Иво Сиромахов: Стратегия срещу Борисов? Това е несериозно

www.blitz.bg | Мария ДРУМЕВА I2010-02-01 

Стратегия срещу Борисов?… Това е несериозно. Министър-председателят би трябвало да атакува проблемите в икономиката, социалната политика, глупостта на министрите си. Ако едно телевизионно шоу е най-големият проблем на държавата, значи ни чакат интересни времена. Осмиваме Бойко Борисов, защото той олицетворява властта, казва пред "БЛИЦ" сценаристът на шоуто Иво Сиромахов.

Иво Сиромахов е завършил Националната гимназия за древни езици и култури, дипломира се в НАТФИЗ, специалност театрална режисура. Работил е като режисьор в Малък градски театър “Зад канала” и Театъра на българската Армия”. Автор на политически фейлетони във вестник „24 часа”. От 2000 г. е отговорен сценарист в „Шоуто на Слави”. Публикувал е множество авторски текстове в списанията „,Playboy”, “Hustler”, MAX “. Автор е на книгите: „Една нощ в гробищата“, „Оптимистична теория за българския секс“, "Дневници и нощници", "Още дневници и нощници" и "Няма смисъл".

- Вярно ли е, че пишете нова книга и тя ще разказва историята на звездната кариера на Слави Трифонов?

- Не обичам да говоря за нещата, върху които работя. Не съм от хората, които викат „хоп”, преди да са скочили. Отдавна съм разбрал, че важни са не намеренията, а резултатите.

- В книгата сте се зарекъл да разкриете задкулисните страни на шоуто, които са абсолютно неизвестни за широката публика.

….

- Как човек като Иво Сиромахов, който е завършил Националната гимназия за древни езици и култури, попадна в “Шоуто на Слави”?

- Всички хубави неща в моя живот са ставали случайно. Случайно попаднах и в „Шоуто”. През 2000 година работех във вестник „24 часа” – пишех политически фейлетони и бях редактор на страниците за култура. По онова време „Хъшове” за пореден път бяха свалени от ефир и със сценаристите започнахме един общ проект във вестника – в съботния брой излизаха две страници, озаглавени „24 хъша”. С колегите се сприятелихме покрай съвместната ни работа, харесахме се и преминах в техния отбор.

- Спомняте ли си първата среща със Слави Трифонов? Кой ви запозна?

- Не си спомням точната дата. Познавам Слави от началото на 90-те години. Той учеше в Консерваторията, аз – в НАТФИЗ и често сме попадали в общи компании, студентски купони, студентски стачки.

- Как Слави ви мотивира да работите за него?

- Мотивацията не може да дойде отвън, тя е вътрешна потребност. Казваш си: искам да работя с тези хора. Ако не го усещаш, никой не може да те мотивира.

- Тези дни се навършиха 20 години от излъчването на първото издание на предаването “Ку-Ку”. Научихме, че Петър Курумбашев се е заел да събере всички кукувци на концерт в НДК през април. Депутатът вече е разговарял със Слави, Росен Петров, Евтим Милошев… Вие ще участвате ли?

- Все още не сме обсъждали тази идея.

- Вярно ли е, че Слави ще бойкотира събитието?!

- Бойкотът на Слави се коментира по следния начин: “Горделивият Слави за нищо на света няма да стъпи на една сцена до хора, които са го предавали през годините. Най-вероятно той няма да пусне и бендът”.

- Според Влади Въргала “Ку-Ку” е било “комсомолско поръчение, трябваше да се мъти водата. То си беше екстра – новата опозиция трябваше да се създаде, но не предполагаха, че ще излезе извън контрол.” “Ку-Ку” комсомолска поръчка? И една “добре отгледана опозиция”?

- Не знам какво е имал предвид Въргала. Аз по това време не съм работил в екипа на „Ку-ку” и не знам кой е стоял зад този проект.

- Пак според Влади Въргала “Ку-Ку” е решено да се създаде в някакви кабинети?

- Не точно кабинет. Доколкото знам, „Ку-ку” е създадено в една аудитория на НАТФИЗ от няколко студенти от кинофакултета – Пламен Панев, Християн Ночев и още неколцина.

- В този ред на мисли ви питам – “Шоуто на Слави” в чий кабинет се реши да го има?

 - В офиса на „Хъшове” до университета. Шоуто е плод на тайна уговорка между Слави и сценаристите. Събрахме се и в условия на дълбока конспирация решихме да правим всекидневно сатирично шоу, което да осмива властта. Този пъклен план се осъществява в продължение на вече десет години всяка вечер по една национална телевизия. Но никой не знае за него. Вие сте първата медия, пред която си признавам за този ужасяващ сценарий. И сега, след като ви разкрих тази страшна конспирация, аз вероятно ще понеса гибелни последствия.

- “Шоуто на Слави” пак ли е нечия поръчка, добре отгледана от властта опозиция?

- Преди Борисов ние сме критикували всички досегашни правителства – и Виденов, и Костов, и Царя, и тройната коалиция. Сигурно и те са се договорили тайно някъде. И уговорката им вероятно е да правят глупости в управлението, за да ни дават поводи да ги критикуваме. Питайте ги, за да разплетем най-после тази зловеща интрига и да се разбере всичко за поръчките в държавата!

