Иво Сиромахов, сценарист и писател: Силиконовите политици са повече от певиците

в. Новините днес | Димана ДОЙЧИНОВА | 2010-01-05 

Иво Сиромахов- Г-н Сиромахов, напоследък открито критикувате премиера Бойко Борисов. Политическата сатира и неговото окарикатуряване в лицето на актьора Краси Радков плод на какво е?

- Нашият екип прави политическа сатира от 1991 г. – времето, когато сегашният премиер е бил бодигард на Тодор Живков. В продължение на 20 г. в предаванията "Ку-ку", "Канапето", "Хъшове" и "Шоуто на Слави" ние постоянно сме осмивали властта и сме се подигравали на Виденов, Костов, Сакскобургготски, Станишев. Сега поведението ни не е по-различно. Различна е само медийната среда – В момента почти всички медии се надпреварват да се обясняват в любов на кабинета. Нещо, което е твърде далеч от представите ни за журналистика. Журналистика няма. Всичко е само безсрамен пиар. Медиите са се превърнали в пропаганден бюлетин на властта. И затова хората им обръщат гръб.

- Г-н Сиромахов, в интервю от последните дни премиерът Борисов си обяснява нападките от ваша страна заради амбицията на Слави Трифонов да държи в ръцете си 50% от електората на ГЕРБ. Доколко сериозно е това изказване?

- Звучи несериозно. Не мога да си представя, че някой би искал да държи 50 процента от Цецка Цачева например.

- Със зъби и нокти се борихте да промените избирателната система у нас. Мажоритарният вот обаче като че ли не се получи – ще продължите ли да поддържате гражданските инициативи?

- Разбира се. Убедени сме, че мажоритарната система е много по-добра от пропорционалната. Ако депутатите се избират мажоритарно, те носят реална отговорност пред избирателите и не може да се стигне до циркове от типа "Тагарински", на които сме свидетели във всеки един парламент. Пропорционалната система е удобна на негодниците и затова те не искат да я сменят.

- Доста пъти сте споменавали, че медиите осигуряват комфорт на политиците. Каква е журналистиката днес през вашите очи?

- Журналистика няма. Всичко е само безсрамен пиар. Медиите са се превърнали в пропаганден бюлетин на властта. И затова хората им обръщат гръб.

- Ако бяхте лекар специалист, каква диагноза бихте поставили на управляващите?

- Не съм лекар, но състоянието на обща безпомощност пред проблемите е очевидно.

- Открихте ли вече по-сериозни грешки в решенията, които взима кабинетът на ГЕРБ?

- Засега решения няма, има само хаотични импровизации. Много тревожно е намерението да се подслушват телефоните на гражданите, да се следи личната им кореспонденция. Правителството изглежда смята, че всички български граждани са потенциални престъпници.

- Смятате, че българският елит е просто една "сбирщина от тъпаци". Освен това сравнявате политиците с чалга певиците. Какво по-точно е общото между тях?

- Ценностите, които изповядват. Дай да ядем, да пием, да се чукаме, майната им на всички. Такова мислене е разбираемо в развлекателния бизнес, но когато този манталитет се пренесе в политиката, става опасно за всички. Силиконовите политици вече са повече от силиконовите певици.

- Кой е първият човек, за когото се сещате и смятате, че се е взел насериозно без реални заслуги?

- Много са. Ако тръгна да ги изброявам, със сигурност ще пропусна някого. Идете на някое "светско парти" и ще ги видите всичките събрани накуп.

- Българската патриаршия определи като недопустими тенденциозните скечове на актьора Краен Радков в образа на отец Нафърфорнй. Смятате ли да спрете с шегите по адрес на Църквата?

- Ние не сме първите, които се шегуват с духовенството. Преди нас са го правили Чудомир, Елин Пелин, а в световната литература – Чосър, Рабле, Шекспир, Бокачо. Свещениците не са привилегирована каста и няма как да притежават имунитет срещу шегите. А ако някой няма чувство за хумор и се обижда, това си е негов проблем.

- Мислите ли, че младите не отделят достатъчно внимание за собственото си културно развитие?

- Не мисля. Във всяко поколение има качествени хора. Но за съжаление средата не им дава възможност за нормално развитие. Затова всички умни емигрираха, тук останахме само остроумните.

- На пазара излезе поредната ви авторска книга – "Няма смисъл". Кои са нещата, които имат смисъл за вас?

- Усмивката на любим човек, умен разговор с приятели, неочаквана подкрепа от непознат.

- Не се ли притеснявате, че хората, които осмивате в книгата си, ще ви се разсърдят за по-грубичките шеги?

- Не, защото повечето от тях не могат да четат (смее се).

- Женен сте и имате двама сина. Остава ли ви време за семейството с тази интензивна работа?

- Старая се така да организирам времето си, че да отделям нужното време за най-близките си. Но невинаги ми се получава за съжаление.

- Кой образ най-много харесвате в "Шоуто на Слави" – Яне Янев, Бойко Борисов, Ахмед Доган или Цветан Цветанов?

- Харесвам всички образи, защото са създадени с много вдъхновение от сценаристите и актьорите на шоуто. Не мога да отделя един и да кажа – този е най-добрият.

- Пожелайте нещо на българите и читателите на вестника за новата 2010 г.

- Пожелавам им здраве и умно отношение към събитията.

ИВО СИРОМАХОВ

е роден на 29 декември 1971 година в София. През 1990-а завършва Националната гимназия за древни езици и култури. Висшето си образование завършва през 1996 г. в НАТФИЗ, специалност Театрална режисура. Работил е в БНР, после във вестник "24 часа", където завежда отдел "Култура". Там пише главно политически фейлетони. Негови текстове са излизали и в множество списания като "Playboy", "Егоист", "Мах" и др.
Автор е на 5 книги, като последната му – "Няма смисъл", пожъна голям успех.
Женен е, с двама сина.

***

Крилати фрази:

За пръв път излях писмовно душата си в 4-ти клас. Пробвах се в любовната поезия, но след дълги напъни стигах до следното: "Цъфна трънка, цъфна вънка, вънка, вънка, цъфна трънка".
Още тогава усетих, че с подобни творби не бих могъл да си осигуря място в пантеона на безсмъртните поети. Затова се отказах и наблегнах на физическото възпитание и извънучилищните келешлъци. Професионално се занимавам с писане от 1998 г.

Стр. 1, 11

Снимка: razkritia.com

Leave a Reply