Ивет Добромирова – собственик и управител на PR агенция PRoPR: Сега е златният момент за инвестиции в PR и реклама

в. Пари | Боряна НИКОЛАЕВА | 2009-10-20

Кризата провокира нелоялната конкуренция и черния PR

Ивет Добромирова- Госпожо Добромирова, какво е нивото на PR бизнеса в момента?

- Винаги когато се говори за PR, опираме до онзи момент, в който трябва да се обясни доколко пазарът е съзрял и доколко компаниите имат нужда от професионална помощ в тази насока. Аз имам късмета да работя с клиенти, които сами са стигнали до извода, че имат нужда от PR, дори не се е налагало да обяснявам какво правим и защо. Това са хора, които не търсят PR в кризисна ситуация, а такива, които знаят, че най-добрият кризисен PR е превантивният. За мен е много важно и продължавам да повтарям, че ние не сме рекламна агенция, не сме медия шоп, аз не искам да купувам рекламни пространства. Рекламата и PR са допълващи се елементи в една кампания, но те са и конкуренти на един пазар. Другото нещо, което ми се налага да повтарям постоянно, е, че за истинските PR професионалисти ситуация като „купи ми една статия" няма. Това е обида за пазара и за самите журналисти.

- Кои са най-големите позитиви от факта, че сте работили като журналистка, а сега сте „от другата страна на барикадата"?

- Ползите са много. Когато бях журналистка, често съм се сблъсквала с практиката „лошо написано прессъобщение". Стремим се да бъдем от полза на журналистите, което понякога изправя на нокти клиентите ни, защото в един момент те се чудят за тях ли работя или за медиите. Истината е, че трябва да се намери балансът – едната страна трябва да знае какво иска, а другата да знае как да го даде.

- На какво ниво е работата между PR специалистите и журналистите? Доста често те не гледат на себе си като на партньори.

- В отношенията между двете страни битува по-скоро неудовлетвореност. Това е така, защото ние сме устроени така, че търсим вината първо извън себе си и второ, защото наистина понякога се къса нишката. Била съм журналистка и ми се е налагало да работя с PR-и, които като че ли са сложени като зли кучета да охраняват дадена организация. От друга страна, PR специалистите често са поставени между чука и наковалнята, т.е. между медии и клиенти. Доверие и партньорство – това са ключовите думи, които ще гарантират пълноценното и качествено общуване между журналисти и PR-и.

- Как се отразява кризата на PR бизнеса?

- От моя гледна точка кризата се отразява до -толкова, доколкото спря сключването на някои обещани договори. Наложи се те да бъдат отложени във времето. Нямам отказали се клиенти.

- Коментирайте намаляването на бюджетите.

- Убедена съм, че умните играчи в бизнеса знаят, че сега е златният момент за инвестиции в PR и реклама, защото, както са намалени бюджетите, така са паднали и рекламните тарифи. Всички печатни и електронни медии показаха много гъвкава политика по отношение на рекламата. От друга страна, PR като индустрия е във възход и това е световна тенденция. Винаги съм казвала, че клиентите ми работят с мен, защото аз успявам да им спестя пари. От тази гледна точка ефектите от кризата не са толкова големи за мен като PR експерт, защото клиентите са избрали да работят по този ефективен начин в дългосрочен план.

- Какви тенденции наложи кризата в PR-а?

- Надявам се кризата да успее да профилира този бизнес. Според мен тя има идентичен ефект върху всички сфери – сега се вижда кой е бил „надут балон" и кой истински професионалист. Това е глобалният ефект от тази рецесия. А иначе всички сфери пострадаха – едни повече, други по-малко. Ето например като пряк ефект от кризата мои клиенти попаднаха под ударите на нелоялна конкуренция и грубо използване на черен PR. Честното състезание като че ли остава на заден план. А ако играеш по правилата, би могъл да излезеш от ситуацията по съвсем друг начин. Ако играчите в бизнеса са достатъчно умни, ще се възползват максимално от възможността за взимане на пазарен дял.

- Каква е вашата прогноза за PR пазара у нас?

- Не мисля, че PR пазарът е в криза заради икономическите сътресения. Сега дойде моментът, в който услугите ни ще бъдат наистина оценени. Оживлението според мен може да се очаква и с отварянето на пазара с членството ни в ЕС. Очаквам още световни PR агенции, които обслужват клиенти по цял свят, да потърсят начин да влязат у нас. Тяхната намеса на българския пазар може да е само от полза за развитието на PR бизнеса в България.

***

За агенцията: PRoPR работи за най-добрите

- Основната дейност на агенцията е корпоративният PR. Екипът е от 5 души. Дейността на компанията стартира с проекта Медиен Панаир, за който PRoPR продължава да работи безвъзмездно и в момента се подготвя четвъртото издание.

- От съвсем скоро изпълнителен директор на агенцията е Николай Стоянов. Клиенти са ни едни от най-добрите компании в своята област, казва Добромирова. PRoPR работи за адвокатската кантора Ди Ел Ей Пайпър, компанията за услуги за сигурност VIP Security, Black See Investment АДСИЦ и д

***

Визитка: Коя е Ивет Добромирова

-Завършила е Публична реч в НАТФИЗ. Когато е на 21 години, се явява на конкурс за работа в БНТ заедно със свои колеги от академията. Тогава дори не знаех за какво точно кандидатствам, но за мое щастие бях одобрена и така попаднах в предаването Добро утро, разказва Ивет.

- Животът й е свързан с телевизията от 1992 до 2004 г. Работила е в предаването Ку-ку, в Панорама, като съдебен репортер в новините и в сутрешния блок на БНТ – Точно в седем (днес – Денят започва).

- След като приключва телевизионния си период, се впуска в съвсем различен бранш – недвижимите имоти. За около година и половина участва в работата по проект на компанията Линекса Пропърти.

- През 2006 г. става един от създателите на PRoPR.

стр. 20

Снимка (редактирана): Flickr


One Response to “Ивет Добромирова – собственик и управител на PR агенция PRoPR: Сега е златният момент за инвестиции в PR и реклама”

  1. Тренди Says:

    Дамата изглежда симпатична, някой дали е използвал професионалните й услуги?

Leave a Reply