- Има ли някаква тайна договорка с Бойко – в момента да играете така необходимата опозиция на всяка власт?

- Всичко на този свят е плод на заговори и тайни. И за всичко са виновни евреите, турците, ЦРУ, КГБ, МОСАД, и най-вече „Шоуто на Слави”.

- Защо в “Шоуто на Слави” осмивате предимно Бойко, а не подлагате на дисекция ключови фигури като Ахмед Доган, Алексей Петров, Делян Пеевски, Ирена Кръстева?

- Осмиваме Борисов, защото той олицетворява властта. По същия начин през годините сме осмивали всички властници, защото такава е функцията на едно политическо шоу. А фигурите, които вие наричате „ключови”, не знам какво им е ключовото. Какво са отключили досега?

- Безспорен факт е, че Бойко Борисов се ползва с огромен медиен комфорт във вестниците на Доган, които преди това го подлагаха на жестоки критики. Смятате ли, че между Борисов и Доган има “тайна” договорка?

- Няма как да знам дали са се договаряли нещо или не. Попитайте ги. Убеден съм, че като всички честни български политици, те ще ви отговорят искрено и ще ви запознаят в детайли с уговорките си, ако има такива.

- Вероятно като част от екипа на Слави сте бил свидетел на множество задкулисни договорки между политици и медии. Кой е най-гнусната договорка за която си спомняте и можете да разкажете?

- Най-гнусната договорка е договорката за ненаказуемост между бивши и настоящи политици. Всички крадат, но никой не влиза в затвора.

- Иван Костов разказва как е бил рекетиран от Слави?

- Иван Костов е известен разказвач. Не особено талантлив, за съжаление. Въображението му така и не успя да го отведе отвъд нежното поддържане на топките на Новия Господар.

- Слави рекетирал ли е Командира?

- Аз съм човек, който е служил в Българската Армия, защото по мое време военната служба беше задължителна. И като човек минал през армията, мога да ви уверя, че Костов в момента не е никакъв командир. Сега е разжалван до бледен старшина, на когото не дават дори да пипа в артелната. Единственото му право е да се подмазва на новия Командир. Мъка! Но не знам защо ме питате за Костов, а не задавате наболелия въпрос: Рекетирал ли е Слави президента Обама? Факт е, че напоследък рейтингът на американския президент пада. Дали това не е резултат от рекета на Слави? Съветвам ви да направите журналистическо разследване, за да установите истината.

- Кой български политик според вас е нанесъл най-много вреди на България?

- Георги Димитров.

- Знаете ли каква е била реакцията на Бойко след излъчването на изключително талантливо направения клип за срещата на Борисов с Меркел в Германия?

- Не. И не ме интересува.

- На кого от екипа беше идеята за този меко казано еротичен намек между двамата? И кой всъщност пуска ръката – Бойко или Меркел?

- Идеята е на сценаристите. А относно втория въпрос – гледайте внимателно клипа и ще разберете.

- Каква според вас ще е следващата атака на премиера Борисов срещу шоуто на Слави?

- Откъде да знам? Не познавам начина на мислене на министър-председателя, а и не бих искал да го познавам.

- Очаквате ли “Шоуто на Слави” да бъде свалено от екран заради безпощадната си критика към премиера?

- Надявам се, че живеем в демократична държава, в която се зачита свободата на словото. Но кой знае дали е така? Може би само Милен Цветков.

- Имате изградена стратегия срещу атаките на премиера Борисов?

- Стратегия срещу Борисов?… Това е несериозно. Министър-председателят би трябвало да атакува проблемите в икономиката, социалната политика, глупостта на министрите си. Ако едно телевизионно шоу е най-големият проблем на държавата, значи ни чакат интересни времена.

- Казват, че водите война и с Николай Бареков? И сте го взели на мушка? Задавам ви този въпрос, защото в Пловдив се твърди, че Бареков припознавал в предаванията, в които говорите за “обективната журналистика на която се плаща с куфарчета” себе си?

- Война? А може би „геноцид”? С Николай сме колеги. Всеки избира собствения си път на развитие. Както и в какво да се припознава.

- Защо посъветвахте Слави да не отговаря веднага на нападките на Борисов (относно прословутите 50%). Това не беше ли гаф от страна на сценаристите?

- Не сме го посъветвали такова нещо. Отговорът дойде навреме.

- Защо Слави е поиска само 50% от ГЕРБ, както твърди Борисов?!

- Поискал ли ги е?

- Не можеше ли да настоява за повече проценти?

- 50 процента от нула е нула. 90 процента от нула е пак нула. Но това го знаят само хората, които в училище са обръщали внимание на математиката. Премиерите не го знаят.

- Все пак, какво посъветвахте Слави след атаките на Бойко Борисов?

- Нищо.

- Как ще коментирате твърденията на Росен Петров, който в интервю пред Валерия Велева във в. “Труд” твърди, че Слави е маргинал, който живее затворен живот. Но за разлика от него сценаристите са народни хора?

