Интервю с Огнян Стефанов

ТВ7, Бодилник | 27.06.2011

Водещ: Добро утро във втората част на Гореща точка днес. С журналиста Огнян Стефанов ще разговаряме за медийната действителност в България. напоследък като че ли медиите започнаха да продуцират все по-ярки скандали, включително и такива скандали, които стават полемика на политически дебат, а не обратното – политици, които да продуцират скандали в медиите. Добро утро, Оги.
Огнян Стефанов: Добро утро.
Водещ: Защо всъщност стана така? Защо медиите в България като че ли напоследък станаха някак си по-интересни, по-скандални, от колкото хората и явленията, които трябва да отразяват. От къде се случи тази невероятна метаморфоза?
Огнян Стефанов: Ами според мен има две причини за това, може и да са повече, аз се сещам поне за две, едната е наближаващите избори, които всеки път активират подобни процеси, катализират скандали, журналистите стават по-бдителни, по-подозрителни, по-любопитни зад всеки жест, зад всяка дума. Ето преди малко беше Мони Паси тука, сега ще бъдат тълкувани и неговите думи по всевъзможни начини, може да изскочи скандал.
Водещ: факта, че той отказа да се разграничи от номинация, от участие в президентските избори за разлика от останалите..
Огнян Стефанов: Да. Така че скандала в (?) преди избори е много желан и много търсен. Освен това всички издатели и всички, които се занимават с медии по един или друг начин вече са разбрали, че пазара у нас все още изпитва някакъв глад за скандали. Хората вероятно може би, не знам, не мога да го твърдя със сигурност, но може би всекидневието, което .. личното всекидневие на всеки един от нас, което не предоставя кой знае какви екстремни преживявания, приятни или емоционални и т.н., търси някаква утеха в скандалите с известни имена и за това и може би точно тези скандали са в центъра на вниманието на почти всички медии.
Водещ: Дори според мен донякъде се преекспонира по този начин влиянието на медиите в България и едва ли не ние самите се представяме като по-влиятелни от колкото е реално нашето място в обществената скала.
Огнян Стефанов: Значи това, че медиите са четвъртата власт от парламента френския след (?) революция, когато са определени тези 4 власти е минало доста време. И не знам дали тя продължава, медиите продължават да са четвъртата власт. Но така или иначе стремежа към влияние, стремежа към запазване или извоюване на нови позиции в сферата на политиката, в сферата на бизнеса, в сферата на обществения живот, на културата ако щете и т.н., това неистово желание на медиите да се намесват в тези различни области на живота са очевадни.
Водещ: Което всъщност по принцип нямаше да е чак такъв голям проблем, ако не трябваше сега да коментираме опита за срастване и за вливане на криминалните структури в медиите. И вече картината става доста по-различна. Включително и факта, че медиите се опитват да продуцират цели политически проекти. Такова нещо, такова чудо имаме пред очите си сега с опита за легитимиране през медиите на т.нар. група от МВР Октопод.
Огнян Стефанов: Ами да, така е. Аз категорично заставам зад подобна теза, тъй като смятам, че и до сега са правени опити от различни структури да влияят в дадени медии, да имат влияние в дадени медии, но те са го правели като че ли повече за личната си безопасност, в кавички, тоест за личния си медиен комфорт.
Водещ: Имаше два типа опити до момента на такова влияние. Или директно пазаруване на журналисти и главни редактори или създаването на такава медия, собствена медия, от лицето на въпросната структура. Но за първи път…
Огнян Стефанов: Има още един начин – чрез политици.
Водещ: Чрез политици, точно така, тя вече става по-посредствена връзка. Но за първи път имаме директен опит на вливането на такава криминална структура в утвърдена българска медийна група. За първи път, това е по-любопитното вече.
Огнян Стефанов: Разбира се това ще бъде отричано до последно ..
Водещ: То е ясно, то вече е отричано.
