Из дневника на PR специалиста

M3 Communications College I Наталия РУСЕНОВА I 2010-03-15

Нещо интересно се заражда в българското PR блог пространство, към което екипът ни не може да остане равнодушен. В http://petya-georgieva.blogspot.com Петя Георгиева стартира доста любопитен PR експеримент: на 1 март част от нейното лично онлайн пространство се превърна в… Дневник. В него обаче тя не пише нито за себе си, нито за някой друг. В него всеки пише сам. С усърдие, ентусиазъм, с лирична нотка или творческа забързаност участниците описват своята работна седмица. С едно-единствено условие – всеки от тях да се занимава с PR. Как се е родила идеята за този PR експеримент, кои са най-любопитните факти от него и колко ще продължи той, всичко това ще научите по-долу от автора на блога, PR специалиста Петя Георгиева.
 
   1.                  Как Ви дойде идеята за провеждането на този PR експеримент?
Идеята за PR експеримента PR everyday life дойде като мой отговор към всички възможни реплики, изказвания и материали в публичното пространство, които създават грешна представа за това какво представляват public relations (използвам именно термина PR – public relations, тъй като българският превод и съответно абревиатура  ВО – „връзки с обществеността“, не се припокриват).
 
   2.                  Трудно ли беше неговото осъществяване в първите два броя?
Първата седмица, когато обявих стартирането на PR експеримента, имаше много добри отзиви, но също така, по моя преценка, се усещаше и лека резервираност откъм участия. Благодарение на социалните мрежи идеята достигна до много хора, които започнаха да се свързват с мен. Първоначално планирах участията да стават чрез мои покани, но всъщност интересът е толкова голям, че предложения за участие идват от много страни. Радвам се, че Любомир Аламанов се свърза сам с мен чрез Twitter, за да ме поздрави за инициативата, което ми даде и възможност да го поканя. А по случай Деня на жената – 8 март, исках да поканя Деница Сачева, която по лично мои впечатления има много натоварено PR ежедневие.
 
   3.                  Каква е целта, която искате да постигнете, оставяйки PR експертите сами да говорят за своето ежедневие?
Целта е една: да се покаже истинската същност на професията, да се дефинират характерните дейности от ежедневната работа на PR практиците и най-вече да се обори грешното публично мнение, че public relations са само лайфстайл прояви, скрита реклама, скандали, шоу бизнес и т.н. Рубриката има за задача да провокира диалог за същността на PR професията и PR практиките от ежедневието на един работещ PR специалист.
 
   4.                  Както вече се убедихте, ежедневието на един PR е много натоварено. Разкажете ни какво друго Ви направи силно впечатление по време на опита?
Работата е стресираща поради много причини, които стават ясни чрез PR експеримента. Особено и защото всички ние сме зависими от новите технологии, чрез които информацията ни залива 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Но е и много интересна, креативна и обсебваща. Експериментът досега се е провел в рамките на два броя, но това, което ме впечатлява, е, че въпреки трудностите и ангажираността на професията добрите специалисти обичат работата си и я вършат със страст и интерес. Тя е част от техния живот и не приключва с излизането от офиса в 17:30 и само в делничните дни.
 
   5.                  Планирате ли провеждането на такъв експеримент с други PR специалисти и кои (разкажете ни малко повече за подбора на участниците – на какви критерии трябва да отговарят те)?
PR експериментът продължава с ентусиазъм. Желанието ми е да присъстват възможно най-разнообразни гости – например хора с практика над 10 години, но също така и „прохождащи“ специалисти със свежи идеи и предприемачески дух. Лично аз съм си поставила предизвикателството в близко бъдеще да потърся лица, които не са експлоатирани в медийното пространство, но са добри специалисти с много впечатления за споделяне.
Гостите на рубриката са PR специалисти, които проявяват желание и интерес искрено и открито да съдействат на експеримента в рамките на една седмица, тъй като идеята е изцяло свързана с дефинирането на PR у нас и подобряването на имиджа на професията. За повече информация относно реализирането на PR експеримента можете да разгледате и Етичния кодекс към него, който е публикуван в блога.
 
   6.                  Докога планирате да продължи експериментът?
Плановете ми са дългосрочни, но засега не мога да се обвързвам с точен времеви период. Имам по-амбициозни идеи, включващи резултатите от този експеримент, които засега ще запазя като професионална изненада.
 
   7.                  Защо избрахте именно в „блог“ да реализирате Вашия експеримент и планирате ли поместването му в печатни медии?
Нормално е като блогър, пишещ за public relations, да инициирам онлайн дейности. Идеята за PR експеримента е моя и е абсолютно логично да се реализира на страниците на моя блог http://petya-georgieva.blogspot.com. Засега смятам рубриката да продължава да се публикува тук.
 
Петя Георгиева се занимава с PR от 2006 година, когато започва образованието си във ФЖМК, СУ. Докато учи, натрупва и професионален опит от близо две години и половина в PR агенции. Преди два месеца се връща в България след приключването на  програмата за обмен на студенти по комуникации в Холандия, където прекарва един семестър и обогатява знанията и опита си с доста професионални и лични впечатления. От година и половина работи в Intelday Solutions. Обича работата си и е изключително ентусиазирана за развитието на PR у нас и на международно ниво.
 

Leave a Reply