Интервю с Весислава Антонова, в. “Капитал”

Дарик радио, България следобед | 2010-02-12 

Водещ: Сега започва медийният час, спомняте си, такава рубрика съществуваше преди няколко месеца, след това я прекъснахме. Сега отново в ефира на Дарик ще можем да си говорим за медии, не само новини, основно коментари. Ако искате да се включите и вие, разбира се, че е възможно: 984 983 ни е телефонът, ако решите, че има какво да добавите. Иначе, каква седмица мина, какви новини и на кое да обърнем внимание – днес за това ще си говорим с Весислава Антонова. Това е медийният репортер на в. „Капитал”. Веси, здравей? Започваме новия вариант на тази рубрика именно с теб, а пък твоето идване съвпадна с новината, че…
Весислава Антонова: А защо именно с мен…
Водещ: Приеми го като… какво да кажа, като комплимент от страна на Дарик. Идването ти съвпадна и с една новина. Мен ни в клин, ни в ръкав доста хора ме питаха какво става с Милен Цветков. Аз нямах никаква идея, но…
Весислава Антонова: Милен Цветков е популярно лице от телевизията, абсолютно логично е да те питат какво става с Милен Цветков, още повече, че хората, които са обичали да го гледат сутрин и харесват неговия дори хумористичен подход към по-сериозните теми, по-саркастичен, дори по-заядлив бих казала, сигурно им липсва, а пък той от една седмица не е партньор на Лора Крумова по Нова телевизия в сутрешния блок.
Водещ: Дойде новината, че Никола Стойнов е новият водещ. Тази новина е буквално от днеска, от преди няколко часа.
Весислава Антонова: Да, така е. Миналата седмица много сайтове, много медии пишеха, че до Лора Крумова ще застане моят колега Иван Михалев от в. „Капитал”. Да, имаше такава идея, но очевидно Иван в се пак ще бъде по-полезен във в. „Капитал” с неговите разследвания, за които той дори спечели наградата „Черноризец Храбър”.
Водещ: Милен Цветков остава в Нова телевизия, това е ясно, беше няколко пъти казано. Не знам доколко е шега това, че щял да прави блог. Ние опитахме да говорим с Милен, Милен отказва да разговаря официално.
Весислава Антонова: Аз бих ти казала само, ако искаш моя по-непосредствен и моментален коментар, че аз съм много учудена от това, че Милен Цветков би си направил блог.
Водещ: Това може би беше шега, която някои не разбраха. Шегата е с Бареков очевидно.
Весислава Антонова: Аз деля блоговете на два вида – на такива, които са сериозни, на журналисти, които са успели да направят сериозни блогове, Иво Инджев прави един такъв сериозен блог, Иван Бедров прави такъв сериозен блог, в които има полезни политически, по злободневни теми коментари. Има и блогове на журналисти, в които те по-скоро дават воля на въображението си и по-скоро представят на аудиторията си някои свои хобита. Те са по-несериозни блогове, там може да има стихотворения, може да има закачки, може да има шеги, може да има рецепти и всичко останало. Така че не бива да се слагат блоговете под един знаменател. Безспорно има успешни журналистически блогове, но има и такива, които са чисто забавни. Очевидно тези журналисти имат и повече свободно време да пишат в тях, защото за да създадеш един такъв блог, ти трябва да имаш свободно време и поне минимум два пъти в седмицата да пишеш в него, защото иначе той не би имал смисъл, и никой не би влизал в този блог. Причината, поради която такива популярни лица от телевизията си правят блогове е съвсем проста. Те просто клонират имиджа си. Ако не си популярен или много известен, защо пък е нужно да правиш блог, ако той няма да е посещаван.
Водещ: Това е, когато си имал някакво влияние…
Весислава Антонова: Използваш кредита на доверие, който са ти дали зрителите и…
Водещ: Притеснението, че известно време ще си встрани от интереса им и може би ще те забравят също не трябва да се пренебрегва. Но какво се случва със сутрешните блокове? Кажи ми от твоя гледна точка, двама емблематично водещи на сутрешни блокове смениха кажи речи работното си място. Сега, единият остава в медията, смени деня, другият напусна медията, говоря за Милен Цветков и за Барков, какво се случва със сутрешните блокове?