Огнян Стефанов: Да. И няма как да се очаква някой да излезе и да каже – да, ние правим нещо, което е проект, свързан с еди кой си. Такова изречение или такова признание е абсурдно да се очаква, че ще последва или въобще ще съществува. Обаче присъствието на, ако говорим конкретно за лицето Алексей Петров, нашумяло през последната година и половина още и като Трактора, е очевидно дори само от рекламата на тази нова медия, която …
Водещ: Спокойно я назовавай, ще платим глобата, която се рекламира..
Огнян Стефанов: … както и да се казва.
Водещ: И аз не си спомням в момента.
Огнян Стефанов: Аз тука не искам да коментирам професионалната част, защото не е моя работа. Професионалната част е въпрос на умения на екипа, на създателите, на тези, които ще го правят. Това си е отделна тема. Агресивността, с която се тръгва, която се демонстрира, в рекламата този юмрук, аз мисля, че малцината, които имат основание, мотив и право да говорят по този въпрос..
Водещ: Ти познаваш юмруците в журналистиката, защото беше смазан буквално…
Огнян Стефанов: … спокойно можеха да сложат чук…
Водещ: Да, юмрук с чук.
Огнян Стефанов: Юмрук с чук, просто щеше да е прекрасно, щеше да е като портрет на лицето, което наднича зад този проект, според мен. Тук не ангажирам никой, това си е мое лично мнение. И защо смятам аз така. Налагаш нещо, което трябва да разбие останалите, което трябва да умори останалите, което трябва да разбие пазара, ти не налагаш нещо, което читателите да преценят, да оценят, да приемат – ок. Всичко би било нормално. Не, ти идваш да разбиваш, да унищожаваш. Да унищожаваш другите. И веднага се сещам за една случка от има-няма 7-8 месеца, може би, 9 да са станали, не е толкова важно. Когато ми се най-неочаквано по телефона ме потърси първо Кристина Патрашкова, главен редактор на "Галерия", с която не бях се чувал от много време и нямах основания да се чувам, за да ми каже, че Недялко Недялков много държи, също ме търси, да ме чуе. Това беше в навечерието, когато трябваше да излезе първия брой на вестника, който …
Водещ: На тоя вестник, чиито издател ..
Огнян Стефанов: Да. И в този недълъг разговор по телефона г-н Недялков ми каза, започна с това, че иска да ми помогне. И аз изразих искрено учудване и изумление от това, че точно те искат да помогнат, след като чрез вестник "Галерия" срещу мен и срещу моето семейство и срещу хора, с които работя бяха изсипани толкова (?) помии, че просто Ниагарския водопад ряпа да яде. И казах, че съм много изумен точно те да искат да ми помогнат. Той ми каза – ако работиш с еди кой си, там назова едно лице, ако започнеш работа с него, ще те унищожа, ще ти унищожим бизнеса, ще те съсипа и т.н.
Водещ: Което не е голяма изненада, защото г-н Недялков това си го позволява и в публична среда, пишейки задочни писма.
Огнян Стефанов: Питам – заплашваш ли ме, той казва – не. Казвам – толкова помия се изля срещу мене. И тогава той ми казва – това е бизнес, не го приемай лично, това е бизнес. И аз разбрах, че обливането с помия в България е вид бизнес.
Водещ: Това е много цинично, но за съжаление то беше институционализирано точно от медиите, към които за съжаление към които техен родоначалник се води самия г-н Недялков. Това е. Наистина е бизнес. Той е прав човека.
Огнян Стефанов: Аз няма да коментирам нито качествата неговите, нямам такова основание, аз не го познавам, ако той е направил тези продукти, ако е участвал в създаването на Уикенд – ок, моите поздравления и т.н. Но едното няма нищо общо с другото.
Водещ: Въпроса е, че той е бил наистина прав с това, което ти е казал – това е бизнес, нищо лично. Нали така беше по филмите?
Огнян Стефанов: Да. И това сега, когато започва по този начин, нека Ники Пенчев и екипа да си имат едно наум за какво става въпрос.