- Не съм го чел.

- Как оценявате интервюто на Росен Петров с премиера Борисов?

- Не съм го гледал.

- Промени ли се Росен Петров след като напусна Шоуто?

- Не зная. Не съм го виждал оттогава.

- Как мислите – защо Росен Петров не посмя да бръкне в горещата тема на деня и да зададе въпрос на Бойко Борисов за конфликта му със Слави?

- Нямам представа. Не следя творчеството му.

- Да не би Росен Петров да се бои от Слави или се страхува, че може да излезе нещо нечисто за него?

- Знае ли човек…

- Вярно ли е, че Росен заедно със Слави са искали да строят хотел на станалото прословуто скандално място?

- Попитайте ги. Аз мога да ви призная, че с децата си всяко лято съм строил стотици пясъчни замъци по плажовете (не знам дали тези плажове са скандални, дано да не са). И всичките ми пясъчни постройки рухнаха преди Акт 16. Това е всичко, което знам за скандалното строителство.

- Може ли да се смята, че между Петров и Борисов е имало договорка преди интервюто по бТВ?

- Не съм го гледал. А ако има договорка, попитайте ги, те ще ви кажат всичко. И двамата са честни и откровени хора, предполагам.

- Познавате Росен. Защо той не посмя да зададе въпроса, който тресе цялата държава – имота на Слави Трифонов?

- Не знам защо задавате въпроса на мен. Как да отговоря от името на Росен?

- Точно този имот ли стана ябълката на раздора между старите приятели Слави и Бойко Борисов?

- Поздравявам Ви за това, че ми задавате пореден въпрос, който не е към мен. Притежавате забележителна последователност в задаването на въпроси, които са предназначени за други хора.

- От изявленията на Слави в шоуто не разбрахме кога той се е сдобил с този имот?

- Възхищавам се на постоянството ви да ме питате неща, които са към други хора.

- И с чия благословия е станало това?

- Продължавате да ми задавате въпроси, които не са към мен. Това е чудесно.

- На каква цена?

- Поздравявам Ви и за този въпрос. Изглежда смятате, че съм брокер на недвижими имоти, който тревожно следи цените на този динамичен пазар. Благодаря ви за тази хипотеза, но не познавам актуалните цени в недвижимостите.

- Тази придобивка на Слави единствена ли е?

- Този въпрос е поредният Ви удар в десетката. Попаднали сте на човека, който знае всичко за всички сделки.

- И каква е ролята на “Софийски имоти” в нея?

- Вие май наистина ме смятате за нещо като Бухала от „Мечо Пух”, който по думите на Алън Милн „знае всичко за всички неща”. Забавно е, но не съм Бухала.

- Защо му е на Слави парче от политическата баница?

- Мислите ли, че му трябва? Допускате ли, че го блазни перспективата да седне до хора като Волен и Яне?

- Може ли да се каже, че Росен Петров е страхливец, защото е поредният осигурил медиен комфорт на премиера в най-гледаната телевизия в един от най-гледаните времеви пояси?

- Осигурил ли го е? Не мога да коментирам нещо, което не съм гледал.

- Какво провокира Иво Сиромахов да анализира интимните тайни на поп фолка?

- Попфолкът е най-популярната музика в България. Към този жанр има огромен обществен интерес и това ме провокира да надникна в интимните му тайни. Не можем да се правим че го няма или да гледаме снизходително на него, при положение че 80 процента от българите всяка вечер се разцепват в чалготеките.

- Защо попфолкът гледа философски на ревизиите, г-н Сиромахов?

- Попфолкът гледа философски на всичко. Той е носител на един нов светоглед. Светогледът „дай да ядем, да пием, да се изчукаме, пък майната му на всичко” вече е общовалиден за голяма част от публичното общество – певици, футболисти, политици. Затова музиката ни, футболът ни и политиката ни са на такова ниво.

- Все още ли смятате, че министерското кресло (на културата, а защо не и на МВР) е гарантирано на Азис?

- Убеден съм. С какво Азис е по-некачествен от Вежди Рашидов?

- В един от провокативните си текстове пишете: “Прочитайки десетки интервюта, установих, че най-важният онтологичен въпрос, който стои пред чалга звездите, е: да се съблека ли, или да не се съблека”. Толкова ли е важно събличането?

- Въпросът за събличането е основен въпрос не само в попфолка, но и изобщо в така наречения български „шоубизнес”. Хора, които нямат какво друго от себе си да покажат, излагат тъжните си телеса на показ. А и в политиката вече се радваме на този синдром – медиите не се интересуват от идеите на министър-председателя, а от мускулите му. Нямаме държава на смисъла. Имаме държава на плътта.

- Според ваша ексцентрична теза, чувството за метафизична двойственост е характерна за чалга изпълнителите. Това не е ли по-скоро шизофренност?

- Напротив! Това е изконната идея за „две в едно” – добро и зло, честност и грях, любов и омраза, бодигард и премиер.

Оригинална публикация
 

 

Leave a Reply