Иво Танев: Новото ми предаване събира брат и открадната сестра!

в. Show | Живка АНГЕЛОВА | 23.06.2010

- Иво, започваш ново предаване по BTV през септември. Ще разкажеш ли малко повече за него?

- Да, така е. Работното заглавие на новото предаване е "Златно сърце". Целта ни е да покажем чрез него на зрителите невидяното добро, да представим неизвестните хора, които помагат, а пък никой никога не чува и не разбира за тях.

 - Ти ли ще бъдеш водещ? И изобщо на кого му хрумна идеята за такова предаване?

- Да, аз съм и продуцент, и водещ. Отново ще работя с Ваня, която ще прави репортажите по места в София и в провинцията. Идеята за предаването е моя. Всеки момент предстои договорът с bTV да бъде финализиран и подписан.

- Как екипът на предаването открива историите за добрите хора?

- Историите, заснети в първите няколко пилотни предавания, са си находка на самия екип. Научили сме за добри хора от наши източници и разчитаме по-късно, след като бъдат излъчени някои епизоди, хората сами да започнат да ни търсят с предложения. Зрителите не могат да си представят какви потресаващи истории ще видят на малкия екран, буквално рицарски.

- Ще ни издадеш ли кои ще са първите участници в предаването "Златното сърце"?

- Първият участник е българин, който живее доста отдавна в чужбина. В родината си е бил много беден, преди да замине зад граница. Изобщо тук в България се е мъчил цял живот и когато тръгва в странство, животът му коренно се променя.

- Коя добра постъпка няма да забравиш никога?

- За едно момче, спасило няколко човешки живота. Хората, които го познават, разказват уникални неща за него. А младежът много трудно си намира работа в момента. Затова смятам, че предаването в известен смисъл ще помогне да се отворят вратите за такива хора. Иска ми се и младите да има от кого да взимат пример. В предаването няма да има sms-кампании. Но всеки трябва да се научи, че не се знае от кого ще зависи през следващата една минута, половин час, утре… Така че да не забравя да поздравява по пътя нагоре, защото no-късно надолу ще получи урока на живота си…

- Бедни или богати обикновено са хората, които помагат?

- Финансовото положение на повечето от участниците клони по-скоро към по-бедната част от населението. Може би затова точно тези хора са незабележими в ежедневието, но в един момент се оказват на точното място в точното време и действат. Богатите също помагат, но не се афишират, спасяват човешки живот и променят съдби. Разбира се, има и такива, които много обичат да бият камбаните за това какво са направили. Но нека зрителите сами решат кой е по-добрият начин – да премълчиш и запазиш случката за себе си или по всякакъв начин да се стремиш да изпъкнеш пред другите. Въобще с предаването искаме да опровергаем нагласата в журналистиката, че лошата новина е един вид интересната новина. Вярно е -като че ли хората налитат да гледат повече лошите новини, а после се оплакват, че по малкия екран показват само негативни репортажи. Друг е въпросът, че често пъти някои журналисти се движат в материалите си много близо до тънката линия на глупостта. Да не се и лъжем, но и сред журналистите има направо откровени престъпници.

- Според информацията, с която разполага екипът на предаването мъжете или жените имат "по-добри" сърца?

- Засега като че ли сме попадали повече на мъже, просто така се е получило може би по някаква случайност. Разбира се, има и истории за добрини, направени от жени и дори от деца. Предвидили сме в бъдеще да почетем със специални предавания и хора, загинали, докато спасяват други. И се е случило така, че тези, на които е помогнато, са оживели, а спасителят им по едно трагично стечение на обстоятелствата е починал, докато им е помагал. Имаме история за една богата и известна в обществото жена, с добро сърце, която също много помага. Тя дори не искаше да бъде снимана и много трудно я убедихме, че трябва да го направи, за да послужи като пример на много други хора. Най-интересното е, че тя казва:
"Сигурно имам, защото давам…"
И аз съм напълно съгласен с нейната философия за живота. В заснетите епизоди засега само тя е известна. Изобщо нашата цел не е да показваме популярни хора, сетили се за благотворителност само по Коледа и Нова година, за да си направят пиар. Въпросната дама е помогнала и на много деца да се изучат, голяма част от които са сираци.

- Коя е най-сензационната история от заснетите до момента пилотни предавания?

- По време на излъчването на най-сензационната история зрителите ще се смеят и едновременно ще плачат. В нея млад мъж спасява две момичета на морето и след като се запознават и опознават, се оказва, че са родни брат и сестра. То това и филм може да стане… толкова е интересно и истинско, то сериал няма такъв…. Историята е отпреди 15 години. Оказва се, че момичето е отгледано в чужбина, а семейството й – биологичната й майка и баща, през цялото това време са я мислили за починала. Трябва да си призная, че точно тази е историята, която ме накара да се замисля за подобен тип предаване. Провокира ме по някакъв начин. Случката може би ще бъде разказана дори в две предавания. Започва още по време на социализма. Момиченцето е откраднато в провинцията, когато е било едва на четири месеца. Обявено е от тогавашната милиция за издирване и се е водило много време като безследно изчезнало. След години идва на почивка у нас и когато животът й виси на косъм, тогава най-неочаквано родният й брат се оказва на точното място в точното време и я спасява. Съдба!!! По-късно и двете семейства – биологичното и осиновителите, стават много близки помежду си. – Не се ли притесняваш, че някои хора може да определят предаването като "сладникаво". "захаросано"….

- То анонсът ми ще бъде: "Моля ви, ако предаването ви се струва захаросано и сладникаво, не го гледайте. То не е предназначено за вас. То е за добрите хора".

Стр. 69

Leave a Reply