“Ю Ес Ей Тудей” ни рекламира, протестите сред атракциите

 в. 24 часа | 31.08.2013 

Американското издание "Ю Ес Ей Тудей" публикува обширен материал за София. Той е озаглавен "Струва ли си пътуването до най-евтината европейска столица?".
Авторката Джейн Кларк разказва, че нощувката в четиризвезден хотел излиза под 100 долара, а вечерята за двама – около 40. Според нея обаче ниските цени са само една от причините американците да посетят малко известната им балканска столица. "Градът е пълен с прекрасни изненади – от жълтите павета в историческия център до частично експонирания 1800-годишен римски град, който лежи под София", пише авторката. Тя споделя впечатления от Витоша, градските паркове, уличните табели, повечето от които написани само на кирилица.
Публикацията коментира и протестите срещу правителството, като пише, че са ежедневни, мирни, но доста шумни. Препоръчва се на всеки да види музея под базиликата "Св. София", храм-паметника "Св. Ал. Невски" и да се разходи по "Витошка". Кларк цитира американския бизнесмен Томас Хигинс, който от 20 г. живее в София. Той споделя, че тя се превръща във все по-модерно място със свой дух, което е спокойно и достъпно. Журналистката разказва и за преживяванията си във фолк клуб, където оскъдно облечените танцьорки и "микс от сръбски и турски ритми, наречен "чалга", привличат новобогаташите".
Ден по-рано София попадна в топ 10 на градовете с най-бързо влошаващо се качество на живот според класация на "Икономист интелиджънс юнит".

Стр. 4

Leave a Reply