Иван и Андрей: Скандалът “Симеон Дянков” е наш късмет

в. Седмичен Труд | Анна РАДЕВА | 2010-03-17

Не участваме в сценарии – правим простотии и смешки, но и добро предаване за хората, казват още двамата водещи

За топводещите Иван и Андрей никога не е спирало да се говори. Те са остроумни, весели, понякога тъжни, друг път смешни. И макар всеки да ги приема както си иска, истината е, че няма човек, който да не ги познава от телевизионния екран.
От няколко седмици насам се разбра, че "Шоуто на Иван и Андрей" може да бъде и крещящо скандално. За броени минути водещите успяха да предизвикат кавга между самия президент Георги Първанов и финансовото острие на правителството Симеон Дянков.

- Ако приемем, че най-важен за телевизията е рейтингът, спечелихте или загубихте с появата на министър Дянков във вашето предаване?

Иван: Две са важните неща в телевизията. Едното е рейтинг, другото -имидж. Има интервюта, които не са добре за рейтинга, а са супер за имиджа. Например това с Петко Бочаров. Изключителен човек, на 91 години, жива история на българската журналистика. Обаче в нашата фолк държава не може да достигне кой знае какъв рейтинг. В дадени среди обаче се легитимираме като сериозно предаване заради самия факт, че г-н Бочаров присъства при нас. В случая с министър Дянков има съвпадение и на двете – висок рейтинг и имидж. Извадихме късмет скандалът да тръгне от нас!

Андрей: Не е само късмет. Ние чакахме министър Дянков от доста време, той трябваше много по-рано да дойде при нас, но се случи един инцидент с детето му. Полагаме кански усилия в продължение на три месеца и половина предаването ни да запали хората и да стане тема за тях, но трябваше да мине време. Сега можем да кажем, че голяма част от зрителите чакат да стане 22 часа и да включат нашето шоу. Всяко предаване има нужда от подобен скандал. Когато преди 10 години започнахме по bTV предаването " Сблъсък", точно на третия или четвъртия месец направихме темата "Има ли български език и нация " и стана почти международен скандал.

- Все пак, не мислите ли, че като че ли не му върви на финансовия министър с вас? Първия път, когато трябваше да ви гостува, детето му се преби, сега пък скандал… Сигурно съжалява.

Иван: Помислихме си го, ама какво да направим.

Андрей: Искам да кажа, че напрежението между институциите трябваше да се отприщи
Просто беше нужен повод. Не знам дали Симеон Дянков съжалява, че е бил при нас, но много неща му се струпаха в последно време на главата. След стенограмата зад него застанаха Бойко Борисов, целият кабинет и дясната част на парламента. Това го направи по-силен. Министър Дянков трябва да се занимава с икономиката, а не дали е казал бисер в някое шоу.

- Прокрадва ли ви се след края на предаването усещането, че ще стане скандал между министър Дянков и президента Първанов?

Андрей: Имахме усещане, че е казал много важни неща и някои от тях ще предизвикат сериозни реакции.

Иван: Това, от което мислехме, че ще излезе някакъв скандал, е неговото твърдение едно към едно, че г-жа Масларова по доказателствата, които той има, трябва да получи една много дълга присъда. Другото изобщо не го очаквахме. Аз съм сигурен за себе си, че по повод на президента той не е имал нищо повече предвид, освен една остроумна шега.

- Писахте разни писма до медиите. Има ли човек или институция, на които искате да се извините?

Иван: Не сме писали писмо до медиите, а чрез медиите до хората.

Андрей: Искаме да сме достатъчно ясни пред обществото, че предаването ни е съвсем друг вид.
Ние не се извиняваме на никого, защото няма причина Ние гледаме да сме на ръба – простотии, фолк, смешки, може да имаме всичко, но да е ясно, че това, което ние се опитваме да правим, е добро предаване, а не да участваме в сценарии. Нашата работа е хората да ни харесват, да си плащаме на служителите.

- Добре, но май не стана съвсем ясно защо чак толкова искахте да дойде министър Дянков?

Иван: Ние каним така 15 човека. Яне Янев, Владо Кузов, Сергей Стани-шев…Това са топ 15 на страната и разбира се, са интересни.

Андрей: Каним Иван Костов от първия ден на предаването. Казва: "Да, да", но не идва.

- А за президента Георги Първанов ще настоявате ли да дойде? Вие харесвате ли го?

Андрей: Разбира се, че настояваме да ни гостува. Това е доказателство, че не играем никаква игра. Мога да кажа, че от тримата ни демократични президенти – Желю Желев, Петър Стоянов и Георги Първанов, колкото и да ми е неприятно, защото съм крайно десен, най-много харесвам Първанов. Но той не е същият като преди, има промяна.

