Жена става главен редактор на “Ню Йорк таймс”

в. Дума | 06.06.2011

 

Джил Ейбрамсън, дългогодишна разследваща журналистка, ще стане първата жена, която ще оглави авторитетния американски в. "Ню Йорк таймс" в неговата 160-годишна история, съобщи Асошиейтед прес.
Ейбрамсън, която ще седне на шефския стол на 6 септември, заяви, че е благодарна за възможността да ръководи вестника, и определи бъдещия си пост като "работа мечта". Тя постъпва в редакцията през 1997 г., след като близо 10 години е работила за "Уолстрийт джърнъл".
Досегашният главен редактор Бил Келър напуска поста след 8 години на него, за да се завърне към чисто журналистическата дейност.
Бил Келър стана главен редактор след неприятна афера с плагиатство на един от репортерите. Първата му задача била да отстрани последиците за вестника от този случай и да се справи със спадащите тиражи. "Ню Йорк таймс" под негово ръководство се забърква в конфронтация заради държавни тайни с двама американски президенти. Вестникът например публикува секретни дипломатически грами, които беше получил чрез "Уикилийкс".
57-годишната Ейбрамсън бе отговорен редактор на "Ню Йорк таймс" и една от най-близките сътруднички на Келър. "Бил дойде преди няколко седмици при мен и ми каза, че за него е настъпило времето да напусне", казва издателят на "Ню Йорк таймс" Артър Шулцбъргър. "Бих продължил, ако новинарството се чувстваше силно в своя журнализъм и уверено в своето бъдеще", пише Келър.

Стр. 5

Leave a Reply