Интервю със Стоян Стоянов, председател на Българското дружество за връзки с обществеността, за публичността около Кралската сватба

БНР, Преди всички I 29.04.2011

Чуй аудио запис на интервюто

Водеща: Стигнахме в "Преди всички" до събитието на деня и на века, както го определиха вече. Кралската сватба в Лондон. Първият ми събеседник е г-н Стоян Стоянов, който е председател на Българското дружество за връзки с обществеността или с други думи човек специалист по публични комуникации. Здравейте, г-н Стоянов.
Стоян Стоянов: Здравейте.
Водеща: Между другото, заговори се, разбира се, и за този аспект, пиар аспектът на тази кралска сватба. Появиха се и съвсем конкретни проучвания, които показаха например, че сватбата е увеличила популярността на кралското семейство. И около колко, 63% от анкетираните смятат, че Великобритания би била по-зле без монархия. В този смисъл според вас тази кралска сватба е успешна от пиар гледна точка?
Стоян Стоянов: Със сигурност всички новини, които се появяват в последните седмици и шумотевицата покрай кралската сватба се отразяват добре от публична гледна точка. На монархията в Британия и на кралската институция. Пред кралската институция в Англия през последните години предизвикателството беше доста голямо, тъй като всички ние знаем за проблемите, които имаха, почвайки още от нелепата смърт на Даяна. След това с новата сватба и на престолонаследника. Така че със сигурност това се отразява добре. Ние не трябва да разглеждаме ситуацията толкова самоцелно. Дали това увеличава популярността. Дали туристите в Британия ще се увеличат и дали продажбите на магазините и на кралските сувенири ще бъдат повече. Със сигурност аз си мисля, че за тази сватба и принц Уилям и Кейт Мидълтън са нещо ново и носят едно ново звучене на цялата кралска институция в Британия. Тъй като са млади, усмихнати и все пак има и някакъв прецедент. Т.е. кралската институция винаги и е целяла да свързва хората със синя кръв. А в конкретния случай с Кейт Мидълтън не е точно така.
Водеща: Т.е.има едно обръщане на визията? Може да бъде видяна през други очи една част от кралската фамилия? Или може да бъде началото на един такъв процес на промяна?
Стоян Стоянов: Аз си мисля, че нещата трябва да ги разглеждаме комплексно. Със сигурност колегите и пиар специалистите, които работят за самото събитие и за кралската институция, имат сериозно предизвикателство, тъй като трябва да решават проблеми, натрупани в миналото. А и всъщност цялостната организация на работата с медиите е много, много трудна в конкретния момент.
Водеща: Да. Смятате ли, че работата ще бъде трудна, но да речем, че Кейт и Уилям биха понесли на плещите си? Ако трябва дори отново да се върнем назад към случилото се с майката на Уилям лейди Даяна. И така трудния период в общуването с медии и цялостно ситуацията. Би ли могла да се пренесе…?
Стоян Стоянов: Моите наблюдения показват, че има сериозно различие в както отношението на медиите към младата двойка и към самата институция в Британия. Все още, ако мога така да кажа, жълтите вестници или таблоидите не са се сериозно захванали с това да търсят компромати.
Водеща: Добронамерени са, така ли да кажем?
Стоян Стоянов: Просто не могат да намерят, да. Мисля, че са добронамерени. Със сигурност обаче трудното предстои след самата сватба и в началото на семейния м живот. Тъй като това да бъдеш кралска особа или бъдещ престолонаследник и неговата половинка е много трудно. Ти си под светлината на прожекторите постоянно.
Водеща: Не се ли мина някаква граница? Защото всеки път ми прави впечатление, аз не знам дали ви е направило впечатление, че бяха под някаква форма цензурирани по-критични коментари, оценки, анализи, свързани с предстоящата сватба. Включително една австралийска телевизия беше заплашена, че ще й бъде отнета акредитацията, ако не махне предвиден някакъв сатиричен елемент, момент като част от предаването на тази церемония и представянето на церемонията.
Стоян Стоянов: Аз съм сигурен, че това са по-скоро изключения в конкретния случай. Тъй като когато сравним една кралска сватба и шумотевицата покрай нея с едно голямо корпоративно събития или нещо, което е свързано с бизнес, ние ще видим, че правилата при бизнеса са доста по-жестоки в настоящите времена. Т.е. не мисля, че се ограничават медиите. Напротив. Ние виждаме тук и от България има участие на няколко телевизии и от цял свят. По-скоро си мисля, че те трябва да решават в момента и един проблем, който се появи в последствие. Т.е. ние имаме 1900 госта на сватбата, които са кралски особи, известни личности, но много политически, бизнес лидери проявиха нетърпение и възразиха за това, че те не са поканени. Т.е. тук има един малък кризисен момент, който виждам, че колегите се справят добре с него.
Водеща: А тук всъщност обяснението какво е? Че просто тези лидери не познават протокола и етикета на подобен род събития или просто надценяват така собствената си значимост?
Стоян Стоянов: Може би наистина надценяват собствената си значимост, но аз се запознах с изискванията за това да бъдеш гост на тази сватба. Те са доста стриктни и всъщност местата, както и в църквата, така и на мястото, където се провежда тържеството са ограничени. И те по-скоро са насочили към свои роднини и кралски особи, което е нормално.
Водеща: А как бихте тълкували този опит отново наш, български да станем част от това събитие. Ще има български тоалет там, поканен е еди кой си българин, пък защо не е поканен. Отново някак си търсим себе си и българското присъствие в това събитие.