Весислава Антонова: Очевидно сутрешните блокове изживяват своята криза. Аз съм 100% сигурна, че мениджърите на големите ефирни телевизии, програмните директори са направили своите сериозни анализи преди да стигнат до махането на тези лица. Независимо кой при какви обстоятелства, аз не искам чисто злободневието и задкулисието да коментирам кой по какви причини е махна, но има една основна видима причина, поради която според мен тези журналисти, пък и включително Коритаров в по-задна дата. Хората сутрин очевидно вече не искат да слушат сложни, сериозни политически караници и теми. И мениджърите на програмите е трябвало да вземат радикално решение такъв тип водещи да няма. Не мога да кажа дали телевизията и аудиторията ще спечелят или загубят от това. Като журналист мога да кажа, че ще загубят, защото, за жалост, в телевизиите остана твърде малко място за сериозна политика и анализи. А всичко, което се случва в България заслужава да бъде коментирано, обяснявано на хората и да бъде показано от различните възможни гледни точки. През последните няколко години обаче сериозната политика емигрира в сутрешните блокове. Ти знаеш как се надбягват един и същи политици, дори самият ти, когато те канят, казват, викни ме след 5 мин., защото сега съм в Нова… Сутрин очевидно хората не искат да гледат. И първото пропукване се видя с махането на Николай Бареков и „На барекадата”. От няколко месеца Ана Цолова е сама и рейтингите, каквито ще и да са те, но има една агенция, на която всички се доверяваме, ние и рекламни агенции и прочие ползватели на рейтинги, показват, че рейтингът на сутрешния блок на Би Ти Ви се е покачил с почти един път и половина повече. Което означава, че формулата, в която отсъства сериозната политика и сериозното политическо каране и говорене, работи по-добре пред обществото.
Водещ: Добре, как обясняваш тогава, че в БНТ1 блокът общо взето не търпи промени, и въпреки това държи и дори успя да надмине Нова телевизия в последните месеци? Там продължава да има това старото канене, каненето на политици…
Весислава Антонова: Отдавам го на навика все пак на определен кръг от аудиторията…
Водещ: Все пак консервативна медия…
Весислава Антонова: Това е чудесно, че медията има по-висок рейтинг, но нека не забравяме какъв тип хора гледат телевизиите. Профилът на всяка телевизия, на аудиторията й е различен.
Водещ: Факт.
Весислава Антонова: По-възрастни хора гледат БНТ. Те са активни, интересуват се от политика, на тях са им нужни тези теми. Аз много уважавам колегата Виктор Николаев, мисля, че той прави също добри, сериозни разговори сутрин и аз самата обичам да следя разговорите му с политиците. По-политематичен е техният блок, по-класически. Има нещо за култура, има нещо за политика, има нещо социално. Мисля, че те имат доста голям успех и с това, че след сутрешния блок веднага сложиха и здравното си предаване, което задържа аудиторията – тази, която се интересува от сериозно политическо говорене, по-възрастните хора, активните възрастни хора, които следят тези теми, които се задържат да гледат и здравното предаване и от тази гл.т. е добре подреден този сутрешен техен пояс. С Би Ти Ви и Нова телевизия обаче нещата не седят така и телевизиите там, и двете телевизии се стремят към по-млада аудитория, към по-активна, по-богати, работещи хора, затова те и правят толкова промени. Затова и студиата им дори изглеждат по различен начин. Те са по-цветни, има дори достатъчно много сервизна информация. Друг е въпросът, че дори и разговорите, които аз съм водила с мои приятели, които се опитват да гледат сутрешни блокове, сутрешният блок по телевизията повече се слуша, отколкото се гледа. И това е по простата причина, че българските телевизии взеха този модел от информационни радиостанции като Дарик и от Хоризонт, които безспорно имат най-силните сутрешни блокове, които правят такива и продължават да правят сериозни политически разговори, преглед на печата също. Разликата обаче между телевизията и радиото, защо според мен сутрешните блокове на двете радиостанции са толкова успешни, а пък при телевизията не е чак така, и не може толкова автоматично да се премести този модел на сутрешното радио, просто радиото е много по-динамично, мобилно и може да реагира веднага. Ако твой гост политик засегне друг политик, който не е в студиото, ти веднага можеш да го набереш по телефона и да покаже другата реакция, да включиш много различни гледни точки. Докато телевизията много тромаво реагира в такива моменти. И няма смисъл да включва хора по телефона, защото телевизията е визия, защо някой да ти говори по телефона.
Водещ: Много ми е любопитно, как смяташ, накъде ще отиде политиката, след като я изтласкат от сутрешните блокове и какво ще се случи с цялата програма? Не случайно един човек от вестник и един човек от радио си говорим за телевизия.
