Иван и Андрей, спрете!

в. Уикенд | Георги НЕДЕЛЧЕВ | 30.09.2011

Мисля, че току-що загубихме семейната публика" е емблематична реплика от "Ах,този джаз". Произнася я продуцент на фона на прекалено еротичния танц, режисиран от главния герой в автобиографичната класика на Боб Фос. Нещо такова би трябвало да са си казали и шефовете на Нова телевизия в понеделник вечерта малко след началото на "Разбий Иван и Андрей" в смятания за ключов понеделнишки праймтайм от 20,00 ч.
Ако изобщо са се надявали на семейната аудитория.
Шумно рекламираното ново шоу на "опосумите" е с продължителност цели два часа и ще има 12 епизода. Като инвестиция и мобилизиран ресурс е едно от най-сложните, снимани у нас. В този си вид то обаче е всичко друго, но не и потенциален рейтингов хит. Ако можем да го охарактеризираме с една-единствена дума, то тя би била "провал".
"Разбий Иван и Андрей" е нещо средно между "Турбо лига" (българска версия на Jackass с водещи Боби Турбото и Цецо Елвиса), "Дупка в стената" (отборен "човешки тетрис", ръководен от Румен Луканов) и "Страх". Казано с други думи – Иван и Андрей се гмуркат в океан от спорт, просташки номера, ирония и самоирония – четири любими техни дисциплини. Защо обаче трябва да се харчат пари за цялото това забавление и дали точно след "Календар" на Нова му е времето и мястото – на това едва ли някой разумен човек може да отговори.
В останалите дни от седмицата праймтаймът на този канал е зает от "The X Factor", "Изгубени в България", "фермер търси жена" и "Аз обичам България" – все амбициозни проекти, прицелени в семейната публика, която у нас е най-важният фундамент на телевизионния рейтинг. Безумно е някой да очаква, че в понеделник същите зрители биха се радвали да видят как Иван подскача за парче локум с пълна уста и ластик около носа, разцъква мачле с непознат симпатяга или се опитва да кара байк с минималната възможна скорост.
Ако някой е разчитал на обратното, значи е бил под тежка наркоза или опиянен от поредната чашка бяло винце. Другият вариант е Нова да е решила да се позиционира като "алтернативна телевизия", търсеща по-млада градска публика. Но тогава какво прави вечеринката "Аз обичам България" в същия часови пояс няколко дни по-късно? Поредното малоумно програмно решение в тази телевизия – но те от години имат свойството да слагат много лъжици катран в кацата си с мед.
Иначе "Разбий Иван и Андрей" е професионално реализирано шоу – с впечатляващо студио, стегнат сценарий, динамика, хумор
Все едно гледаш някоя западна телевизия. На помощ е извикан и Крум Савов, който импровизира нелошо като коментатор на схватките. Певицата Лияна пък е най-дългокраката асистентка, получавала някога микрофон в българско предаване. Голяма част от мъжката публика най-вероятно е пропуснала подвизите на Иван, защото е гледала само нея. Всичко това би стояло чудесно в някои нишов канал – например в "Диема" – във вечерите, когато не се излъчват английски мачове. Паузите може да са наблъскани с реклами на бира, енергийни напитки, коли и джиесеми. Въобще, раят на запалянкото. Предаването може да стане култ и в интернет – в торент-сайтовете или пък във видеосървъри като VBOX.
В праймтайма на Нова, където са препаратите за пране, ипотечните кредити, а по диваните – улегналата и консервативна аудитория над 30-те – това шоу е обречено на неуспех и подигравки
Което е жалко, защото Иван и Андрей не заслужават такава съдба, колкото и да би ми опонирала Васа Ганчева, лека й пръст. Покрай майтапите и простотиите в предишното си амплоа те бяха успели да покажат и доста стойностни неща. Забъркаха някои от най-големите политически скандали (да си спомним например сагата Дянков срещу Първанов). Справят се нелошо и като продуценти на "Станция Нова", което така или иначе е най-успешният продукт на телевизията в момента.
След края на 12-те двучасови епизода с лапане на локуми и пускане на леблебийки в бутилка имиджът им обаче ще е съвсем друг. Все едно да вземеш Иван Гарелов от викторината "Вот на доверие" и да го чучнеш обратно на стола на "Панорама". Не върви някак си, нали?
В Германия аналогичното шоу "Разбий Щефан Рааб", което са лицензирали Иван и Андрей, е имало рекордни рейтинги. Там обаче, първо, става въпрос за съвсем друга държава и, второ – водещият се е доказал години наред като успешен телевизионен комик, преди да се омаймунчи по подобен начин. В случая "опосумите" се захващат с тази авантюра не от позицията на триумфален предишен успех, а след малко прибързано дръпване на шалтера на токшоуто им. Сега опитват да налучкат правилната посока за развитието си.
Ако не коментарите в "Уикенд", то поне суровият език на рейтингите неминуемо ще им покаже, че в момента тя е тотално сбъркана.

Стр. 28

Leave a Reply