Изобретателни PR специалисти отварят работа на полицията

www.cio.bg I 31.05.2014  

PR специалистите на известният разработчик на игри Ubisoft предизвикаха сензация в австралийското издание Ninemsn. Те доставиха на прага на офиса на редакцията черен сейф, придружен с “подозрително” писмо до един от репортерите, в което се казвало, че той трябва да провери гласовата си поща.
Обаче репортерът нямал гласова поща. Сътрудниците на Ninemsn се опитали да въведат ПИН кода, написан на лист, прикрепен към сейфа – тогава "черната кутия" започнала да издава пищящ звук, но пак не можела да се отвори. Всичко това предизвикало подозрения, че в сейфа има взривно устройство.       

Сътрудниците на Ninemsn подозирали, че е възможно “черната кутия” да е ПР акция, предназначена да привлече тяхното внимание, затова се свързали с други издания и попитали колегите си дали при тях са пристигали подобни пратки, но всички им отговорили отрицателно. Накрая от редакцията повикали полиция. Полицаите евакуирали офиса, отворили сейфа и намерили в него копие на играта Watch Dogs.

 

Ubisoft рекламира активно новата игра със серия от телевизионни реклами и “вирусно видео”, разпространено в много онлайн издания, което показва хакер в Чикаго, който контролира дистанционно от смартфона си буквално всичко – лампи, светофари, отключване на автомобили и т.н. 
Можете да видите видеото тук.

AMAZING STREET HACK

В случая с черния сейф обаче, явно усилията за популяризиране на новата игра, преминават допустимата граница. Разбира се, има и други примери, когато в опита си да постигнат сензация, изобретателни ПР специалисти са стигали до обратен ефект. Например, през 2011 г., с цел да привлече вниманието на медиите една компания им изпрати златни рибки, но докато журналистите ги получат, рибките вече бяха мъртви. Сравнително наскоро, друга компания разпрати истински пеперуди за да промотира DVD издание на телевизионно шоу.

Оригинална публикация 

Leave a Reply