Юлиана Иванова, уеб мениджър на bTV: bTV.bg е модерна уеб платформа, ориентирана към потребителя

сп. Мениджър | Цветелина ПЕТРОВА | 2010-04-11 

Новата версия на сайта дава възможност за създаване на самостоятелни сайтове на различни форматни предавания и други основни проекти на телевизията, казва Юлиана Иванова, уеб мениджър на bTV

ЮЛИАНА ИВАНОВА е на 30 години. Уеб мениджър на bTV от февруари 2009 година.
Работи с екип от уеб редактори и специалисти, както и представители на отделите "Новини", "Реклама", "ИТ". Координира работата с фирмите подизпълнители, които отговарят за техническата реализация на сайта. Преди това е работила като уеб мениджър и мениджър реклама и маркетинг в The Sofia Echo.

- Госпожо Иванова, кое наложи създаването на нов сайт на bTV?

- Създаването на нов сайт на bTV е резултат от желанието на медията да се развива по-интензивно и в интернет, като предостави на аудиторията нов медиен интернет канал, който предлага уникално съдържание. Основната цел на новата версия на btv.bg е да привлече още по-голяма част от българските интернет потребители, повечето от които са млади и активни. За целта сме се постарали да направим сайт, който има модерна визия и функционалности, предлага голямо количество актуална информация и интересно видео. Освен това в този вид платформата предлага повече възможности за нестандартни рекламни форми, с което се стремим да задоволим нуждите на нашите клиенти за по-интересно и запомнящо се представяне в интернет.

- В каква насока са основните промени и подобрения в сравнение с предишната версия?

- Една от основните промени е свързана с новата технология, която използваме за видеото и стрийминга (видео на живо). Тя гарантира тяхното по-добро качество и безпроблемно функциониране. Забележителни са промените и в дизайна, който е съобразен с последните графични тенденции при уебсайтовете на големи международни телевизии. Важна за потребителите е и новата структура и подредба на информацията, която улеснява достъпа до многобройните и разнообразни материали на сайта. Това е най-забележимо във видеосекцията, където вече значително по-бързо и лесно можеш да стигнеш до видеата от различни предавания. За нас е изключително важна и потребителската активност. Затова всеки потребител вече има свой профил, в който има информация за качените от него материали и публикуваните коментари. Направили сме и много промени в секцията на "Аз, репортерът", където потребителите вече могат да изпращат видео и снимки по различни теми и да сортират информация по различни критерии. Планираме да направим и други нови функционалности, които да улесняват общуването помежду им, както и да опосредстват контакта им с лицата на телевизията. В бъдеще ще представим влогове на лицата на bTV и форуми към секциите на отделните предавания.
Новост е и че вече имаме възможност да създаваме самостоятелни сайтове на различни форматни предавания и други основни проекти на телевизията, като използваме функционалностите и администрацията на новия сайт. Това ни дава голяма гъвкавост и бързина при създаването на такива страници. За пример мога да дам актуалните в момента проекти – "България търси талант" – www.gottalent. btv.bg, "форт Бояр" – www.fort.btv. bg, и "Стъклен дом" – www.dom.btv. bg. Вече имаме и самостоятелни сайтове на новите канали – bTV Comedy и bTV Cinema, където потребителите могат да открият информация за актуалната програма, видео и акцентите за предавания, филми и сериали.
www.btv.bg е по-богат и по отношение на съдържанието. Публикуваме повече ексклузивна информация и видео, които не са излъчвани е ефир, главно в секция "Новини", но и в сайтовете на форматните предавания и сериалите. Материалите във видеосекцията са представени и организирани по нов начин, така че да са леснодостъпни. Спортната секция също предлага много новини, които не влизат в ефира, както и самостоятелен видеоблок. Предлагаме и по-подробна и дългосрочна прогноза за времето за повече локации. Съвсем скоро предстои да стартират емисии новини и нови предавания, които ще се подготвят и излъчват само на www.btv.bg.
Искам да уточня, че това е бетаверсия на сайта – към нея предстои да се добавят нови функционалности и секции. Скоро ще има обновена секция "фен зона", където потребителите ще могат лесно да общуват помежду си, да намерят информация за лицата и продуктите на телевизията.

- Кога да очакваме форум на www.btv.bg?

- На този етап планираме да има само отделни подфоруми към секциите на отделни ключови предавания, тъй като смятаме, че за потребителите ще е по-интересно да дискутират конкретни теми, свързани с нашите продукции. Ще добавим и нова функционалност, която ще дава актуална информация за потребителите, за тяхната активност – коментари, материали, гласувания.

- Кои са основните ви конкуренти – другите сайтове на телевизии или информационните и новинарски портали?

- В момента www.btv.bg е в топ 3 на най-посещаваните сайтове в България според месечната класация на "Гемиус". Съдържанието на сайта е изключително разнообразно – новини, потребителски материали, много видео, различен тип предавания, спорт, време, хороскопи, анкети, профилирани микросайтове и други. Може да се каже, че btv.bg е портал, който не препраща към външно, а към собствено съдържание, и ние полагаме сериозни усилия постоянно да актуализираме и обогатяваме това многообразно съдържание. На практика това означава, че ние се конкурираме с всякакъв тип сайтове – не само сайтовете на други големи телевизии (които са около 20 места по-надолу в класацията на "Гемиус"), но и с такива, които са изцяло новинарски, както и други, които предлагат видео и потребителско съдържание.

- Можете ли да дадете статистика – колко са дневните посещения, колко уникалните, какъв е профилът на аудиторията ви?

- Според данните в Гугъл Аналитикс" за последната година btv.bg отбелязва ръст от 47,75% при уникалните потребители и 42,47% за видените страници. По последния показател www. btv.bg отбелязва 15% увеличение само седмица след пускането на новата версия. Относно профила на аудиторията на база месечната статистика на "Гемиус" за януари 2010 г. данните са: мъже – 45,3%, жени – 54,7% (57,9% между 15 и 35 години; 36,1% между 35 и 55 години; 6% над 55 години). 72,6% от тях посещават сайта всеки ден. Уникалните ни потребители са 859 442 общо за месеца, посещенията – 3 891 949, а видените страници – 17 553 036.

Стр. 112 – 113

Leave a Reply