Иван Гарелов: Професорите се превърнаха в шутове, а шутовете – в професори

в. Марица, Пловдив | Хенриета ГЕОРГИЕВА | 04.12.2010 

Бих посъветвал Бойко Борисов да изпревари негативния ход на събитията и да направи пълен ремонт на кабинета

Все някога някой от “недосегаемите" ще загази и тогава “чорапът" ще започне да се разплита Водещите имена в телевизиите не се оттеглиха, а ги оттеглиха медийните господари

Иван Гарелов е един от емблематичните журналисти и телевизионни водещи у нас. Човекът-телевизия стъпва за пръв път в БНТ през 1972 г. и дълги години води политическо-информационното предаване Панорама. Създава и популярното навремето вечерно публицистично предаване Екип 4. Бил е шеф на Новини и актуални предавания в Нова телевизия. През 2004 г. става лице на телевизионната игра Вот на доверие по bTV. Освен тв-водещ, Гарелов е и автор на документални и публицистични филми от горещи точки на планетата: Ливан, Израел, Кипър, Афганистан, Камбоджа, Виетнам. Някои от тях са отличени с големи български и международни награди. Многократно е избиран за най-добър журналист и най-добър телевизионен водещ на годината. От тази седмица Иван Гарелов се връща в БНТ заедно с още 4-ма популярни имена, за да води публицистичното предаване Екип 5.

- Кое според вас е събитието на 2010 г.? Или е по-правилно да ви питам за тенденция?

- Тази година трябваше да ознаменува победата във войната с престъпността. Днес се питаме дали тази война не е загубена. Загубена не от МВР, не от прокуратурата, не от съдиите. Тази война я губим всички ние, българите. Но тъй като кабинетът заложи толкова много в тази война, на него се пада тежката отговорност да върне надеждите ни.

- Занимавате се с пиар. Така ли зрелищно трябва да изглежда битката с престъпността?

- Пиарът на борбата с престъпността, който си спретнаха “кинематографистите" от МВР, им изигра лоша шега. Днес хората се питат защо арестуваните са на свобода, само съдът ли е виновен и въобще не губим ли битката с Октопода.

- Ще се отърве ли нашето общество от недосегаеми?

- Значи изгледите да няма “недосегаеми" са обречени на неуспех. Но все някой ден някой от тях ще загази, ще поиска да си го върне и “чорапът" ще започне да се разплита.

- Вярвате ли на премиера и на екипа му? Ще се справи ли Бойко Борисов в ролята на многоръкия Шива? Какъв съвет бихте му дал?

- Бих му дал съвет час по-скоро да изпревари негативния ход на събитията, като направи пълен ремонт на кабинета. И след като сложи подходящите хора, да ги остави да работят, да правят политика, а не да се нагърбва с всичко. Вече му личи, че е преуморен не само физически. Трябва да разхвърли отговорността за управлението върху новите плещи.

- Защо вместо да ни сплоти, кризата озлоби българите? Това национален синдром ли е?

- Не знам защо е така. Другите народи се сплотяват в трудни времена, ние се озлобяваме и се мъчим да се спасяваме поединично.

- Защо у нас все още се слага знак на равенство между разузнавачи и доносници? Ако това е белег на незрялост, кога ще я преодолеем?

- Това не е белег на незрялост, а на липса на държавност.

- Как новото предаване на БНТ “Екип 5" ще се пребори за налагане на сериозна публицистика на екрана? Имат ли хората потребност и сетива за сериозен коментар и анализ, след като ги заливат толкова медийни сензации, жълтини, компромати?

- Ще се преборим със своя пример. Убеден съм, че хората у нас имат потребност от сериозна публицистика. В последно време професорите се бяха превърнали в шутове, а шутовете в професори.
С Милен Цветков навремето създадохме сутрешното предаване в Нова TV и вкарахме политика в него, след което ни последваха всички останали. Очаквам и сега да ни последват, когато искаме да върнем публицистиката в полагаемото є се място – в края на деня.