Стоян Стоянов: За мен това е много интересно, тъй като традиционно отношението на българите към Британия и към британците е сравнително добро. Но те са далеч и ние нямаме по-близки отношения с тях. Може би целият този оптимизъм, който струи от това събитие и надеждата, че хубавите неща предстоят карат българите и съответно и българските медии или българските дизайнери на рокли и т.н. да се асоциират с това нещо и това ми харесва. И мисля, че това е един от добрите аспекти на публичността и на публичните комуникации около цялото това събитие.
Водеща: Т.е. малко хубави неща се случват тук, какво лошо има да станем част от нещо хубаво макар и другаде и по-далеч от нашите граници.
Стоян Стоянов: Точно това е. В публичните комуникации, ние се грижим за това да покажем добрите неща и да ги промотираме по хубав начин. Не винаги е хубаво да гледаме само проблемите, кризите. Хубаво е да имаме моменти като тази сватба.
Водеща: Да. А имаше ли някакъв гаф? Изкушавам се все пак да ви попитам като човек, който вероятно може би задълбочено, но няма как да сте останали настрани от всички детайли, които ти заливаха през последните месеци, свързани с кралската сватба. Някакъв гаф според вас от гледна точка на публичните комуникации?
Стоян Стоянов: Да, конкретен гаф не съм забелязал. По-скоро си мисля, че в един момент с помощта на всички медии, с помощта на големия интерес към това събитие се получи едно преекспониране. Много от хората може би вече почват да се дразнят. Защото конкретно за България ние виждаме, че едната телевизия ще предава пряко, другата специален филм прави, кореспонденти на вестници. Т.е. до някъде хората това ги кара да се чувстват залети с информация и казват техните проблеми не са наши проблеми. Т.е. ние си имаме проблеми тук, какво ще ги реши една сватба във Великобритания.
Водеща: Да, и са прави най-вероятно. Освен ако…
Стоян Стоянов: Да, прави са. Като специалисти по публични комуникации ние работим много с медиите. Виждаме как самите медии се конкурират да бъдат първи. Да изкарат някаква първа информация. Но особено за специалистите това изглежда и малко смешно. Защото в крайна сметка всичко зависи от протокола и от възможностите, които дава кралската институция за отразяване на сватбата.
Водеща: Ами да. Така е. С риск да подразним и нашите слушатели ние ще продължим по темата и след 9:30. Аз ви благодаря за този разговор, този коментар и оценка, който направихте в ефира на Хоризонт.
Стоян Стоянов: Ако ми позволите да добавя нещо. Видях в социалната мрежа Фейсбук статусът на един от известните британци – Беър Грилс, който е водещ на телевизионното предаване "Оцеляване на предела". Той беше споделил в своята страница, че е горд да бъде британец. Въпреки всички шумотевици и т.н., защото вижда нещо хубаво. Това мисля, че е важно. Хората, които се чувстват поданици на кралицата са част от тази държава, те, повечето от тях са горди. И ние трябва да се стремим да имаме неща в България, заради които да бъдем горди.
Водеща: Да си го пожелаем. Благодаря ви. Стоян Стоянов, председател на Българското дружество за връзки с обществеността.

Leave a Reply