ИВАН ГАРЕЛОВ: Сериозната журналистика не е шоу

в. Класа | Иван ВЪРБАНОВ | 17.03.2011

 

Искаме да насърчим куража на колегията да отстоява свободата си, за това учредихме "Наградата за телевизионна журналистика Св.Влас". Това каза Иван Гарелов по повод инициативата на "КРЪГ 11". Според Гарелов призът ще провокира дебати в гилдията по отношение на качеството, съдържанието и отстояването на стандартите "Сериозната политическа журналистика е сведена само до шоу. Като че всичко започва да има определена цена – изказването на мнение, отстояването на позиция, участието в дадено предаване. Все по-голяма беда е налагането на поръчки през медиите. Втората опасност се крие в това, че заради конкуренцията, комерсиализацията подчинява масово медиите. Всичко онова, което привлича вниманието на зрителите, се използва без никакви скрупули, без оглед на продукта. И в битката за вниманието на зрителите интересите на обществото остават на заден план. През медиите вече тотално се замърсяват и подменят ценностите", заяви Гарелов.
По отношение на златните правила и принципи в журналистиката, той изказа тревогата си, че изградените традиции през годините все повече се използват като параван, та журналистите да не заемат позиция. "Наблюдава се все повече тенденцията да има едно показно съпоставяне на мнения и позиции, което е необходима толерантност, но мисля, че така медията изгубва своята позиция. Важно е да подкрепим онези, които имат куража да надскочат другите и да стигнат по-далеч в дълбочина в работата си", заяви Иван Гарелов.
"Наблюдавам тв продукции, в които определени хора и позиции се сблъскват и съпоставят само с идеята за предизвикване на разгорещен спор в студиото. Да се радваш на скандала и на
"високия" рейтинг – какъв е смисълът от това? Освен че е шутовско и забавно, каква е истината, която изплува?Стигнахме до положението, че сериозната политическа журналистика е сведена до шоу", казва Гарелов.
Необходими са все повече алтернативни инициативи на монополизираната тв критика, които да провокират и оценяват добрите и лошите постижения в родния ефир, е категоричен Гарелов. Той е на мнение, че хора, които имат интереси в медиите, не би трябва да пишат критика. "Човек трябва да има три качества, за да се занимава с журналистика – да бъде смел, да бъде честен и да бъде мъжествен, за да отстоява първите две", шеговито коментира той.

Стр. 15

Оригинална публикация

Leave a Reply