Иван: Ние сме хора на 21 век, не играем никаква игра. Смятаме, че след 89-а не трябва да се чете между редовете. Два пъти съм гласувал за този президент, но мисля, че през последните две години спрях да харесвам Първанов

- Впрочем, след скандала търсиха ли ви от Президентството или от други институции?

Андрей: Не. Казаха ни, че няма какво повече да говорят с нас.

- Имате ли намерение след скандала с Дянков да смекчите тона, когато говорите с политици?

- Андрей: Ние май затвърдихме тона, малко го изострихме. Това, към което се стремим, не е да смекчаваме или изостряме тона, а да можем да говорим с всички – управляващи, опозиция, да няма изборност. Получава се заблудата, че едва ли не клоним повече към управляващите. Истината е, че те повече се отзовават на нашите покани.

Иван: Отправяли сме покани към всички. Имахме късмет да ни гостуват Бойко Борисов, Цветан Цветанов. От БСП Татяна Дончева, която е изключително приятен събеседник, Румен Овчаров и други.

- Кой гост ще откроите като един от най-готините?

Иван: Татяна Дончева и Симеон Дянков.

Андрей: Да, те са напълно открити и казват каквото мислят. Татяна Дончева призна, че има проблеми в БСП. Могат да се кажат хубави думи и за Яне Янев, независимо дали го харесваме като политик. Ние не го харесваме като политик, защото всеки месец си сменя становището на 180 градуса. Но ние и нашите сценаристи се упражняваме върху него всеки ден по пет минути. Това, че бил гей, абе какво ли още не… и въпреки всичко той приема нашата покана за гостуване. Това означава, че е съвременен човек.

- С кого се забавлявахте най-много?

Иван: С много гости. Но искрено сме се забавлявали с Татяна Дончева Ние я питаме няма ли да се жени, а тя ни казва: "Момчета, толкова ли не ме харесвате, че искате да се женя?"

Андрей: Но определено човекът с най-голямо чувство за хумор в държавата е Бойко Борисов. Разбира се, когато е в настроение. Питахме го кога ще дойде пак в шоуто. Отговорът му беше: "Когато си смените червените възглавнички." Не го направихме, защото ни пасват на декора.

- По-лесно ли се интервюират фолкзвезди от политици?

Андрей: Ние много не знаем за фолка, защото не слушаме такава музика. В последно време се понаучихме, но не е музиката, която харесваме.

Иван: Не намираме нищо лошо във фолка. По-лесни са интервютата с фолкпевици, защото са хахо-хихо, а ние сме много добри в това.

- Кога ви е било най-трудно да водите?

Иван: Когато има драма, нещастие, инвалид в студиото. Драматична беше историята със сестрата и съпруга на жената, чиито органи дариха.

Андрей: В такива случаи си променяме поведението и изглеждаме прекалено сериозни. Хората си мислят, че преиграваме, а ние съчувстваме.

- Сещате ли се за някой гаф на предаването?

Андрей: Гафовете са всекидневие, нормално. Когато се съберат на едно място повече от десет българи, става страшно. Само балетът и бендът са двайсет човека. А екипът оттам започва. Към седемдесет души сме.

Иван: Нямаме такъв гаф, който да се открои. Малки са, но един повлича Друг.

- Остава ли ви време за семействата?

Андрей: Много е сложно. Когато в събота ние почиваме, нашите жени са на работа
Така че се виждаме само в неделя, което е добре. Не можем да си писнем.

Иван: Момичетата са разбрани, защото ни влизат в положението. Ясно ми е вечер, като се прибера, колко неприятна гледка съм, само мълча. Когато правим нормално предаване и не е на живо, дъщеря ми още не спи. Мога да я гушна и да си кажем няколко думи.

- Като прословути левскари, не мога да не ви попитам ще каните ли цесе-кари в шоуто?

Андрей: Ами как! Първото ни предаване беше Димитър Пенев. Даже пяхме химна на ЦСКА. После ми се обадиха левскари и ми казаха, че повече няма да гледат нашето шоу.

Иван: Ние сме пораснали деца, остарели сме. Работим от тринайсет години всеки ден.

- Ако трябва с едно изречение да опишете обстановката в България, кое ще. е то?

Иван: Нещата са много сериозни, влязохме в тежка криза, преди да сме построили модерна държава, в която искаме да живеем.

Андрей: Дано бързо излезем от кризата. Не бива да се допуска още един срив, изтегляне на млади хора. Те трябва да се стимулират да останат и да правят деца. Аз още не съм пример, но като почна, няма да спирам след това.

Стр. 1,13

Leave a Reply