Желева – трудната мишена на черния PR

в. Фактор, Бургас | 2010-01-08

Кметът Димитър Николов я подкрепи с писмо броени дни преди решаващия разпит в Брюксел на 12 януари

Кметът на Бургас Димитър Николов изпрати писмо go външния министър Румяна Желева, в което изразява подкрепата си и пожелава успех при избора й за член на Европейската комисия. Това се случва, след като от няколко седмици насам Желева е мишена на жесток черен PR, за който се използват влиятелни немски вестници. Явно има силни лобита, които не желаят да я видят в ролята на еврокомисар. Налага се спешно други немски вестници, излизащи в България на български език и по традиция благосклонни към властта, да замазват положението ту с положителни материали, ту с интервюта с набедения за гангстер съпруг на министърката.
Последният засега изстрел проехтя от германския вестник "Тагесшпигел. Под многозначителното заглавие "Нямам нищо за деклариране" той публикува портрет на българската външна министърка. Автор е софийският кореспондент на изданието Франк Щир, цитиран от "Дойче веле".
Румяна Желева се смее много и с удоволствие. Че притежава и развит усет за хармония, това българската външна министърка демонстрира в началото на ноември с танцовото си изпълнение във вечерното шоу "ВИП Дене".
40-годишната докторка по социология носеше лъскава бална рокля и развя русата си грива в грациозна румба на подиума.
Тя е номинирана за евро-комисарка по международното сътрудничество, хуманитарните помощи и управлението на кризи. Някои критици огласиха съмненията си дали Желева притежава компетентността да представлява ЕС в тежки мисии.
През шестте месеца, откакто е външен министър, тя посети САЩ и беше приета от папата във
Ватикана, но други акценти не постави.
Още от самото начало премиерът Бойко Борисов я представи като преходна фигура и именно като бъдеща еврокомисарка. На 12 януари тя ще трябва да убеди Европарламента, че е достойна за комисар.
На своята уебстраница Желева подробно документира: образованието си, получено в Немската гимназия в Бургас, следването в София по специалността "Социална педагогика", дисертацията, защитена през 2003 г. в университета в Магдебург на тема "Социални характеристики на предприемачеството в икономиките В преход", та чак до пътуванията си като евродепутат между 2007 и 2009 г.
В интернет се върти обаче нейна паралелна биография, където Желева фигурира като собственичка или ръководителка на различни фирми след 1995 г. – като се започне от инвестиционни фондове, участвали в приватизацията и се стигне до консултантската фирма "Глобал Консулт".
На този фон задължителната имуществена декларация на министърката за 2008 г. звучи изненадващо скромно. Навсякъде е нанесено "Нямам нищо за деклариране".
В средата на декември депутатът от Зелените в Европарламента Даниел Конд-Бендит се заинтересува от бизнеса на съпруга на Желева. Всекидневникът "Ди пресе" попита дали пък за еврокомисарка не се готви една "гангстерска невеста". До август 2009 г. нейният съпруг Красимир Желев е бил шеф на Централната Кооперативна Банка (ЦКБ), която е част от смятания за съмнителен фирмен конгломерат ТИМ. Желева възрази, че мъжът й е обикновен човек, който пътува с градския транспорт и мие чинии Вкъщи. Тя заплаши "Ди пресе" със съд заради клевета.
Долу-горе по същото време българският сайт "Клюки" бг разпространи информацията, че Желева се е сдобила с луксозен апартамент в Брюксел за половин милион евро, а парите били преведени в банка посредством офшорна зона. Съпругът ми е мениджър в банковия сектор и се занимава с управление на активи. живея в Брюксел на квартира, в Страсбург по хотели, а В Бургас в жилище на съпруга ми, заяви по този повод Желева в своя блог.
Атаките стават Все по-яростни, тъй като само след броени дни, на 12 януари, тя ще трябва да отговаря на неудобни Въпроси пред комисията. Явно, че има нужда от подкрепа и кметът Николов побърза да й я даде. "За Бургас и за страната ни ще бъде безспорен успех избирането Ви за еврокомисар. Вярвам, че качествата и авторитета Ви ще допринесат за имиджа на България като важен фактор за стабилност в региона и равностоен член на ЕС. Убеден съм, че имено вие сте правилния човек за този пост", се казва в писмото.
Кметът на Бургас изразява още убедеността си, че черния пиар, който се използва срещу кандидатурата на Желева не може да засенчи безспорно силните й качества, познаването на европейските структури и подкрепата, която има от ЕНП и голяма част от бургаската и българската общественост.

08.01.2010

Стр. 17

Leave a Reply