нико Тупарев: Те ще класират, те ще правят номинациите. А реално зрителите, и тук беше дебатът как да го направим тази година. Защото това е световна тенденция, все по-малко и по-малко хора участват в тези гласувания. Милиони хора гледат предаването, а да речем, 10 хил.
Водещ: Особено в тази криза, аз ги разбирам хората.
Нико Тупарев: А много малко участват. Този път ние решихме, и със съдействието и подкрепата на Нова телевизия, те прегърнаха веднага идеята, направихме, всъщност това е най-малката възможна цена на sms, която да гарантира…
Водещ: По-ниска, отколкото досегашните риалити формати?
Нико Тупарев: 25 ст. ще бъде цената, а не 1 лв., както е било. Целта ни е повече хора да могат да си кажат мнението кого…
Водещ: Това обаче създава чувство, че все по-обективно, аз те уверявам в това, защото 1 лв…
Нико Тупарев: Абсолютно, то това е целта.
Водещ: Сега можеш да си позволиш да пуснеш два-три sms-а с лекота.
Нико Тупарев: Ние като продуценти, Нова телевизия, никой няма печалби, всичките пари са само за… Това е най-малката допустима, добре, че мобилните оператори се навиха, с тях работим в партньорство. Наградата за победителя…
Водещ: Това създава страхотно доверие, аз не го знаех това, сега го разбирам от теб, и на мен като зрител ми създава доверие, че…
Нико Тупарев: Наградата реално се дава от Нова телевизия, тя не се акумулира от приходи. И голямата ни цел е, има 24 отбора, 24 победителя, за тях е важно тяхната мечта да стигне до повече хора, повече хора да повярват на тяхната мечта. Това е първото. Второто е, ние сме 7,5 млн., или колкото сме, да почнем повече да мечтаем. Наистина човек е толкова голям колкото са му големи мечтите.
Водещ: А ние май забравихме да мечтаем, толкова ни е трудно понякога. Човек като че ли гледа само да избута деня, да избута нещо, седмицата, годината. И си казваш, ще мечтаем като му дойде времето.
Нико Тупарев: А можеш да мечтаеш и за малко неща. Ама когато ти дойде до главата, ако не дай си боже, ти се случи нещо…
Водещ: Трагични ли са мечтите на хората?
Нико Тупарев: Има и трагични. Обаче това са съвременната форма на светци. Хора, които не са си хвърлили децата, когато са се родили и имат някакъв проблем и са се обрекли на тях. Има такива истории, и в един момент ти живееш с това, това е част от теб и ти трябва да го превъзмогнеш и да продължиш…
Водещ: Има един обаче упрек, и ти го знаеш от години към теб, към твоите продукции, това е, че много залагате на мрачното, на интригата, на сюжета, който е тежък, на моменти вулгарен. Ще го има ли този елемент и сега?
Нико Тупарев: Надявам се…
Водещ: Аз не казвам дали е добро или лошо, аз смятам, че за всичко има място в телевизията, но това е упрек, затова те питам ще успееш ли да избягаш в този формат?
Нико Тупарев: В този формат, заданието, както ни е дадено от телевизията, ние заради това подкрепихме идеята с този формат, това е един от най-позитивните, почна да губи смисъл тази дума, най от форматите, които се обръщат към доброто на човека. И ние, целта ни ще бъде на 100% да останем само в тази посока и линия.
Водещ: Добре, ти успяваш ли да се отдалечиш от героите? Понякога имаш ли чувството, че искаш да поработиш за някого, искаш да му помогнеш? Аз и това не смятам, че е лошо, ние сме хора и ние не можем да бъдем абсолютно независими от емоциите си и от чувствата си…
Нико Тупарев: Тук ще може да има много повече емоции и чувства, защото става следното нещо. Веднъж си припознаваш за своя мечтата на някой и я подкрепяш. От друга страна ние ще се опитваме през цялото време да мотивираме хората, да казваме, оставете малко назад мечтите, гледайте мечтателите и героите, какво те правят, какви усилия полагат. И адмирирайте техните усилия, защото ако ние успеем да направим предаване, което не е сблъсък между мечти, а е сблъсък между мечтатели, е много по-човешко. И това е силата, ти да вярваш и някой да ти дава криле, да ти позволява да имаш криле, за да мечтаеш. Защото никой не трябва да мери мечтите. За някой човек мечтата му може да е лична. Има такива мечти. Ето, някой иска той да стане еди-какво си…
Водещ: И няма лошо, в крайна сметка имаме право за себе си да мечтаем, не можем да мечтаем винаги заради другия.