Водещ: Потвърждавам това, което казваш, защото когато срещу мен беше проведена една мащабна кампания точно от г-н Недялков преди години, мойто проучване, което смея да гарантирам, че беше на 100% абсолютно вярно, подкрепено с железни доказателства просто подсказа, че никакви морални подбуди не са водили този човек или групата около него в опита да ме разобличат. Напротив, просто са получили една доста точна и ясна поръчка от хора вътре в структурите на държавата и на службите за сигурност и на най-високите етажи и са я изпълнили. За това става въпрос. Наистина нищо лично. И аз за това запазих чисто в човешки план добри отношения с тези хора и навремето им дадох дума по скандалния случай "Галерия", надявайки се, че най-накрая ще лъсне истината и ще бъдат разобличени хората, които създадоха т.нар. операция "Галерия", но това разбира се не се случи.
Огнян Стефанов: Аз искам и още нещо да отбележа. Това, че г-н Недялков, аз гледах едно негово интервю тук от последните дни, което Сашо Диков върти непрекъснато и повтаря, преповтаря, препотретя и т.н. Той казва, че е добър приятел с Алексей Петров. Аз задавам следния въпрос – Алексей Петров също се афишираше, че той е в приятелски отношения с "Галерия", там той е защитаван, там всички, които са срещу Алексей Петров биват съсичани и т.н. Подобно ли ще е поведението и на новия вестник, който означава, че примерно добрия приятел ще съветва, ще дава информация в новия вестник. И освен това да задам още един въпрос – до сега медиите в България, тука вече не говоря само за кръга около или близък до Алексей Петров, а медиите в България до сега почти не обръщат внимание или не са обръщали внимание на жертвите на октопода. До сега никой не е писал кои са тези хора, какво те са преживели, какво се е случило с тях, за сега имаме само едно категорично даже трескаво говорене – ама това още не е доказано, нищо че има 100 тома обвинения, че еди какво си, еди що си, че се говори така, така, така. Да, но някой потърси ли тези жертви, да разберем те как живеят в момента, тези хора, част от свидетелите, има ли опити за убийства срещу сегашните свидетели. И то опити за убийства след като г-н Петров е излязъл от ареста, има ли опити за сплашване, за договорки с тях, за купуване, за да се неутрализират техните показания и т.н. тоест това като че ли остава в страни. Като че ли това никого не интересува. Единствено нацията трябва да се интересува дали някакъв човек, излязъл от милиционерското училище в Пазарджик щял да се кандидатира за президент или не? Абе стига сте обиждали нацията, стига сте обиждали българите. Дайте, покажете, какво се случва. Какво се е случвало около него. И веднага ще ви дам един пример, който също като че ли остана незабележим от българските медии. Преди няколко дена в САЩ е извършен арест на един човек, който е бил на прикритие в мафията, който се е възползвал от името на ФБР и е извършил маса престъпления и който е издирван от години. Тези обаче двама или трима служители на ФБР, които са работили с него и които в определени ситуации са го прикривали, заради това, че ползват от него информация за други, те са арестувани много преди него. Те ще си получат сега заслуженото и ще лежат в затвора не знам колко години, там съда ще определи, но този човек го очаква доживотна присъда за това нещо. Тука някой прави ли тези сравнения? Някой тука казва ли, че миналото лято през август месец една адвокатка, една много известна адвокатка в САЩ е осъдена на 14 години ефективно да лежи в затвора за това, че е препредавала неща от своя клиент, който е в затвора, на негови близки и хора от неговия кръг и т.н. И когато се доказва, че … тя отрича, че това е така, и когато се доказва, че е така, само за това, че тя е излъгала в съда се счита и първоначалната присъда от 3 години, тя е казала – на ръце ще ги излежа. За тази обида тя получава 14 години ефективно.
Водещ: В България знаеш, че адвокатите дори е срамно да ги попиташ дали сътрудничат на мафията освен, че я защитават. Дори е срамно да ги попиташ.
