Известни личности и журналисти се превърнаха в общи работници за един ден

United Partners I 7.10.2013

Родни звезди измазват къщи по случай Международния ден на Хабитат

Марта Вачкова, Тончо Токмакчиев, Камен Воденичаров, Дани Милев и Томас Лафчис се включиха в доброволческа инициатива по случай Международния ден на Хабитат* в подкрепа на борбата срещу жилищната бедност. Родните звезди, както и журналисти от редица медии, се превъплътиха в общи работници за един ден и дейно участваха в измазването на първите две къщи за семейства в жилищна нужда.
Хабитат България, част от глобалната нестопанска организация Habitat for Humanity International, работи за осигуряването на достойни и безопасни жилища за български семейства. Организацията изпълнява проект, чиято цел е изграждането на четири нови енергийно-ефективни еднофамилни къщи, разположени на територията на Костинброд. Със съдействието на община Костинброд, Столична община – район „Връбница“ и район „Надежда“, Хабитат България избра първите две семейства- бенефициенти. Стефан и Бистра и Милко и Вероника имат по три деца, които вече ще могат да се радват на собствени детски стаи. Останалите две семейства с доказана жилищна нужда ще бъдат избрани догодина.
За да намали разходите за труд по строителните дейности, Хабитат разчита на съдействието на доброволци, с каквито работи по целия свят. В края на строителния сезон за тази година, а именно през октомври, Хабитат България ще посрещне над 20 ученика от Кралство Саудитска Арабия, които ще дарят своя труд за изграждането на домовете. Всички доброволци, заедно с екипа на Хабитат България и двете семейства, работиха рамо до рамо на строежите. Такива инициативи са честа практика на организацията и ще бъдат организирани и през 2014 година за изграждането на останалите две къщи.

*През 1985 г. ООН решава всеки първи понеделник през oктомври да се отбелязва като Световен ден на Хабитат, за да се обърне внимание на нуждата от прилични, безопасни и финансово достъпни жилища по целия свят. Тази година датата е 7-ми октомври.

 

Допълнителна информация:
До момента Хабитат България е построила 8 нови жилища, като с проекта в Костинброд организацията продължава строителната и доброволческата си дейност в България. Към днешна дата, Хабитат България е подпомогнала над 2 600 партньорски семейства в цялата страна.

Leave a Reply