Нико Тупарев: Другите мечтаят нещо за близки роднини. В повечето случаи свързани с някаква болест или с нещо, което лошо им се е случило. Аз много…
Водещ: Аз се надявам, че хора, които не са победители и не спечелят пари, пък ще получат…
Нико Тупарев: Всички ще бъдат победители.
Водещ: Ще получат подкрепа и от хората, които ще се вгледат в тяхната съдба, ще искат да им помогнат.
Нико Тупарев: Това е целта на предаването…
Водещ: Ние сме достатъчно състрадателни, аз знам и в новините като правим, и в „На четири очи” понякога сме обявявали нещо, не може да си представите за колко кратко време хората… Така че има шанс хората…
Нико Тупарев: О, да. И третият вид мечтатели са хора, които мечтаят за някой друг, за нещо по-голямо. Което е адски хубаво, но най-трудно можеш да им повярваш.
Водещ: Добре,понеже сме към финала на нашия разговор, искам обаче два въпроса, на които бързо да отговориш. Първо ще те попитам за моето любимо предаване, нали не се сърдиш, че човек си има любими предавания?
Нико Тупарев: Разбира се.
Водещ: „Стани богат”, кога се връща, моля ти се кажи?
Нико Тупарев: Пак тази седмица, в четвъртък.
Водещ: С Ники Кънчев, нали?
Нико Тупарев: Да.
Водещ: Доволна съм дотук. Всичко е наред.
Нико Тупарев: С Димитър Пенев е станал интересен, но с Цецка Цачева е станало изключително приятно предаване.
Водещ: Цецка Цачева в „Стани богат”.
Нико Тупарев: Да, в първия брой са те двамата. Аз съм й голям фен на нея.
Водещ: С ВИП персони ли все ще бъдат?
Нико Тупарев: Да, пак ще бъде благотворително, и по-скоро ще се опитаме да направим, както индийския филм базиран, въпросите по някакъв начин ще разкриват живота на нашите герои.
Водещ: А, това е добре. И последно, „Истината за нас”. Искам да ми кажеш, ето това не мога да разбера, как така двама души, които живеят заедно или са близки, не могат помежду си да бъдат искрени, а очаквате да бъдат искрени пред детектора на лъжата? Има нещо, което не схващам.
Нико Тупарев: Ами заради това ние правим малко по-различна схема. В петък, тази седмица е доста натоварена, в петък имаме нулев епизод, където…
Водещ: Сега, о, и трите неща тръгват тази седмица?
Нико Тупарев: Нулев епизод, където един от продуцентите, Ники Николов сам застава на детектора, обаче не на нашия, за съжаление, ние не можем да си позволим да го ползваме този детектор, но със съдействието, за което много им благодарим специално за този нулев епизод, към МВР института по психология и т.н.
Водещ: Охо, полицейски методи.
Нико Тупарев: Да, с журналистите, те го наблюдаваха, направиха се въпроси…
Водещ: Добре, а защо човек е по-искрен пред детектора, отколкото пред другия човек, с когото е близък, с когото живее, с когото се обича, или мисли, че се обича?
Нико Тупарев: Наистина много често ние си слагаме бариера и с най-близките ни хора, хората, с които живеем имаме тайни. Това до някаква степен е нормално и е здравословно.
Водещ: Това предаване е преодоляване на личните тайни?
Нико Тупарев: Това е, че всъщност по-хубаво е да ги кажеш ида продължиш напред. И там идеята е като гаранция, че предаването е истинско, хората, които участват ще бъдат оженени от нашата кметица, за да… Защото имаше спекулации как са актьори, кака са нагласени…
Водещ: Не са актьори, истински хора са.
Нико Тупарев: Истински хора. Т.е. това е позитивен вариант на предаването, изобщо целият сезон се опитваме да бъдем…
Водещ: Малко в тази криза, в тези драматургии, в които живеем нещо добро. Благодаря ти много, Нико, за този разговор!

Leave a Reply