Огнян Стефанов: Искам да кажа, че тези примери някак си остават встрани.
Водещ: .. обаче службите за сигурност в България спокойно през годините работиха в полза на организираната престъпност, разпределяха пазара, но никой не задава тези въпроси.
Огнян Стефанов: Ами службите за сигурност у нас сигурно имат много грехове, сигурно много грехове, както имат и медиите и журналистите, в това число не изключвам и себе си в това число..
Водещ: Нито пък ние, всички.
Огнян Стефанов: .. и съдебната власт и т.н. и прокуратурата, но това може да се … това е поправимо. Винаги имаш шанс съдебната власт, разследващите органи да поправят поне част от греховете, които са сторили, поне част от тях да ги направят, за да може обществото наистина в един момент да изпита поне известно удовлетворение, че някаква справедливост съществува.
Водещ: Добре. Понеже ти спомена преди малко, как е възможно медиите в България да се вълнуват изключително много от кандидатурите на Меглена Кунева и Алексей Петров за президенти при положение, че според всяко едно социологическо проучване, което съм видял до момента публикувано в българската преса, те двамата общо имат около 2% общо. Единия има 0.5, другия 1.4. Това е. Меглена Кунева и Алексей Петров. А те са може би най-коментираните, заедно с хипотетичния химерен кандидат на ГЕРБ.
Огнян Стефанов: Аз не бих поставил тези двама души един до друг, защото те са несъпоставими. Независимо какви са процентите на одобрение, те са несъпоставими по простата причина, че Меглена Кунева е с класи над човека, за който е, над Петров, и аз даже си спомням нееднократно Татяна Дончева беше казала – абе оставете човека, той е един милиционер, той е завършил едно милиционерско училище. Аз също считам, че самото обсъждане на неговите амбиции, на амбициите на кръга около него е доста обидно.
Водещ: Но със сериозна медийна подкрепа..
Огнян Стефанов: И за вашите зрители и за обществото и всички.
Водещ: Но със сериозна медийна подкрепа сме длъжни да кажем, че тези амбиции стават поне сериозни що се отнася до нови политически проекти, политическо инженерство. Ето сега изведнъж се създаде някакво второ дясно пространство в лицето на г-н Софиянски и г-н Бакърджиев. Те искат да възродят синята идея, искат да бъдат фактор на тези избори. Защо не, ако имат една по-сериозна медийна подкрепа…
Огнян Стефанов: И тези, които …
Водещ: Ще позабравим част от модела Софиянски и крадливия модел на дясното и ще гласуваме пак за тях, какво толкова.
Огнян Стефанов: Това е просто възползване от ситуация, според мен. Никой от тях не взема нито този човек, нито кръга около него на сериозно, обаче биха се възползвали от ситуация, тоест от някаква полза.
Водещ: Не, те го дават, тоест те са там…
Огнян Стефанов: Това са допустими някакви игри в политическото пространство, но и самите те, както и най-близките до него, аз съм дълбоко убеден, познавайки някои от тях нелошо, аз съм дълбоко убеден, че те просто вечер, когато си лягат го презират тежко. Защото те знаят, че той е такъв, какъвто е, той знае, че е такъв, какъвто е. Разбира се, комплексите му го карат да иска още, още и още. Как да се постигне – ако не може по друг начин – чрез агресия.
Водещ: Добре. Завършваме така анализа на Огнян Стефанов. Колега журналист, издател и автор във вестник Торнадо, както и в много други български медии. За съжаление неговия анализ не е просто анализ на журналист, а е анализ на човек, който е бил и жертва на нещата, за които говори. Нещо, което е много тъжно за българската действителност, защото ако наистина с нещо се различаваме от ЕС и приличаме на страните от третия свят, включително и на Русия е насилието и опитите за насилие, морално и физическо, върху български журналисти и медии. За съжаление обаче тези опити продължават и в наши дни, а ще продължат и занапред във времето. 

Leave a Reply