Изпълнителният директор на MediaPro Entertainment Мирослав Янев: Крайно време е битките за надмощие между продуцентските компании да останат в миналото

в. Капитал | 16.04.2011 

Визитка – Мирослав Янев започва да се занимава с продуциране на аудио-визуална продукция преди 14 години. Има опит и в областта на информационните технологии и телекомуникациите. Работил е по формати като "Стани богат", "Семейни войни", "Столът", излъчвани по "Нова тв". Свързал е името си с много музикални и рекламни клипове, както и с тв сериала "Хотел България". Янев има ключово участие в създаването на българските компютърни игри Trans (създадена през 2000 г. и се приема за първата 3D компютърна игра в България) и Knights of Honor (2004). През 2007 година заминава за Виена, където управлява големи проекти на Siemens в областта на новите технологии. В България се връща края на 2010 заради старта на MediaPro Entertainment на българския пазар и става изпълнителен директор на компанията.

Каква ще е ролята на MediaPro Entertainment на пазара на продуцентски услуги в България?

Мисията ни е да продуцираме качествени аудио-визуални продукти. Като казвам продуцираме, имам предвид както продукти, произведени от нас, така и продукти, разработени от други талантливи екипи, но реализирани с наша помощ. Безспорно навсякъде, където съществува, MediaPro Entertainment е значим фактор на местния пазар на продуцентски услуги, независимо дали говорим за телевизионни филми, сериали, кинопродукции, реклама, събития и музика. Различното при нас е, че нашата продукция е предназначена не само за българския пазар, но и за пазара в Централна и Източна Европа. Част от структурата на компанията извън България е компанията MediaPro Distribution, която има договори за разпространение на продуктите на нашата компания в целия свят. Ето защо в перспектива имаме амбицията да атакуваме международния пазар с продукти, идващи от България.
Появата ви на пазара ще доведе ли до започване на процес на консолидация в сектора?
Консолидацията e неизбежна фаза от развитието на всяка индустрия. В нашия сектор тя предстои. Смятам, че краят на кризата в България ще бъде белязан и от промени в структурата на продуцентския пазар. Дали именно MediaPro Entertainment ще бъде двигателят не мога да кажа в момента, но защо не? Отворени сме да си партнираме с всички колеги на пазара, които са доказали професионализма си.

Как появата ви на пазара ще повлияе на цените на продуцентските услуги?

Ще ги нормализира. Намирам, че в момента има доста аномалии – за някои видове продукции цените са прекалено ниски и трудът на творците и добрите професионалисти е обезценен. За други услуги мисля, че се плаща прекалено висока цена. Ние ще работим на цени, които да ни позволят да произведем качествен продукт, който да отговори на високите изисквания на зрителя и същевременно да заплатим подобаващо труда на екипа от артисти и специалисти, работил по проекта.
Каква е цената на един час заснет аудио-визуален телевизионен продукт?
Цената варира в зависимост от сложността на продукта и от това какво се включва в нея. Цената за производство е само компонент от общата цена, други важни компоненти са маркетингът и разпространението. Ако се фокусираме само върху производството, най-ниска е цената за изработка на развлекателните предавания, или така наречените продукти без сценарий (non-scripted). Цената тук варира между 4-5 хил. лв. на час и 20-25 хил. лв. в зависимост от сложността и позиционирането. Значително по-скъпи са филмовите продукти, които струват от 50 до 250 хил. лв., ако говорим за телевизионна продукция, за кинофилм цената може да премине 1 милион.

Стр. 34

Leave a Reply