Интервю с Владимир Жеглов, изпълнителен директор на Dir.bg: Как са защитени големите интернет портали при технически аварии

БНТ, Денят започва | 2010-03-16 

Вижте видео от интервюто (от интернет страницата на БНТ)

Водещ: Огромни поражения за няколко големи информационни компании има след пожара, който се случи през уикенда в телефонната палата на ул. „Гурко” в центъра на София. Видях го тогава като съобщение, но не ми направи огромно впечатление. Но се оказва, че щетите са огромни, много потребители не могат да влязат в страницата на най-големия български портал Dir.bg, да не говорим, че хората нямат достъп до електронните си пощи, въпреки че току-що разбрах, май че това вече е възстановено тази нощ. Владимир Жаблов, изпълнителен директор на Dir.bg, най-големия български портал, е в студиото, добро утро! Да кажа в началото, че търсихме „Виваком” – отказаха коментар. Доколкото разбирам от вас тече там някаква смяна на собствеността и всъщност вашият договор за експлоатация на тези сървъри, заради които имате този срив с „Виваком” ли са или с някой друг?
Владимир Жеглов: По принцип договорът е с БТК-Нет от вече почти 10 години, така че самата смяна на собствеността си върви. В момента първоприемникът е „Виваком”.
Водещ: Проблемът е, аз ще вляза на страницата на Dir.bg, вие сте започнали да възстановявате, предполагам и другите пострадали, последното съобщение е от 23.03, достъпът до хостинг услугите. Преди това вчера късно вечерта сте възстановили електронните пощи, защото много хора се обадиха, притеснени, не могат да си ги ползват, дали тази информация се съхранява. ОК ли е всичко поне с електронните пощи?
Владимир Жеглов: Абсолютно всичко е ОК като запазени данни. Може би това, че ние паралелно записваме цялата информация на отдалечени сървъри…
Водещ: В друга сграда?
Владимир Жеглов: В друга сграда. Дава шанс всичко да бъде възстановено без абсолютно никакви загуби.
Водещ: А защо се твърди, че… Много гневни коментари има в интернет, че такова чудо по света не се е случвало – дейта център, така ли се нарича?
Владимир Жеглов: Локейшън център.
Водещ: Не се е случвало. Ето и премиерът каза, че по-тежко от войната не е било. По време на войни сигурно се случва да изгори такъв масив. Къде е проблемът?
Владимир Жеглов: Въпреки че и там има бункери и т.н. За нас наистина може би звучи малко като виц да стане пожар в телефонната палата, една от най-първокласните като охрана и защита сгради в България от царско време. И другият виц е Dir-а да спре – нещо, което никога не се е случвало, но очевидно и това е възможно.
Водещ: Вицовете оживяват. А на какво се дължи? Имате ли първоначална информация за този гаф, проблемът в противопожарната система ли е или в това, че сте си избрали да си държите техниката в телефонната палата просто?
Владимир Жеглов: При всички случаи, за да се стигне до такова нещо има може би низ от проблеми, случайности и т.н., но за нас случайността да се случи такова нещо рискът е някъде около едно на 20 млн. Това е при условие, че няма умисъл и че са спазени всички мерки за пожарна безопасност, което очевидно…
Водещ: А има ли умисъл и спазени ли са всички мерки за пожарна безопасност, какво подозирате?
Владимир Жеглов: Това е нещо, което очевидно трябва да се разследва, но не би трябвало да е възможно да се случи.
Водещ: Вие сте питали, интересували сте се какво…
Владимир Жеглов: Да, възникнала е искра, не е отреагирано своевременно и в момента, в който нещата са били извън контрол, а може би не е имало кой да ги контролира, вече са се намесили с риск да пазят сградата съвсем професионално служителите на пожарната охрана.
Водещ: Рекламодатели, ползватели на електронни пощи, хора, които по някакъв начин биха желали да си търсят дори обезщетение, какво им казвате, какво им отговаряте? И вие самите ще търсите ли такова?
Владимир Жеглов: За радост, всички потребители, една голяма част от потребителите се отнасят с голямо разбиране, защото наистина…
Водещ: Някои си псуват…
Владимир Жеглов: Да, но в края на краищата това е един доста сериозен форсмажор за нас. Въпреки че идеята да бъдем в такова място е защита на форсмажора. Това наистина, което сме успели да направим е да спасим цялата информация.
Водещ: Всъщност идеята да има такива зали, или как да ги нарека, помещения е точно, за да се предпази информацията от загуба, от щети, от пожар, така ли?
Владимир Жеглов: Точно така, да се предпази техниката, информацията и т.н. И добре, че в случая ние сме запазили цялата тази информация съвсем паралелно, отделно, на друго място.
Водещ: Къде?
Владимир Жеглов: В отдалечен сървър. Може да се каже, че част от нещата са били дори не в страната, за да имаме сега възможността да имаме в рамките на днешния ден Dir отново.
Водещ: Няма да казвате къде да не стане пожар на другото място.
Владимир Жеглов: Няма как да стане. Вече…
Водещ: А има различни версии или това са вече фантазии според вас, че може пък и да не е случайно, защото именно в Dir.bg анонимни разработки срещу политици са се появявали през годините. Даже има припомняне, че порно клипчето с адреналинката Яна е тръгнало първоначално от линк, тръгващ от Dir.bg. Разсъждавали ли сте около това? Или около смяната на собствеността? Някакъв мол се твърди, че ще има. Или това са от мухата слон.
Владимир Жеглов: Трудно е да се мисли каквото и да било. Може да се предполага абсолютно всичко. Ние сме в голяма степен изцяло независима, свободна медия и от тази гл.т. не че не е възможно, но просто не искам да си го мисля. 

Снимка: Вестник "Капитал"

One Response to “Интервю с Владимир Жеглов, изпълнителен директор на Dir.bg: Как са защитени големите интернет портали при технически аварии”

 1. xff Says:

  Г-н Владимир Жеглов е от 2-ро главно управление на ДС. Наляха му пари руските другари, както винаги, затуй му е лесно да равива “бизнес”. Едно време Луканов раздаваше куфарчета с пари, отпечатани в Русия, за да се внедрят навсякъде тия назначени бизнесмени – рубладжии. Иначе основната задача специално на тия “свободни, български” интернет медии е да прокарват руската пропаганда – затова им плащат. То си личи дори само по заглавията, които изнасят на първите си страници.

  Доказано проруски и платени от там са още:

  News.bg
  Dnes.bg
  Darik
  Focus-news
  ……..и още много други.

Leave a Reply