Политиката лека-полека е изтласкана от сутрешните блокове, къде отива обаче, къде й е мястото? В един съвършен медиен свят трябва да е в късните часове, когато човек се прибира.
Весислава Антонова: Точно.
Водещ: Тук обаче виж какво има в късните часове – има забавни програми, сериали, риалитита се задава отново, нови и нови.
Весислава Антонова: Ами това е доста тъжна констатация. Действително е така. Публицистичните предавания, в които има сериозни анализи стават все по-малко, пък аз не мисля, че хората в тази държава имат все по-малко нужда да ги занимават с това. всеки търси обяснение на политическите случки в дадена държава, икономически анализи, какво се случва с парите на хората, какво могат да си купят утре със заплатата си и т.н. Да, тъжно е, че това се случва. Не знам къде ще отида, но очаквам телевизиите, големите, най-гледаните телевизии да ни дадат скоро отговор на този въпрос трябва или не трябва да има политика. И дай боже е, да има политика и да има такива сериозни аналитични предавания, и те да са на своето място – в края на деня, когато се е натрупала достатъчно информация, която да бъде анализирана и да бъде представена през различни гледни точки и коментирана съответно. Разбира се, не можем да кажем, че съвсем отсъства, защото ако се загледаме в програмната схема примерно на държавната БНТ, която изпълнява обществени функции, тяхната късна вечерна новинарска емисия представлява един по-разгърнат аналитичен блок. Там не се показват само новините, а те се и коментират. Мисля, че това е един добър модел, и на неговата основа биха могли да се появят такива предавания и в частните телевизии, които естествено са по-комерсиални, но те ще намерят пресечната точка между комерсиалното и сериозното и така или иначе ще предложат това, което е нужно на аудиторията и. За жалост обаче, в частните медии аз не виждам да се задава такъв проект. Защото както ти правилно отбеляза, ни предстои един дълъг, дълъг сезон на различните риалити формати – било „Биг Брадър”…
Водещ: Виж парадокса, БНТ, която е считана за най-ретроградната и консервативна телевизия, да ме извиняват колегите, много ги обичам, ама такова е мнението, всъщност предлага най-модерната новинарска емисия вечер и адекватен сутрешен блок сутрин.
Весислава Антонова: Ами нормално е. Аз сам ода ти кажа, че според мен една медия да е консервативна това е по-скоро ценност и е хубаво…
Водещ: Наистина се оказва, че е така.
Весислава Антонова: И наистина оператор, който се стреми да изпълнява обществени функции по-скоро е добре да бъде консервативен и все пак да държи на тези чисто новинарски, програмни, сериозни, аналитични ценности в журналистиката. Защото ако не го прави държавната телевизия, би било много страшно. Аз също много съм критикувала БНТ в свои текстове, също съм си навличала бих казала и критично пък тяхно отношение към мен, но в интерес на истината бих казала, и тук в защита на националната телевизия, че ако.. представете си само за миг, че я няма, какъв би бил фонът, медийният фон в България? Какъв би бил фонът на медиите в България, ако я нямаше БНТ, за да създава все пак консервативен, уж, по-неразчупен фон, по-различен?
Водещ: Имаше един момент, и този момент пак ще дойде, и пак ще дойде, и пак ще дойде, в който двете големи частни телевизии, Би Ти Ви и Нова, се дублират в почти всичко…
Весислава Антонова: Битката за рейтинги е толкова ожесточена и освирепяла между тях, че…
Водещ: С два танцувални формата, два формата, в които избират някой, който може да пее или танцува, отново се задава нещо такова, старото добре познато „Биг Брадър”, не знам как наречено „Фемили” – няма ли изхабяване вече в тези неща?
Весислава Антонова: Ами след като аудиторията гледа и след като…
Водещ: Какво да прави тя…
Весислава Антонова: Ами хайде нека тогава да не говорим за аудиторията, но за рекламодателите, които пък гледайки коя е аудиторията, решават да си дадат парите и да ги инвестират. След като има спонсори и рекламодатели за тези предавания, очевидно формулата им все още не е съвсем изхабена и работи. Но аз друго исках да ти кажа. Не забеляза ли, че в гърба на Нова телевизия и на Би Ти Ви в момента дишат други две телевизии – ПРО.БГ и ТВ7, които също излъчват в ефир, които също имат претенции да гонят високи рейтинги, съответно и рекламна печалба и си представи какво ще стане. Първо, ще ти кажа, че рейтинги, каквито Би Ти Ви прави и сега по 22.5; 23 дори, ще бъдат мечта. Такива рейтинги повече няма да има със засилването на програмните схеми на тези два нови играча. При все че Би Ти Ви и ПРО.БГ съвсем скоро ще бъдат в един отбор.
