Иван Николов, основател и СЕО на NEG.BG: “Портфолиото на компанията категорично ще се разширявa”

сп. .net.biz | Десислава КРЪСТЕВА | 27.04.2011

.biz: Компанията ви е една от най-бързо развиващите се въпреки условията на криза. На какво се дължи това?

ИН: факт е, че компанията ни се развива успешно. Основният фактор за това е екипьт, който работи в компанията. Малък на брой, но съставен от изключителни професионалисти, мотивирани от цялостната визия и стратегия за развитие на NEG. Компанията е стуктурирана по различен начин от другите компании в бранша, липсват тежките корпоративни процеси. Това не означава, че нямаме такива, но те са далеч по-гъвкави от тези при другите играчи, което ни позволява да вземаме бързи решения, да се адаптираме според очакванията на пазара и да предоставяме цялостно обслужване на нашите клиенти с много по-бързи темпове.

.biz: Каква беше 2010 г. за вашия бизнес, как изпращате първото тримесечие на 2011 г.?

ИН: През 2010 г. имаме над двоен ръст спрямо 2009 г. През първото тримесечие на 201 I г. съумяхме да реализираме 104% ръст на консолидирана база в сравнение с предходния период на 2010 г. Амбицията ни е през 201 I г. NEG да се утвърди в топ 3 на най-големите пъблишъри на онлайн реклама в България, като за цялата година да успеем да реализираме отново поне двоен ръст на постигнатото от 2010 г.

.biz: Как изглежда според вас цялостното развитие на интернет рекламата в последната година?

ИН: Интернет рекламата има сериозен ръст през 2010 г. Не само за нас, а по принцип. Това показва, че много компании са преосмислили стратегиите си и са увеличили дяловете на интернет в рекламния си микс. Това показва далновидност от тяхна страна, защото във времена на бурен растеж не се замисляш детайлно и под лупа в какви канали инвестираш. Но във времена на криза или времена без стабилен растеж интернет не само е по-подходящ, но и задължителен.

.biz: Какво е нивото на онлайн пазара в България?

ИН: Интернет рекламата е една от малкото сфери, която следва само една посока на движение и тя е нагоре. Ръстовете не спряха въпреки кризата. Показва го и статистиката. Наскоро IAB България (Интерактив Асошиейшън България) представи първото по рода си сериозно проучване на този пазар, проведено със съдействието на Price Waterhouse Coopers и с всички нас – най-големите пъблишъри и участници на този пазар.
По данни от това проучване на IAB брутните инвестиции В онлайн реклама са 30,1 млн. лева за 2010. Това е ръст спрямо предишната година между 10 и 20 % в зависимост от ъгъла, под който гледаме на цифрите. Онлайн рекламата, въпреки това, остава под 10 % от общия медиен микс. Заедно с партньорите ни от IAB ние се борим това да се промени. Интересна е статистиката кои са най-големите рекламодатели в интернет. На челните места се нареждат два мобилни оператора и няколко големи банки. Хранително-вкусовата промишленост и бързооборотните стоки също държат челните места. Допълват се и от няколко технологични компании и сайтове.

.biz: Кои са основните ви конкурентни компании?

ИН: Конкурентите ни са основните пъблишери в България – Hem Инфо, Инвестор.БГ, Дир.БГ.

.biz: Предвиждате ли разширяване на портфолиото си и в каква посока?

ИН: Имаме ясна визия за начина, по-който трябва да се развие NEG. Пътят ни е изпълнен с много препятствия, с които тепърва ще се сблъскваме. Портфолиото на компанията категорично ще се разширява, а в каква насока – ще разберете скоро.
***
Към момента сайтоВете на NEG се посещават от 1,7 млн. потребители по данни на Gemius. Компанията е създадена В края на 2008 г. с придобиВането на най-големия сайт за бременност и майчинство BG-Mamma.com. Година по-късно е придобит и най-големият футболен сайт Winner.bg. През октомври 2010 г. компанията придоби мрежата за таргетирана реклама User Media, оперираща с рекламата в най-големите автомобилни (AutoForums.bG). спортни (SportForums.BG) и студентски (StudentForums.BG) форуми В България. Същата година е придобит и любимият на деца и тийнейджъри портал Kefche.com. Отскоро NEG придоби и едни от най-големите независими форуми за автомобилни ентусиасти – Tuning.bg и Testdrive.bg. В портфолиото на компанията влезе и сайтът за здравословно хранене и фитнес – BB-Team.org

Стр. 3 

Leave a Reply