Инвентаризация на ефира

сп. Тема | Светослав СПАСОВ | 05.03.2011

След дългата зима телевизиите се заемат с пролетно почистване – едни предавания се носят на химическо, а други тихо се оставят до кофите за смет

В спортните бягания втората позиция се смята идеална за атака на първото място, но в телевизионното тичане нещата не изглеждат по същия начин.
Нова телевизия вече показа с кои нови предавания ще направи пореден опит да измести bTV от лидерската позиция на рекламния и на зрителския пазар тази пролет. След 15 март на мястото на "Стани богат" всеки вторник от 20.00 часа ще се вмъкне рубриката за пътешествия "Метрополис". Неин водещ ще е Живко Константинов, който доскоро бе репортер в "Календар", а продуценти – Милена Будинова и Явор Попов. Досега двамата бяха по-известни с работата си за bTV, където и в момента върви сутрешното им предаване "Денят е прекрасен". През седмицата пък приключи тяхната поредица "Такъв е животът -Приемни семейства", но скоро пак по bTV ще тръгне друга.
Освен с "Метрополис" от 25 март Нова телевизия ще се обнови и с "Аз обичам България". То ще може да се гледа 6 петък от 20.00 до 21.30 часа. От пресслужбата на канала поясниха, че предаването е вариететно геймшоу, подходящо за лежерен старт на почивните дни. В него популярни личности ще отговарят на въпроси, свързани с историята u настоящето на България. Продуцент на "Аз обичам България" ще е Нико Тупарев, но лицето на предаването още се търси. Първоначално се появиха слухове, че водещ ще е Део, но от телевизията не ги потвърдиха. В часа след "Шоуто на Иван и Андрей" пък в делничните дни програмата на "Нова" ще продължава с "На инат", което вече вървя и no TV7. Неговият старт ще е на 21 март, когато пред зрителите отново ще се появят досегашните му водещи – виртуалното магаре Марк 0′Селски и Силвия Драгоева. До тях пак ще свири бенд, чиято вокалистка ще е победилката в тазгодишната "Евровизия" Поли Генова.
От близо 10 години втората частна национална телевизия прави опити да свали първата bTV от най-високата позиция на стълбицата по приходи и аудитория. Нито веднъж досега тя не успя и това като че ли вече започва да се отразява на инвестициите, които двете медии са склонни да направят в програма. Засега от "Нова" неофициално дават да се разбере, че във вечерната програма скоро ще се появи и още едно предаване, а в следобедните часове – друго. Въпреки това вече се вижда, че собственикът на медията -скандинавската компания MTG, тази година няма да харчи толкова пари, колкото даваше досега. В същия период на 2009 г. например праймтайм програмата на "Нова" бе заета от благотворителния
сезон на VIР Brother, в който за хонорарите на Тодор Славков и на Милко Калайджиев се носеха легенди, от авторския сериал "Забранена любов", от "Царете на комедията", от "Пълна лудница" (която впоследствие се трансферира в bTV) и от "Господари на ефира".В същото време скоро no bTV ще се появи точно това, което най-много пали аудиторията в момента. Телевизията на Роналд Лаудер вече анонсира старта на следващия сезон на сериала "Стъклен дом", както и дебюта на "Столичани в повече". Вече се знае и че скоро в играта на играчите ще се включи и Магърдич Халваджиян със свой филмов сюжет. Слави Трифонов пък ще реализира първото българско оригинално кулинарно риалити – Lord of the chefs, чието лице ще е актрисата Елен Колева.
В началото на кризата бе модерно да се казва, че на японски йероглифът за криза означава и възможност.
Стагнирането на рекламния пазар като че ли наистина дава шанс по-добре да се чувстват и онези, според които от всички български сериали, риалитита и формати по-качествено забавлява и отпуска добрият стар класически холивудски екшън. За пръв път от доста години насам през 2011-а Нова телевизия ще остави немалко парче от праймтайм баницата си за два американски сериала – "От местопрестъплението: Маями" и "Хавай 5-0". Новият девети сезон на първия ще се излъчва всяка сряда и четвъртък от 21:00 часа. Вторият пък ще върви във вторник от 21. Другата нова възможност, която кризата подарява на зрителите, е преимуществото да не гледат почти едни и същи програми по най-популярните телевизии. Досега "Нова" и bTV често се изкушаваха да влизат в битката за зрители и приходи със сходни сюжети – "Байландо" срещу "Великолепната шесторка" през миналата есен и VIP Dance срещу Dancing Stars сезон преди това. Тази пролет вече се вижда, че всяка от тях ще търси по свой начин място под слънцето.
След като миналия юни тръгна с голямата кошница на пазар, през тази пролет и най-новата национална телевизия – TV7, като че ли изглежда по-умерена в инвестициите си. Каналът вече обяви раздяла с "На инат" и със "Седмо авеню" на Камелия Воче и Мон Дьо. На тяхно място шефовете анонсираха една нова рубрика – публицистичното токшоу "Пряка демокрация", което трябва да се появи до края на месеца. Неговият водещ ще се избере чрез кастинг, в който телевизията призовава да се включат и хора от народа. Продуценти на "Пряка демокрация" са Стойчо Керев, който прави "Размяна на съпруги" по Pro.bg, и Христо Тучев. Целта на поредния политически формат ще е да активизира гражданското общество и да бъде форум на свободното говорене, казаха те. Токшоуто ще е едночасово и ще се излъчва на живо в делниците от 17.45 ч. Екипът обещава да бъде много активен и във фейсбук, откъдето да набира теми, идеи и мнения.
Както Нова телевизия е склонна да взима програми и водещи от TV7, така и TV7 вече се показва склонна да краде лица от "Нова". Въпрос на време е със собствено предаване в нея да се появи Люба Кулезич. Засега е известно само, че то ще върви в неделя и ще е пряк конкурент за зрители на "Станция Нова", където Кулезич работеше през последната година. Когато нейният самостоятелен проект стане готов, от сутрешната програма на TV7 в неделя ще отпадне Емил Кошлуков, който в момента прави там свой блок. Ексдепутатът ще остане в ефир само в събота, гласят кулоарните клюки оттам.

Стр. 46 – 47, 48

Leave a Reply