Водещ: Сделката за Би Ти Ви, да.
Весислава Антонова: Това абсолютно отговорно го казвам, това е така, то не е тайна вече за абсолютно никого.
Водещ: Тогава една от тези две телевизии трябва да реши какво да се промени, защото ще бъдат две ед накви под една шапка.
Весислава Антонова: Да, любопитно е.
Водещ: Накъде ще отидат нещата.
Весислава Антонова: Да, компанията на…
Водещ: Там е пълно с журналисти, с хора, с които…
Весислава Антонова: Но ето, че и ПРО.БГ има риалити формати. И в известен смисъл форматът на „Биг Брадър” през този сезон доста ще наподобява формата на „Съпрега на заем”…
Водещ: Точно така, да, не мога да се сетя как е точно, сещам се за какво говориш…
Весислава Антонова: Там дето ще се разменят, майката отива…
Водещ: При едните…
Весислава Антонова: А бащата при другите, и така. … И там ще показват също семейства, т.е. пак ще има претенции да прави дисекция на обществото, на семействата, с неговите проблеми и т.н. Има заложени доста бомби, PR-бомби в основата на този сегашния сезон на „Биг Брадър” и мисля си, че той ще бъде доста успешен. Хората обичат да гледат зрелища, обичат жълтото.
Водещ: Тук бих поспорил. Защото една от продукциите, която минава за успешна, това предаване с детектора на лъжата, е доста на ръба на общественото мнение си мисля лично аз по коментари. Едни обичат да гледат такива неща, други намират, и затова намират утеха в турските сериали. Аз съм сигурен, че ако някой беше питал преди 4 години българина би ли гледал турски сериал, 90% щяха да кажат – няма да гледам турски сериал.
Весислава Антонова: Ами ето, че сега ми казваш нещо интересно, което аз с удоволствие бих проверила. Дали аудиторията на турските сериали и аудиторията на риалити формата като „Биг Брадър” е една и съща и дали се припокриват. Това е доста интересно да се направи. Не мога на прима виста да ти отговоря, защото най-малкото пък е добре да се обърнеш към социолози, към пийпълметрични агенции и да го провериш, но това да, доста интересно е дали се припокриват тези аудитории. Разбира се светът на тези турски сериали е доста хармоничен, доста захаросан, много красив, хората са добре облечени, живеят в красиви домове. Те представят един микромодел на мечтания свят на хората. Защото всеки един средностатистически не българин, а човек, иска да бъде щастлив, да изглежда добре, да де добре облечен, да има любов и т.н. Такъв е моделът обаче на „Биг Брадър”. Там е много по-екстремно, там хората се обиждат, там хората си крещят, там хората се мразят, изневеряват, говорят си зад гърба и ни представят грозната страна на нашия живот. Възможно е и наистина да няма припокриване между аудиторията, възможно е пък аудиторията, която гледа „Биг Брадър” съвсем изтерзана, с изтерзана душа, да иска да утеши душата си, гледайки един турски сериал.
Водещ: Да, особено ако този турски сериал попадне между новините и „Биг Брадър”. Изтерзаният, успокоеният, изтерзаният – нещо такова, синусоидата ще е такава. Това е целта на тази нова форма на предаването, което захващаме отсега. Ние разбира се в един разговор нищо не можем да изчерпим, и си обещаваме всеки петък заедно със слушателите, днес не можахме да ги включим, защото трябваше да започнем, да задвижим нещата, ще създадем един такъв клуб от журналисти, които ще си коментираме медиите в България. Това нещо ще има и своя визия в ДарикНюз, сайта ни, където слушателите ще могат да коментират, така че…
Весислава Антонова: Интерактивна рубрика.
Водещ: Точно така. Днес със Весислава Антонова от в. „Капитал” започнахме този нов вид на медийната рубрика в следобедния блок. Веси, много ти благодаря за това участие. Сега разбра ли защо я започнахме с тебе?
Весислава Антонова: Ами горе-долу да, дано сме били полезни и сме накарали хората да мислят в различни посоки и да анализират това, което гледат, да не го гледат безкритино.
Водещ: Благодаря ти за това участие! 

 

Leave a Reply