Изпълнителният директор на Mmd Крис Добсън: PR индустрията се консолидира глобално

www.dnevnik.bg | 2009-12-07 | 16:22:28

Крис Добсън, MmdКаква е причината за сливането на трите PR компании? Защо точно сега, като се има предвид трудната икономическа ситуация?

- Причините за това решение са няколко. Сливането беше планирано преди време и следователно не е реакция към глобалната рецесия. Основната идея на обединението е да използва по най-добрия начин ефекта на синергията между трите компании на Huntsworth – Trimedia, Mmd и Grayling, за да се конкурираме успешно на глобално ниво срещу другите световни комуникационни групи. Ключовата ни цел е да подпомогнем експанзията на компанията ни и да повишим качеството на услугите, които предлагаме на настоящите ни и потенциалните клиенти, споделяйки най-добрите практики и експертизи от различните пазари и региони.

По какъв начин сливането ще се отрази на дейността на Mmd в България?

- Структурата на екипа остава същата, процесите остават непроменени и ние ще продължим да държим на високото качество на услугите, които предлагаме. От друга страна, сливането ще осигури редица ползи на клиентите ни, включително разширено портфолио от услуги, по-задълбочена експертиза и басейн от идеи от глобалната компания Grayling.

Как се справя PR индустрията в рецесията глобално и как в Централна и Източна Европа? Можете ли да направите прогноза за развитието на бизнеса през 2010?

- Глобално забелязваме голяма консолидация в PR индустрията, предимно в сегмента на стандартния тип агенции, които не предлагат услуги с добавена стойност. Мисля, че това е видимо и в Централна и Източна Европа, където компаниите режат бюджетите си за стандартни маркетингови дейности, включително за PR. От друга страна, все още има нужда от услуги с добавена стойност като стратегически консултации, управление на корпоративните комуникации, управление на кризи и конкретни проблеми, public affairs и т.н.

През 2010 г. очакваме пазарите да започнат да се възстановяват, но най-вероятно това няма да случи в първите месеци на следващата година, що се отнася до Централна и Източна Европа, а по-скоро във втората половина на 2010 г.

Оригинална публикация

Още по темата: 

PR агенция Mmd става филиал на комуникационната компания Huntsworth

One Response to “Изпълнителният директор на Mmd Крис Добсън: PR индустрията се консолидира глобално”

  1. PR агенция Mmd става филиал на комуникационната компания Huntsworth | PR&Медиа Новини Says:

    [...] [...]

Leave a Reply