- Ще ви дадат ли най-сетне шанс да създадете предаването, в което да вложите целия си талант и натрупан опит?

- Връщам се временно в БНТ и не по свой проект. Макар и да съм от създателите на Екип-1 и Екип-4, аз участвам в новото предаване Екип-5 само като водещ, т.е. като изпълнител. Проектът си е на БНТ. А след 2 месеца ще видим. Така че нямам ясен отговор на този въпрос, защото той би трябвало да е адресиран не до мен.

- Докога ще трае кризата за сериозна публицистика в телевизиите? Изяде ли шоуто журналистиката?

- Известно е, че природата не търпи вакуум. Докато някои тържествуват за победата на шоуто над журналистиката, вече започва да се забелязва обратната тенденция. Телевизии, които търсят доверието на зрителите, се връщат към сериозната публицистика и към утвърдените автори. Примерите – БНТ с “Екип-5", Нова ТВ с “Директно" на Карбовски и дори пренадутото завръщане на Бареков в TV7.
Сега си проличава колко глупаво са подценявали българската публика.

- Защо силни имена се оттеглиха? Това принудителна или закономерна емиграция е?

- Не са се оттеглили, а ги оттеглиха. По различни поводи, с различни средства, но това беше съзнателно провеждана политика от страна на медийните господари или пък на техните господари. Много по-удобни са слабите и неукрепнали характери.

- Кой е най-сериозният проблем в електронните медии? Имат ли основание подозренията, че у нас могат да се пазарят медии буквално на кило?

- За какви подозрения говорите! Та един от медийните господари си каза направо, че телевизията е като плод-зеленчук и всичко си има цена. Морковите – толкова, репичките – толкова.

- Гледате ли “Панорама"? Как ще коментирате факта, че предаването – ваша запазена марка, почти не се е променило вече толкова години?

- Не ми задавайте този въпрос. Не е коректно точно аз да коментирам какво се случва в “Панорама". Не съм от тези, които се хвалят, че без тях светът е пропаднал. Ако вие лично имате някакво мнение, изкажете го. Попитайте и други. Но не и мен.

- Дали идващите празници ще отпушат щедростта на българина?

- Не съм привърженик на пилеенето на пари за подаръци по празниците. Това допълнително угнетява хората, когато не им достигат парите, а се смятат задължени към своите близки. Много по-важно от подаръците е да сме мили, честни и добри с тях.

- Девалвира ли благотворителността у нас? Приемате ли медии да трупат рейтинг върху нещастието и проблемите на хората?

- Да, прекаляването с благотворителните акции девалвира самата благотворителност. Тя трябва да е спонтанна, искрена, дискретна, а не крещяща, издокарана с кралски одежди, нескромна и фалшива. Знаете ли, че ако Баташов бе оцелял и трябваше да му се прави трансплантация във ВМА, това щеше да е безплатно? Защо тогава трябваше да се събират пари? За да си направят някои хора рейтинг на негов гръб.

- Професионално сте свързан с Гърция. Какъв е най-важният урок, който трябва да научим от съседите?

- Ние сме постигнали своето оцеляване преди всичко чрез търпение. Гърците чрез непримиримост. Кой повече е успял?

- Поддържате ли контакти с палестинеца Ахмед, когото буквално спасихте преди години? Това ли е най-драматичната ви професионална история?

- Ахмед в момента работи за добра заплата в Испания и издържа и семейството си, което е в Бейрут. Поддържаме редовна връзка и често ме кани да го посетя. Тази история не е най-драматичната в моята професия. Тя дори не е професионална история, а чисто човешка.

- Повече оптимист или песимист сте за това, което ни чака през 2011-а?

- Когато сме преживели трудности, следва да очакваме по-светли дни. Затова съм сдържан оптимист.

Стр. 9, 11

Leave a Reply